View Full Version : Trecere apartament pe alt nume (costuri, timp, altele)
darkfx
29 01 2006, 12:29 AM
Ma confrunt cu urmatoarea problema: maica-mea trebuie sa-mi treaca apartamentul pe numele meu si inca nu stiu cat vor costa actele (notar) si nici cat timp ar dura o astfel de operatiune. Aveti idei ? (apartament cu 2 camere, 1 baie, 1 bucatarie, balcon inchis)
Nu mai am rabdare pana luni sa merg sa intreb un notar, de aceea am postat aici :D
Iulius
29 01 2006, 12:35 AM
te-ai scos :P
SoNic
29 01 2006, 02:36 AM
Taxa minima de notariat este stabilita functie de oras, zona, numar de camere, confort si cheful primarului. Sunt taxe fixe, stabilite de guvern functie de pretul de vanzare minim admis.
Nu exista "trecere pe numele meu" ci donatie sau vanzare-cumparare.
Ca timp, eu am facut-o ("vanzarea") in 3 zile cu umblat dupa toate actele... si banii nu au fost o problema, asa ca nu mai tin minte. Oricum orasul nu cred ca este acelasi.
Sumele pot fi importante, cred ca trebuie sa astepti pana maine :)
Mai ai frati sau surori? (Asta e foarte important!)
Apartamentul e exclusiv al mamei tale? (Mostenit de la parinti, cumparat in timpul casatoriei, situatia tatalui tau,...)
madman85
29 01 2006, 10:55 AM
Ma confrunt cu urmatoarea problema: maica-mea trebuie sa-mi treaca apartamentul pe numele meu si inca nu stiu cat vor costa actele (notar) si nici cat timp ar dura o astfel de operatiune. Aveti idei ? (apartament cu 2 camere, 1 baie, 1 bucatarie, balcon inchis)
Nu mai am rabdare pana luni sa merg sa intreb un notar, de aceea am postat aici :D
Vai de capul tau!
Daca faci donatie: mers la notar, dar trebuie vorbit cu un avocat sa nu fie atacabila chestia...
Daca faci vanzare-cumparare: te costa o gramada: actele la notar (un apart in Buc): cam 8-15 milioane (foarte aprox) poate si mai mult, eu m-am interesat acum 1-2 ani. Plus cadastru si intabulare: vreo 3-4 milioane.
Nu mai ai rabdare pana luni? :) Care luni? :)
La donatie nu stiu ce trebuie exact, deci poate scrii pe aici daca aflii :)
darkfx
29 01 2006, 11:11 AM
Medota trecerii pe numele meu va fi donatia. Apartamentul este deja intabulat, are cadastru facut, singurul lucru pe care tre' sa-l fac este sa obtin un extras de carte funciara.
Alta problema, vreau sa fac evaluarea apartamentului. Aceasta operatiune de cine se face si oare cat ar costa ?
Diever
29 01 2006, 11:39 AM
Evaluarea se face de evaluatori (clar pana aici? :) ) care sunt o clica dupa chipul si asemanarea notarilor, un club inchis zis ANEVAR. Pe mine m-a costat 4 milioane evaluarea la o casa din 3 apartamente, cu evaluator impus (sau "agreat" cum se mai spune) acum 2 ani. Daca planuiesti sa modifici ceva la configuratia apartamentului mai bine fa-o inainte de evaluare, altfel te alegi cu o schita avand caracter oficial, si ca sa modifici orice iti trebuie mai multi baini si timp pentru hartoage si birocrati decat pentru materialele si lucrarea efectiva. Pe la noi exista traditia ca cine isi construieste isi permite, deci trebuie jumulit.
darkfx
29 01 2006, 12:00 PM
si banuiesc ca si aceasta evaluare trebuie legalizata, nu ? (deci, alte costuri...)
Coditza
29 01 2006, 01:44 PM
+ ca trebuie sa treci toate contractele la utilitati pe numele tau: apa, gaz, curent electric...
Diever
29 01 2006, 06:15 PM
si banuiesc ca si aceasta evaluare trebuie legalizata, nu ? (deci, alte costuri...)
Nu, nu trebuie, e legalizat evaluatorul. Dar depinde la ce-ti trebuie evaluarea.
viking
30 01 2006, 09:06 AM
In Iasi, apartament cu 2 camere, nu zona centrala, taxa la notar a fost de 37 milioane (1000 euro, bani trecuti pe chitanta). A fost vinzare-cumparare. Daca declaram la minimul pentru zona, dadeam cu vreo 8-9 milioane mai putin. Dar ar fi fost periculos pentru mine.
Urmeaza aceiasi pasi si la mine: schimbat la curent electric, gaz, intretinere, cablu. Si sper sa nu mai fie, fiindca sigur voi fi taxat peste tot. Si degeaba sper... ca tot vor fi citeva milioane si la astia.
Probabil ca si la donatie e la fel
akenathon
30 01 2006, 04:09 PM
1. vanzare-cumparare sau donatie taxele sunt la fel; altfel toti si-ar masca vanzarile in donatii...
2. nu prea cred sa ai nevoie de evaluare.
