View Full Version : IP-urile retelei de la server
Sorindragan
27 01 2006, 12:43 PM
Stau in fata serverului unei retele VPN. Sunt logat ca si admin. Cum pot afla toate adresele de IP alocate celorlalte computere din retea?
thewizard
27 01 2006, 01:27 PM
Stau in fata serverului unei retele VPN. Sunt logat ca si admin. Cum pot afla toate adresele de IP alocate celorlalte computere din retea?
daca stai in "fata serverului" mai mult ca sigur ca trebuia sa stii si cum se afla ip-urile alocate de server
Sorindragan
27 01 2006, 04:49 PM
Da multumesc de raspuns thewizard. Sunt si eu curios de lucruri noi vreau sa aflu mai multe.Nu toata lumea e atat de desteapta ca tine si probabil dotata cu abilitati de vrajitor. Numai astfel imi explic un raspuns atat de tembel.De cat sa spui prosti mai bine taci din gura dracului . Pentru mine este o placere sa descopar lucruri noi despre asta si prin intermediul forumului am adresat o intrebare si o rugaminte in acelasi timp. Daca ai urcat intr-o masina pentru prima data se presupune ca stii sa o si conduci sau ca stii sa dai toate detaliile tehnice. Vad ca mai esti si cotat ca senior member.
Ce ar fi sa imi explici cum functioneaza si care sunt regulile dupa care cicula trenul pentru ca sigur ai fost intr-unul. Sunt sigur ca in loc de un raspuns omenesc o sa incepi sa injuri si sa jignesti. Baiete e plina lumea de indivizi ca si tine,care i-a facut masa destepti,frumosi si aroganti.
Fa-mi o favoare si lasa-ma in pace si lasa sa imi explice cine stie si cine are bunavointa.
Deci rugamintea ramane valabila vreau un raspuns de la cine vrea sa ma ajute cu IP-urile.
thewizard
27 01 2006, 05:54 PM
in loc sa scrii mult si prost mai degraba dai toate detaliile ca de ex: serverul care face vpn ce SO are.
vrei sa ti sa raspunda, dar nu spui toate necunoscutele !!! de asta am fost asa de "tembel".
"Sunt si eu curios de lucruri noi vreau sa aflu mai multe" - daca esti curios exista google. iti raspunde la toate intrebarile, te asigur.
"Daca ai urcat intr-o masina pentru prima data se presupune ca stii sa o si conduci sau ca stii sa dai toate detaliile tehnice" - si dupa cate stiu eu, intai cauti singur rezolvarea si pe urma intrebi ceea ce nu cred ca-i cazul tau. hop nu stii si nici nu cauti, da intrebi si vrei raspuns. sau in cazul tau citesti help-ul. un obiect cand il cumperi, in ex tau, masina, citesti cartea tehnica daca nu stii sa dai drumul la clima, nu incepi sa intrebi pe strada oamenii cum faci asta.
vpn-ul se poate configura sa dea el ip-uri sau ip-urile sa fie date de un server dhcp din retea.
daca da el ip-urile plaja de ip-uri o gasesti setata la prop serverului vpn intr-unul din taburile alea, iar daca ip-urile sunt date de dhcp plaja depinde de configurarea serverului dhcp. (asta pe 2k3)
sper ca am fost destul de clar in cazul tau.
Sorindragan
27 01 2006, 06:30 PM
Multumesc thewizard , asa mai merge .Nu era asa de greu sa incepi asa. Se pare ca tu esti tipul de om care trebuie enervat putin inainte de a spune ceva.
