View Full Version : Aparat foto, bun si ieftin. Se poate?
nicolin
29 03 2010, 11:40 PM
Pe scurt, caut un aparat foto (cat de cat) compact, fara necesitatea utilizarii unor accesorii optice externe.
Ma intereseaza sa fie usor de folosit, sa dispuna de blitz (puternic), eventual sa permita si inregistrarea unor videoclip-uri (cu sunet?) cat de cat OK.
Nu doresc un model cu acumulatori proprietari, intentia fiind de a folosi acumulatori reincarcabili, AA sau AAA.
Musai sa dispuna de un slot SD ce permite instalarea unui card cu o capacitate cat mai mare.
Calitatea fotografiilor ar trebui sa fie una cat mai buna, mai ales in modul Auto
Daca ar dispune si de un stabilizator de imagine, ar fi chiar super.
Din ce am inteles, un zoom optic mai mare ar indica un subsistem optic mai bun, asadar, si acesta este un criteriu important.
Suma ar fi in jurul a RON 500,- , insa NU este batuta in cuie (acum, bine, nici chiar +50% ...).
Astept sugestiile voastre (argumentate). :)
PS: daca am post-at unde nu trebuie rog un moderator sa mute topic-ul/post-ul acolo unde trebuie.
Idei, sugestii?
s0ldatu
29 03 2010, 11:50 PM
sugestie: da un mail/pm lui florincrisan, sigur stie ce sa-ti recomande :)
florincrisan
30 03 2010, 10:08 AM
Ai nimerit exact la locul potrivit. Mersi s0ldatu! Gentil ca intotdeauna!
O sa raspund in cursul zilei de azi, dupa ce ma mai documentez putin, ca sa vad ce a mai aparut.
M-ar interesa si pe mine un astfel de aparat, momentan am un Canon A470 de care sunt foarte multumit la poze de distanta apropiata si in conditii bune de lumina, dar la distante mai mari de 10 metri zoomul e groaznic.
florincrisan
30 03 2010, 10:56 AM
@scb: opreste zoomul digital. Asta o sa ajute foarte mult.
florincrisan
30 03 2010, 11:16 AM
La banii astia, nu ai sa gasesti multe aparate care sa corespunda.
In primul rand, putine firme mai fabrica aparate foto compacte cu baterii AA. Bateria proprietara iti da mai mult curent, dar mai exista si o latura de marketing...
Apoi, nici un aparat din gama pe care o doresti nu are blit puternic. Toate "bat" pana pe la 3-4 metri, in cele mai bune cazuri.
Cele mai apropiate de ce spui tu sunt tot Panasonic Lumix, paratele din seriile Canon Ixus, Nikon Coolpix sau Sony Cybershot. Diferenta de calitate intre ele nu este prea mare. Sau daca vrei aparat protejat contra apei poti sa iei un Olympus sau Pentax. . Dar chiar si asa, tot nu iti ajung banii.
Eu am avut de curand la teste un Nikon S8000 care mi-a placut foarte mult. Are zoom optic 10x, filmeaza HD, imaginea e foarte buna... dar iti depaseste bugetul.
Uite unul care ar putea fi ceea ce cauti: Olympus FE-26. Merge cu R6 si e destul de simplu de operat. Are meniuri foarte simple si nu pune prea multe probleme. Am avut mai demult un FE model mai vechi care facea treaba bunicica.
Sau Canon PowerShot A480.
Fuji Finepix J27 este alta alegere buna, dar are baterie dedicata.
Sony Cyber-Shot S2000
Nikon Coolpix L21
Cam asa ceva.
tomycs
30 03 2010, 02:08 PM
Pe langa ce a spus florin, te-ai mai putea uita si la un Ricoh R8, aici (http://www.dpreview.com/reviews/ricohr8/) e un review detaliat, e parca 650 de ron la emag. Eu nu m-as ingrijora de bateria proprietara la aparate, se incarca repede si majoritatea tin destul de mult (3-400 de poze si mai mult). Ai mai putea sa te mai uiti dupa un panasonic din seria TZ din 2007 (ideal 2008 ) incolo si eventual cautat second un model mai putin uzat.
florincrisan
30 03 2010, 02:41 PM
Ah, Panasonic TZ! Daca gasesti unul, ti-l recomand! Am un TZ5 de care nu ma despart niciodata. Are zoom 10x, filmeaza, face de toate. Bateria tine foarte mult...
Ca să se înțeleagă că nu fac reclamă :D , precizez că mai am un Pentax W30 (waterproof), un Canon mai vechi. un Olympus (nu mai știu de care, pentru că momentan e împrumutat) și un Fuji Z20.
nu mă întrebați ce fac cu ele, că uneori nu mai știu nici eu.
nicolin
31 03 2010, 07:16 AM
Multumesc tuturor pentru sugestii!
Am mentionat ca nu doresc baterie/acumulator proprietar din motive de longevitate.
Adica iau aparatul acum si ma trezesc peste 2 ani ca nu mai merge si ca nici nu mai gasesc pe piata.
Si ar mai fi acea situatie ''stejar, extrema urgenta'' cand s-a dus acumulatorul, dar musai trebuie sa fac o fotografie - mai degraba gasesc niscaiva amarate de AA / R6 decat un magazin cu baterii foto proprietare.
Daca blitz-ul bate 3 .. 4 metri, atunci este OK - ma refeream la faptul ca NU imi doresc un blitz care bate la numai 0,5 metri.
Mentionez toate cele de mai sus deoarece in momentul de fata inca utilizez un aparat (nu mai stiu ce model) cumparat de mai mult de 5 ani de zile, care inca isi face binisor treaba, dar care cam trebuie inlocuit.
Deci dorinta era de un aparat robust, nu foarte complicat, easy to maintain, dar care sa NU ma rupa la buzunar si nici sa ma faca sa-l inlocuiesc imediat dupa sarbatorile pascale. :mrgreen:
PS: florincrisan, am zis sa NU pun intrebarea via PM deoarece m-am gandit ca si altii, mai n00bi in ale fotografiei ca si mine, pot beneficia de informatiile din acest topic.
LE: daca aveti si alte idei nu ezitati in a le insira acilea. :)
florincrisan
31 03 2010, 09:28 AM
Sunt de acord cu PM-ul. Mai bine vorbim aici, sa vada si altii care pot fi interesati.
catacc
31 03 2010, 03:10 PM
eu am luat un Canon A1100IS pentru prietena. de fapt, i-am dat voie sa isi ia din banii ei, deoarece a fost neglijenta si a lasat sa ii fie furat un A1000IS pe care i-l luasem eu in urma cu o luna.
e 550RON la emag http://www.emag.ro/foto_digitale/aparat-foto-digital-canon-powershot-a1100-is-silver--pAJ3444B002AA cel argintiu + husa si card 2 GB
ciudat, celelalte albastre si roz sunt cu 100RON mai scumpe
am avut ceva experiente urate la cumpararea lui A1100 de la MediaGalaxy din Grozavesti, mi-au sters comentariul/review-ul cei de la emag, chiar daca era vorba de alt magazin (poate de asta cele argintii sunt mai ieftine, ca sunt mai proaste, desi mi se pare ciudat ca o culoare de carcasa sa dicteze calitatea, au fost din alta serie/lot/fabrica producatoare?)
nu fac reclama, impartasesc si eu din experienta mea.
nu cunosc modelele pe care le-ati spus voi, poate sunt mai bune decat Canonul asta.