Deci lucrurile stau cam asa. Manevrez un PC desktop acasa de ceva ani si reusesc sa ma descurc in aproape toate situatiile intalnite pentru ca imi place si pun ,cred eu ,si suflet. Mai nou la mine la serviciu am acces si la serverul retelei,sub supravegere, si incerc sa inteleg anumite chestii. Serverul are OS Windows 2000 Server. Am vrut sa aflu care sunt adresele IP alocate deja la celelalte PC si nu am reusit. Calaresc de doua zile,deci observatia ta referitoare la Google nu este chiar asa de intemeiata, pe internet si cu google si nu reusesc sa aflu. Si apoi nu pot sta toata ziua si sa caut asta,mai exista pe lumea asta si sefi
Deci ce trebuie sa fac ,daca serverul VPN aloca IP-urile ,sa aflu care sunt adresele deja alocate,si ce trebuie sa fac daca ele sunt alocate de DHCP?.Ma intereseaza ambele variante. Da-mi sau dati-mi adrese de net unde sa caut. Recomandari de carti sunt de asemenea binevenite. Vreau sa aflu ,repet, adresele care sunt deja alocate nu cum se aloca adrese noi si cum decurge procesul asta ,deja am cam inteles cum se face. Deci nici cealalta observatie nu este asa de intemeiata. Nu am sarit imediat sa intreb pe net ce nu stiu. Crede-ma am si eu mandria mea la fel cum si tu o ai pe a ta.Prima data incerc sa aflu singur si dupa aceea intreb.
thewizard
27 01 2006, 10:51 PM
sa o luam cu inceputul.
ip-urile se stabilesc in 2 moduri: fie sunt alocate de un server dhcp, fie sunt alocate de adminul retelei dupa o regula facuta de el.
adrese de net n-am de unde sa-ti dau, iti spun doar din experienta. tot ce spun mai jos e facut pe un 2k3.
cand setezi un server de VPN, in proprietatile lui, daca nu ma insel la click dreapata pe numele serverului intr-unul din taburile alea (n-am acum o consola in fata ca sa-ti spun exact) exista ceva de genul cum vrei sa aloci ip-urile. acolo sunt 2 optiuni: una e prin dhcp caz in care daca in reteua ta exista un server dhcp va aloca clientilor vpn un ip, iar a doua optiune e sa specifici tu o plaja de ip-uri (sunt niste butoane cu add, edit si delete parca). daca alocarea se face prin dhcp, in serverul dhcp vei vedea niste alocari de ip-uri (au niste icon-uri diferite fata de alocarile obisnuite de ip). e destul un ipconfig /all pe serverul vpn si vezi ce ip are el, apoi te uiti in serverul dhcp si vezi ip-urile alocate lui.
din experienta iti recomand sa aloci tu o plaja de ip-uri ca sa nu depinzi de servul dhcp in caz ca el nu merge si asa ai sa stii totdeuna ca, clientul respectiv e conectat prin vpn.
deasemenea cand aloci manual ip-urile cu un ipconfig /all poti vedea ip-ul alocat serverului. din plaja de ip-uri alocata manual serverul isi va retine pt el primul ip, pe cand prin dhcp o sa isi ia un ip aleator. nu stiu dupa ce criteriu si-l alege.
Nu trebuiesc enervat ca sa spun ceva, dar e cam greu de crezut ca un om care spune ca e logat cu drepturi de admin nu poate afla asa ceva, iar primul meu gand a fost ca vrei sa afli asa ceva iar tu nu esti un user autorizat pt acces in acel sistem.
Sorindragan
28 01 2006, 06:08 PM
In reteaua despre care vorbesc severul nu este un server DHCP. Cunosc plaja de IP-uri alocate VPN-ului,dar nu stiu care au fost alocate. Cand tastez ( la Win 2000 server ipconfig imi apare pentru cateva milisecunde fereastra neagra dar nu reusesc sa vad nimic si la Win 2000 Prof. la fel,adica la o statie de lucru). Oricum cunosc mai bine de jumatate din Ip-urile retelei,inclusiv Ip-ul serverului de retea. Le-am luat din ARP cache table router-ului,dar acolo sunt numai adresele compurilor on line. Ce ma fac cu celelate. Mai astept sugestii pentru ca nu am reusit.
Chestia asta este o provocare pentru mine. Incerc sa aflu cat mai multe,citesc cat pot,dar mai trebuie sa si muncesc. S-ar putea ca admin-ul retelei sa urce mai sus in ierarhie si daca reusesc sa inteleg destule poate ramane pe mana mea reteaua. Nu vreau sa fac prostii. Asa ca imi cer scuze pt. ce ma spus,eram in tensiune mare,am apelat la forum dupa multe ore de efort si cautari,deci nu e de mirare ca dupa o replica caustica sa incep sa dau marunt din buze si sa dau replici aproape murdare.
thewizard
28 01 2006, 06:42 PM
eu nu am spus ca serverul vpn trebuie sa fie si server dhcp.
am spus ca daca in reteua respectiva exista si server dhcp, iar serverul de vpn e configurat sa nu dea el ip-urile, apoi serverul respectiv de dhcp isi va face treaba.
tasteaza ipconfig nu din start-run ci din cmd.
o sa incerc sa pun niste screnn-uri azi sau maine
No problemo, amandoi ne-am iesit din fire, also sory
Sorindragan
28 01 2006, 08:23 PM
Ok chestia cu ipconfig merge asa cum ai spus,multumesc. Astept cu nerabdare alte informatii. Merg si maine la o conexiune de net sa vad inf. noi. Acasa nu am net.
thewizard
29 01 2006, 04:55 PM
am facut un pdf (http://rapidshare.de/files/12093699/VPN.pdf.html) cu niste screen-uri cu cateva setari.
Obs.: in exemplul meu atat serverul VPN cat si cel DHCP sunt instalate pe aceeasi masina (una virtuala ;))
Sorindragan
30 01 2006, 05:06 PM
Multumesc thewizard. Dupa ora afisata de screen-urile tale se vede ca ai bunavointa sa ma ajuti. Inca o data multumesc.
Ce ma fac daca severul VPN nu este configurat sa aloce IP-urile iar serverul DHCP este la providerul de net? Cam asa cred ca sta situatia la mine. Incet incet destelenesc configurarile.
thewizard
30 01 2006, 05:40 PM
pai configureaza-l sa de-a el ip-urile la clientii vpn, dar vezi sa nu se bata cap in cap cu ip-urile alocate de serverul dhcp
destul de ciudat sa lasi "serverul DHCP este la providerul de net"
Sorindragan
30 01 2006, 07:05 PM
Da este destul de ciudat totul. Poate nu ma pricep eu asa de bine.
Hai sa iti povestesc tot cum au decurs lucrurile. Sper sa nu te plictisesc
Sefu are la el in birou trei prize cu conectare la server( sa zicem pc 5,pc6,pc7). Intr-o zii m-a chemat la el in birou si mi-a spus(adminul e plecat pe operioada mai lunga din firma).:
-Sorin vreau sa conectez camera asta la net ( IP Network camera),poti sa faci tu asta?
- Incerc sefu, da-mi te rog IP-ul de la pc5(adresa deja alocata)
- nu il stiu
- nici de la pc 7
- nu
- pai atunci ce IP sa trec?
- nu poti sa te uiti pe server,si afli toate IP-urile?
- o sa incerc(destul de nesigur ).
- uite aici sunt parolele,incearca.
Ti-am redat cat mai succint discutia. De atunci incerc in diperare sa aflu adresele. (camera am reusit ,intre timp,sa o conectez cu o adresa pe care o cunosteam,am prins laptopul lui pe care il conecta cateodata la pc7). Am intrat pe server si de cateva zile scormonesc pe el si pe net dupa informatii.Nu este configurat ca si dhcp,nu este configurat sa aloce IP-uri,este dupa parerea mea un server foarte pasiv. Poate nu stiu eu sa umblu. In orice caz am umblat prin administrativ tools in nebunie,si in locurile unde era evident ca nu am sa gasesc nimic.
Imagineaza-ti ca vreau si eu sa cresc putin in ochii sefului,e omenesc,poate razi de mine.
Deci DHCP-neconfigurat
RRAS - neconfigurat
Unde dracu trebuie sa mai caut? Daca e nevoie descriu intreaga structura a retelei si toate componentele ei.Am primit si parola de la router dar acolo am gasit,cum am spus, doar adresele de la pc-urile conectate.
thewizard
30 01 2006, 08:14 PM
sa o luam pas cu pas
ca sa iti dai seama daca un comp are setat ip manual sau luat prin dhcp, start - run - ipconfig /all.