ceea ce am cautat eu la A1000IS am gasit si la A1100IS, ba chiar in plus:
- baterii R6
- card SD pentru compatibilitate mai mare
- vizor optic pentru situatiile cand ecranul nu se vede din cauza soarelui sau vreau sa il sting ca sa economisesc baterie, sau, cand vreau sa pozez gagici fara ca altii sa stie unde bat ;)
- modurile M si P, desi banuiam ca AUTO isi face treaba bine
- USB 2.0
- inregistrare filme fluide si la rezolutie satisfacatoare
ce am primit in plus:
-DIGIC 4 in loc de 3 ca la A1000
- 12Mpx in loc de 10 ca la A1000. aici stie toata lumea ca un numar mai mare de pixeli inghesuiti pe aceeasi dimensiune de senzor duce la agravarea zgomotului. personal, nu am observat diferente
- modul AUTO care face poze foarte bune atat out cat si indoor, si care detecteaza scenele 90% corect (verificat pe sunset, lanscape, portret si macro. nu a detectat miscari rapide ca sa treaca pe pets&kids sau lumina prea multa cand era zapada, ca sa treaca pe snow)
- modul EASY pe care nu il folosesc eu, dar e folositor pentru multi. singurul incovenient este ca seteaza o rezolutie mai mica
- i-Contrast care face treaba buna de cele mai multe ori
alte chestii utile:
- focus rapid, sau cel putin multumitor mie (fata de un bridge Fuji S5800 pe care il folosesc)
- fps-uri multumitoare pentru un P&S: pun pe modul P(rogram) si tin butonul apasat in timp ce merg cu masina/trenul/etc. cel putin 50% din poze sunt utilizabile pentru nevoile mele, in functie de setarile folosite
- acumulatori sony 2700mAh tin vreo 200 si ceva de poze, cu blitz
- bateriile normale tin vreo 100
- ma lasa sa fac poza si cand apare indicatia de baterie consumata, chiar si dupa ce se stinge si il aprind de vreo 7-8 ori
- merge card de 4GB
- navigare prin poze destul de rapid si cu salturi cand am nevoie
- meniu foarte usor de folosit
eu sunt foarte multumit, mai ales ca e mic am inceput sa i-l mai sutesc din cand in cand gagicii
http://www.steves-digicams.com/camera-reviews/canon/powershot-a1100-is/canon-powershot-a1100-is-review-2.html
atentie, verificati aparatelele in magazin
eu le testez pe auto cu/fara blitz, cu/fara zoom maximum
am prins vreo 2 modele care faceau pozele albe indiferent de setari, iar unul avea sensibilitatea prea mare la jumatate de cursa a declansatorului, nu prea stiam unde sunt cu apasarea, ba nu declansa, ba declansa imediat.
apropo, cica seriile A3000 si A3100 sunt inlocuitorii pentru A1000 si A1100, modernizate
pai cum sunt modernizate daca imi pune baterie proprietara (daca fac excursii trebuie sa ma intorc din juma in juma de ora la laptop sau hotel, sau sa fiu critic si econom cu pozele?)
si ii scoate vizorul optic? iar problema bateriei, soarelui, etc.
si trec de la DIGIC 4 inapoi la DIGIC 3? (cred ca ar fi trebuit sa incep cu asta)
florincrisan
31 03 2010, 04:23 PM
Mulțumim pentru precizări. Am mai primit semnale cum că, la anumite magazine. unele aparate foto Canon din seria A nu funcționează corect.
JurasikMan
01 04 2010, 11:34 AM
http://www.emag.ro/foto_digitale/aparat-foto-digital-fujifilm-finepix-s2100-filmare-hd--pFinePixS2100HD
...e cu 100 ron mai ieftin decat l-am luat eu . Dupa ce l-am testat pe al meu , zic ca merita ultimul banut .
florincrisan
01 04 2010, 12:36 PM
Asta iintr-adevar, merita fiecare leutz, dar depaseste bugetul omului si nu e compact.
JurasikMan
01 04 2010, 04:15 PM
Pai :
- bun si ieftin , este ;
- "cat de cat compact " ...este ;
- asccesorii optice externe , nu tre'be ;
- inregistreaza video cu sunet ? ... inregistreaza ;
- blizt puternic , are ;
- usor de folosit , este ;
- acumulatori dedicati , n-are ;
- slot SD , are ;
- pretul nu-i mai mare cu 50% decat ofera omu' ;
- zoom optic mare , cat cuprinde ;
- stabilizator de imagine ...chiar doua la numar ;
...florine ....asta-i aparatul omului ... te-am mintit eu vreodata pe tine ? :sadbye:
florincrisan
01 04 2010, 04:25 PM
hehe, acum ce-i drept e drept. Cam asa e.