daca in rezultat exista o linie de genul Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : PCI Fast Ethernet Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : MAC placa retea
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
IP Address. . . . . . . . . . . . : xxx.xxx.xxx.xxx
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . :
atunci ip-ul este pus manual. daca ip-ul e obtinut de la un server DHCP ar trebui sa fie ceva de forma:
Connection-specific DNS Suffix . : nume_retea.com
Description . . . . . . . . . . . : PCI Fast Ethernet Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : MAC placa retea
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IP Address. . . . . . . . . . . . : xxx.xxx.xxxx.xxx
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : xxx.xxx.xxx.xxx
DHCP Server . . . . . . . . . . . : xxx.xxx.xxx.xxx
DNS Servers . . . . . . . . . . . : xxx.xxx.xxx.xxx
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 30 ianuarie 2006 19:51:07
Lease Expires . . . . . . . . . . : 6 februarie 2006 19:51:07
Timpii Lease Obtained, Lease Expires vor diferi cu siguranta in functie de configurarea serverului DHCP. in plus la DHCP Server vezi ce ip are serverul DHCP. daca ai acces la el te duci si vezi cum si ce face.
daca reteaua e mai mare si are Domain Controller (DC) e foarte posibil ca pe el sa fie instalat si serverul DHCP (daca ai in retea). pt management a serverului cauta in control panel - administrative tools - DHCP
de obicei adminul de retea are (ar trebui sa aiba) o evidenta clara a ip-urilor pt a nu se incurca si a nu genera conflicte
chiar daca mi-ai descrie reteaua nu toate lucrurile sunt cum ar trebui sa fie, drept dovada necazul tau
bafta
Sorindragan
31 01 2006, 11:56 AM
Dupa ultimele indicatii pe care mi-le ai dat este clar ca adresele au fost alocate manual. Este si logic,pentru ca exista o asociere intre nr. pc si adresa,de exemplu pc1- x.. x .x. 101, pc2 x .x .x .102, lucru de care cred ca DHCP-ul nu ar tine cont,alocand adrese aleatoriu din plaja de IP-uri a VPN-ului.
Ce zici de urmatoarea varianta care mi se contureaza mie in minte in legatura cu reteaua.Sper sa nu bat campi.
Serverul retelei are un rol foarte pasiv,aproape ca si o statie de lucru.Argumente:
- internetul functioneza si cu serverul oprit,
- adresa mai mult ca sigur este alocata manual din plaja de IP-uri pe care am primit-o de la ISP(mentionez ca plaja de adrese pentru lan am primit-o de ISP cand am cumparat pachetul de servicii ADSL)
- serverul este necesar doar pentru ca programul de gestiune economica a firmei.Trebuie sa functioneze tot timpul,si cam la atat se limiteaza lucrul lui.
Este posibil ceva de genul : statii de lucru(inclusv asa zisul server,un Dell PowerEdge),swich,router(configurat pe serverul ISP-ului), configurate toate ca o VPN. Reteaua are cam 11 pc intr-o localitate si alte 5 in alta. Plus inca cateva IP-uri alocate petru situati de genul: conecterea unui laptop,a unui dipozitiv de supravegere video cu adresa IP statica,etc, deci nu este o retea mare. Nu este cofigurat DHCP,nici RRAS,nici nu are,normal Domain Controler. Adresele sunt alocate manual,iar serverul configurat la ISP le recunoaste ca valide( adica din plaja alocata VPN-ului nostru).
Daca situatia sta cam asa,trebuie sa imi confirmi ca nu bat campi,mai am sanse sa aflu adresele alocate fara sa apelez la admin.
thewizard
31 01 2006, 01:28 PM
stai calm, ca acum incepi sa incurci lucrurile.
in serverul DHCP se pot face rezervari de IP-uri dupa MAC, ceea ce inseamna ca, calc X cu MAC-ul XX-XX-XX-XX-XX poate avea ip-ul x.x.x.101 "pe viata", neexistand sansa ca IP-ul respectiv sa-i fie luat de alt calc, doar in cazul in care se schimba placa de retea, ceea ce-i putin probabil.
la fel si cu alocarile IP pt VPN din DHCP. se poate face ca, clientul X care a intrat prin VPN sa aiba IP-ul X, alocat de serverul DHCP. dar asta e mai greu de facut pt ca nu stii MAC-ul placii de retea a clientului si de asta nu se face asa ceva.
inseamna ca reteua voastra e un workgroup si nu are cum sa fie prea mult administrata sau controlata.
sunt 2 lucruri care se bat cap in cap: "Este si logic,pentru ca exista o asociere intre nr. pc si adresa,de exemplu pc1- x.. x .x. 101, pc2 x .x .x .102" cu "adresa mai mult ca sigur este alocata manual din plaja de IP-uri pe care am primit-o de la ISP(mentionez ca plaja de adrese pentru lan am primit-o de ISP cand am cumparat pachetul de servicii ADSL)".
ISP-ul va dat doar IP pt modemul ADSL (sper sa nu ma insel) si atat. pe el nu-l intereseaza cum va organizati voi reteua, asta-i treaba adminului. de asta "internetul functioneza si cu serverul oprit" pt ca voi iesiti prin modemul ADSL. daca ar fi fost adevarata afirmatia "mentionez ca plaja de adrese pentru lan am primit-o de ISP cand am cumparat pachetul de servicii ADSL" atunci toti ar fi trebuit sa iesiti prin IP rutabil
daca "Nu este cofigurat DHCP,nici RRAS,nici nu are,normal Domain Controler" atunci cum "...configurate toate ca o VPN"? Stie modemul ADSL-ul sa faca VPN? parca ma indoiesc.
Sorindragan
31 01 2006, 04:53 PM
Am vazut contractul de la ISP si acolo scrie clar plaja in care trebuie sa se incadreze adresele de lan interne pentru acces la internet.
Cat priveste modemul ADSl,raspunsul este da este si router si il pot eu configara desi trebuie sa ma conectez la serverul ISP-ului. Modemul este un Vigor2600V de la DryTek si este si router iar iesirea noastra la internet se face pe IP-ul routerului. Daca nu ma crezi cauta detalii despre router pe net.
Credema am luat toate manualele existente si am citit din scoarta in scoarta inainte de a apela la net. Am inculs aici manuale de: server,swich,router,etc tot ce am gasit.
Problema mea ramane totusi IP-urile alocate.
Liviu M
31 01 2006, 05:06 PM
Daca problema e "trebuie sa aflu perechea computer-IP ca sa fac treaba X indiferent de cat de neeleganta e solutia", pen'ca vad ca nu-s chiar asa multe calculatoare, eu zic ca cel mai simplu (daca stii numele calculatoarelor in retea si daca mai si raspund la ping) e sa folosesti ping (comanda "ping nume_calculator" va returna IP-ul respectivului calculator).
Daca intrabrea ta e numai principiala (cum pot, butonand direct serverul, sa gasesc o lista cu IP-urile) si te intereseaza si ceva elegant, habar n-am.
Sorindragan
31 01 2006, 06:07 PM
Nu ,Liviu,intrebarea nu este numai principiala. Sunt mai multe adrese alocate decat pc legate la retea. Sunt cateva adrese alocate pentru cand vine sefu la lucru cu laptopul,pentru cand vine sefa cu laptopul, bla,bla si inca cateva adrese pentru cateva situatii speciale,zice sefu.....
Care dracu or fi alea ca sa le pot folosi la nevoie cand ma conectez la retea din diferite locuri ale firmei. Inca nu am fost la celalat sediu.
Nu raspund pc-urile la comanda ping_nume pc.
Liviu M
31 01 2006, 06:22 PM
Pentru ca tot zici ca ai acces la router, incearca sa citesti tabela de routare (?), poate te prinzi de acolo cine, ce, cum. La routerul meu (ma rog, viitorul) am un loc unde pot defini "legaturile" IP-MAC (+ un nume) ale calculatoarelor cu acces la Internet. Daca zici ca la voi au toate acces, poate acolo gasesti informatiile care-ti trebuie
Sorindragan
31 01 2006, 07:25 PM
Am verificat toate setarile la router. Acolo nu am gasit ,asa cum am spus,decat adresele computerelor logate. Pe mine ma intereseaza adresele folosite ocazional,dar deja alocate.
thewizard
31 01 2006, 07:49 PM
daca nici in router nu le gasesti, cred ca numai adminu-l stie ce a facut prin reteaua aia
Sorindragan
31 01 2006, 09:07 PM
Cred ca totul este cofigurat de asa maniera incat numai el sa stie cum stau lucrurile. Inca mai sap si mai astept sugestii. Las sa mai treaca cateva zile pana sa il abordez si sa inventez o poveste pentru care imi trebuie adresele.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.