MySideOfWorld
01 04 2010, 11:16 PM
E! Daca se poate, si am prins si persoana avizata aici :D arunc si eu o piatra in balta.......daca auziti sau stiti pe cineva (magazin din RO sau EU, persoane particulare) care au intentia de a vinde vreun obiectiv konica APS-C (compatibil sony alpha)...... as fi enorm de recunoscator :), la cat de rare observ ca sunt obiectivele pentru camera mea...il consider anunt umanitar....aproape :)
Diever
02 04 2010, 10:12 AM
...florine ....asta-i aparatul omului ... te-am mintit eu vreodata pe tine ? :sadbye:Nu cred (nici acum :) ) ca minti, dar nicolin a mai cerut si calitate a imaginii. Ba chiar presupun ca aceasta are un procentaj important din punctaj, ca sa vorbesc pe limba testelor CHIP. :) Iar din review-urile de pe linkul dat mai mult de un cumparator s-a plans de calitatea imaginilor. Altfel, strict pe baza informatiilor de pe site si a reclamei mi s-ar fi parut si mie o achizitie valabila - cu doua rezerve:
- mecanismul "dual" de stabilizare a imaginii era explicat cam in viteza, in termeni eliptici;
- "daca pare prea frumos ca sa fie adevarat... in general este".
Despre compactitate pot vorbi in cunostiinta de cauza, am si eu un Fuji cam de aceeasi forma, mai vechi, si e "dublu-compact", nu compact. Nu zic ca nu poate fi pus in buzunar, dar trebuie sa porti un hanorac XXL, iar in celalalt buzunar sa incapa fara probleme si-o pisica. Dupa ce l-am cumparat a trebuit sa duc inapoi husa standard "one size fits all" ca nu "fit" de nicio culoare, si sa cumpar una din cele folosite pentru camere video.
LE: cu acumulatorii problema o vad legata de ideea de a folosi ultima tehnologie de acumulatori, litiu-polimer, la camerele foto si de a profita de capacitatea crescuta si/sau de dimensiunile compacte si celelalte avantaje. Problema, asa cum o vad eu, este ca tipul asta de acumulatori nu se potriveste cu formatele bateriilor clasice (AA si AAA), nu atat la dimensiuni cat la voltaje. Asa ajungi sa alegi: ori flexibilitate mare, cu baterii comune usor de gasit oriunde la pret moderat (pe termen scurt) dar cu performante limitate si greutate cam mare (aparatul meu isi dubleaza greutatea dupa ce pun 4 AA in el) sau performanta cu greutate mica si disponibilitate... si mai mica, eventual pret ridicat de achizitie pentru acumulatori suplimentari. Ce sa zic? sa fim multumiti ca in acest domeniu nu se poarta acumulatorii cu plumb :).
Ma gandeam si eu la un Fuji, s-ar putea sa fie urmatorul meu aparat http://www.f64.ro/products/description/Fujifilm_Finepix_S2500HD/index.html? , eventual mai strang niste bani si in o luna, doua il cumpar.
Ce parere aveti de acest model?
florincrisan
02 04 2010, 09:42 PM
Zice bine Diever, dar am o singura observatie. In general, nu am incredere in review-urile de pe net. Nu stiu de cine sunt facute si ce experienta au respectivii. A, un utilizator se plange de calitatea imaginii? Exista posibilitatea ca, pe langa cei avizati, sa existe si necunoscatori care isi dau cu parerea. Poate ca nu stia sa il regleze si nu i-a iesit lucrarea. Asa ca citesc tot ce prind, dar nu trag concluzii permanente. In plus, la nivelul la care a ajuns tehnologia, e foarte greu sa mai gasesti la firmele consacrate vreun aparat foto prost. Cu atat mai mult la FujiFilm.
Cat despre baterii, parerea mea e clara: eu nu m-as intoarce la R6 nici iin ruptul capului. In primul rand, acestea pierd curentul mai rapid decat bateriile dedicate. Le incarci acum, peste doua saptamani mergi in excursie, tragi 50 de cadre si gata. Apoi umbli nauc pe la magazinele satesti sa cumperi alcaline chinezesti fabricate in 2005 (i s-a intamplat unui bun prieten). Decat sa dau 60 de lei pe patru acumulatori R6, mai bine dau putin mai mult pe un acumulator dedicat, care imi ofera si avantajul de a avea exact tensiunea necesara pentru aparat. Pentru aparatele mele compacte, am o baterie pe care o folosesc si una noua, sigilata, in dulap. Daca moare cea in uz, o scot de la naftalina pe cea din dulap. Astfel, am trei baterii pentru Pentax W30 (pentru ca e waterproof si tin foarte mult la el) si doua pentru Panasonic TZ5 (vreau sa il tin pt ca face o treaba foarte buna si are zoom 10x). La fel si pentru smartphone-ul meu HTC: doua baterii in uz si una in dulap. Oricum, de cele mai multe ori, cand moare bateria vrei oricum sa schimbi aparatul.
florincrisan
02 04 2010, 09:52 PM
Revin cu raspunsul pentru scb.
Daca nu te deranjeaza gabaritul maricel, aparatul ala poate sa iti ofere tot ce vrei, atata vreme cat nu ai pretentii de profesionist.
Nu o sa poti niciodata sa obtii efecte Bokeh cu el (profunzime mica), pentru ca are senzor prea mic.
Apoi zoomul optic 18x e nepractic si consider ca e mai mult o miscare de marketing. Un calcul simplu: la focala maxima de 504mm, trebuie sa tragi cu 1/1000s sau mai scurt, ca sa nu iti iasa poza miscata. Daca tinem cont si de faptul ca, la acea focala, aparatul deschide diafragma la minim 5,6, avem factori noi. Ca sa ai si ceva calitate o sa trebuiasca sa lucrezi cel putin cu F:8. Daca nu vrei zgomot de imagine mare, trebuie sa tragi cu cel mult ISO 400. Fa un calcul simplu si o sa vezi ca zoomul maxim nu poate fi folosit decat in zilele foarte insorite. Dar e bine sa il ai la nevoie.
Nu am avut ocazia sa ma joc cu aparatul asta, dar sunt convins ca face treaba buna. Am avut patru compacte Fuji, plus doua EVF-uri si doua DSLR-uri. Nici unul nu m-a dezamagit.
In incheiere, revin asupra faptului ca eu nu fac reclama pentru nici un producator, dar am dreptul la o parere. Am in casa cel putin cate un digital de la fiecare producator important, asa ca ii impac pe toti.
:hugkiss:
Marian D
02 04 2010, 10:51 PM
Îmi cer scuze că mă bag ca musca-n lapte dar cred că pot aduce completări pe care unii le-ar putea considera interesante.
Referitor la acumulatori: Varianta cu formatul R6 e totuși demnă de luat în considerare. Eu folosesc ca rezervă de urgență baterii alcaline chinezești ce se vând în supermarket la cca. 6 roni setul de 8 bucăți. Și țin mai mult decât unele "de firmă"!
@ SCB: Inainte să mă decid ce aparat foto să cumpăr am citit cam 150 de recenzii găsite pe net. Cum pentru modelele între care aveam de ales erau puține și cu un pronunțat iz de reclamă am căutat referiri la modele similare dar mai vechi. Dacă-ți face cu ochiul HD 2500, cel mai vechi Fuji ce folosește tehnologii similare ar fi S1000.
florincrisan
02 04 2010, 11:18 PM
Merge si varianta cu R6, mai ales cand ai baterii bune. Eu folosesc Energizer de 2500mAh, dar acum le inlocuiesc treptat cu Sanyo Eneloop de 2000mAh. Le folosesc pentru blituri si alte chestii. Prefer Eneloop in ciuda faptului ca au o capacitate mai mica, pentru ca reusesc sa tina curentul mai mult timp. Practic, la o luna dupa incarcare inca mai aveau peste 1900. Acumulatorii normali Ni-MH ar fi pierdut cam 15%...
Marian D
03 04 2010, 12:22 AM
Am auzit numai lucruri bune despre Eneloop, însă nu pot vorbi de bine despre acumulatorii Sanyo "clasici" de 2700mAH! Ai mei au fost în parametri cam un an (jur că m-am purtat frumos cu ei), după care au luat-o la vale. Acum, după un an și jumătate, unul (din setul de patru) se descarcă complet în zece zile iar ceilalți pierd în același interval între 50 și 70% din capacitate. Își păstrează energia suspect de mult timp cei livrați odată cu chargerul MAHA, unde mai pui că sunt și de capacități apropiate!
Am inteles si va multumesc tuturor, eventual mai revin cu intrebari cand am banii in mana si urmeaza sa fac comanda, pana atunci mai vanez modele si optiuni.
Referitor la baterii: eu am 8 bucati de Sanyo de 2700mAh Ni-MH, si incarcatorul e un Foton Expert, am primit 4 din ei cu incarcatorul si 4 am luat separat. Pana acum nu am probleme cu ei, se comporta exact ca in prima luna de folosinta si au deja 1 an jumate. Am 2 in aparatul foto, 2 in tastatura si 2 in mouse, iar 2 stau de rezerva. Am impresia ca, conteaza foarte mult ca ii alternez intre ei si folosesc aceleasi perechi intotdeauna, adica dupa ce se descarca un set, nu mai bag acelasi set in acelasi aparat, iar bateriile raman in aceeași pereche.
Marian D
03 04 2010, 01:19 AM
SCB, o ultimă sugestie: când dai cu ochiu' pe o recenzie, studiază atent și fotografiile anexate. Dacă imaginile prezentate nu-ți trezesc interesul atunci nici ceea ce povestește autorul nu merită multă atenție!
florincrisan
03 04 2010, 02:37 PM
Corect. In plus, incearca sa le copiezi de pe site-ul respectiv si uita-te la EXIF. Am avut de cateva ori surpriza sa fotografiile care (se presupune ca) erau facute cu aparatul despre care era vorba in review, erau de fapt facute cu DSLR-uri.
pkata
03 04 2010, 09:35 PM
Addon pentru Firefox care citeste EXIF-ul:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3905
florincrisan
03 04 2010, 10:00 PM
Mersi, Cătă! De ăsta nu știam!
Completare: am instalat add-on-ul ăla și nu e în stare sa îmi arate nimic. L-am actualizat și tot degeaba.
catacc
03 04 2010, 11:21 PM
la mine merge addonul, luat de pe homepage-ul autorului (compatibil ff 3.6)
hotlink: http://araskin.webs.com/exif/exif_1_55.xpi
Eu folosesc opera, si la image properties apar toate datele pozei, inclusiv EXIF-ul.
florincrisan
06 04 2010, 09:54 AM
O sa pun si eu Opera, ca si asa Mozilla asta o da de gard din ce in ce mai des.
opera 10.51 mi se cam blochează, nush ce are (chiar mă gândesc la un downgrade)
versiuinile anterioare mergeau brici
si sunt utilizator de opera de ceva ani ....
IoanaEu
06 06 2010, 09:36 PM
Eu iti recomand un sony cyber shot, de ala am eu si sunt mai mult decat happy cu el.
eu mi l-am luat de aici http://www.avstore.ro/camere-foto/sony-cybershot-s930-dscs930b-cee9pr/
Pe scurt, caut un aparat foto (cat de cat) compact, fara necesitatea utilizarii unor accesorii optice externe.
Ma intereseaza sa fie usor de folosit, sa dispuna de blitz (puternic), eventual sa permita si inregistrarea unor videoclip-uri (cu sunet?) cat de cat OK.
Nu doresc un model cu acumulatori proprietari, intentia fiind de a folosi acumulatori reincarcabili, AA sau AAA.
Musai sa dispuna de un slot SD ce permite instalarea unui card cu o capacitate cat mai mare.
Calitatea fotografiilor ar trebui sa fie una cat mai buna, mai ales in modul Auto
Daca ar dispune si de un stabilizator de imagine, ar fi chiar super.
Din ce am inteles, un zoom optic mai mare ar indica un subsistem optic mai bun, asadar, si acesta este un criteriu important.
Suma ar fi in jurul a RON 500,- , insa NU este batuta in cuie (acum, bine, nici chiar +50% ...).
Astept sugestiile voastre (argumentate). :)
PS: daca am post-at unde nu trebuie rog un moderator sa mute topic-ul/post-ul acolo unde trebuie.
Idei, sugestii?
florincrisan
07 06 2010, 05:39 PM
Ioana, ce ai tu e un aparat bunicel, dar atunci când vei dori mai mult îi vei descoperi limitările.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.