Nicu12
02 02 2006, 12:29 AM
Taxa minima de notariat este stabilita functie de oras, zona, numar de camere, confort si cheful primarului. Sunt taxe fixe, stabilite de guvern functie de pretul de vanzare minim admis."Taxa minimă notarială" este, într-adevăr, stabilită în funcție de locul situării bunului și de caracteristicile acestuia, dar în nici un caz de cheful primarului. Și nici de guvern. E drept că normele legale indică modul de calcul al taxelor notariale, însă baremele minime în vederea evaluării numai sub aspectul taxării actului nu sunt stabilite de guvern și nici de lege.
Nu exista "trecere pe numele meu" ci donatie sau vanzare-cumparare.Sau contract de întreținere (contract nenumit (http://www.scj.ro/SC%20rezumate%202005/SC%20r%201918%202005.htm) până în prezent), sau, o varietate a vânzării (contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere).
Mai ai frati sau surori? (Asta e foarte important!)Este important doar dacă urmează a se încheia un act de donație, nu și dacă s-ar încheia un contract de vânzare-cumpărare sau un contract de întreținere.
1. Vai de capul tau!
2. Daca faci donatie: mers la notar, dar trebuie vorbit cu un avocat sa nu fie atacabila chestia...
3. Daca faci vanzare-cumparare: te costa o gramada: actele la notar (un apart in Buc): cam 8-15 milioane (foarte aprox) poate si mai mult, eu m-am interesat acum 1-2 ani. Plus cadastru si intabulare: vreo 3-4 milioane.1. Subscriu :mrgreen:
2. Într-adevăr, pentru donație trebuie mers obligatoriu la un notar public (sau la altă autoritate competentă să autentifice înscrisurile prezentate de părți, de exemplu Ambasada României în străinătate), deoarece legea prevede pentru contractul de donație forma autentică ad-validitatem (deci un act de donație sub semnătură privată, adică fără încheiere de autentificare, este nul absolut). Însă nu e nevoie să meargă la avocat pentru a afla dacă actul este atacabil sau nu; notarul poate aprecia dacă donația este atacabilă (de obicei, donația este amenințată de reducțiune în urma decesului donatorului; astfel, notarul public poate aprecia dacă donația ar putea fi supusă reducțiunii, în funcție de moștenitorii rezeravatari, de rezerva succesorală a acestora, de liberalitățile făcute de defunct în timpul vieții etc.)
3. Pe lângă taxele notariale, pe om nu îl mai costă decât cadastrul (dacă nu îl are deja făcut). Taxele notariale cuprind mai multe părți, majoritatea impozite. Astfel, la un act translativ de proprietate (adică un act care operează transferul proprietății, cum e vânzarea), taxele notariale cuprind: taxa de timbru, taxa ANCPI (http://www.google.ro/search?hl=ro&q=ancpi&meta=) (adică intabularea), timbrul judiciar și onorariul notarului. Primele trei reprezintă impozite și taxe (practic a treia taxă este de fapt un timbru care se aplică pe act, prin care de fapt se plătește tot "un fel de impozit"). Ultima taxă reprezintă suma cu care rămâne notarul, care la rândul său se impozitează potrivit normelor legale privind impozitul pe venit.
E drept că mai sunt niște taxe premergătoare încheiereii actului notarial - de exemplu taxa pentru obținerea extrasului de Carte Funciară de la OCPI (Oficiul local de Cadastru și Publicitate Imobiliară), dar acestea sunt relativ mici în comparație cu restul taxelor (câteva sute de mii).
vanzare-cumparare sau donatie taxele sunt la fel; altfel toti si-ar masca vanzarile in donatii...În unele zone, evaluarea bunului "se dă pe jumătate", pentru donație sau întreținere, dacă aceste acte sunt încheiate între părinți și copii (atenție, numai între părinți și copii, nu între ascendenți și descendenți!), probabil avându-se în vedere afecțiunea dintre părinți și copii (nu cred că în Brașov se aplică această regulă). Ca atare, valoarea fiind mai mică, automat taxele pentru donația/întreținerea între părinți și copii sunt mai mici decât în cazul vânzării (apropo, vânzarea între părinți și copii se prezumă a fi o donație deghizată, pentru că nu se plătește prețul - element esențial în cazul vânzării).
madman85
02 02 2006, 10:12 AM
"... Într-adevăr, pentru donație trebuie mers obligatoriu la un notar public (sau la altă autoritate competentă să autentifice înscrisurile prezentate de părți, de exemplu Ambasada României în străinătate), deoarece legea prevede pentru contractul de donație forma autentică ad-validitatem (deci un act de donație sub semnătură privată, adică fără încheiere de autentificare, este nul absolut). Însă nu e nevoie să meargă la avocat pentru a afla dacă actul este atacabil sau nu; notarul poate aprecia dacă donația este atacabilă (de obicei, donația este amenințată de reducțiune în urma decesului donatorului; astfel, notarul public poate aprecia dacă donația ar putea fi supusă reducțiunii, în funcție de moștenitorii rezeravatari, de rezerva succesorală a acestora, de liberalitățile făcute de defunct în timpul vieții etc.)
Poti sa detaliezi putin? Ma intereseaza si pe mine - vreau sa fac un astfel de contract
In ce situatii se poate ataca un act?
Nicu12
03 02 2006, 02:12 AM
M-ai spart. Un act se poate ataca în n situații; aș putea scrie un întreg tratat pe această temă.
În principiu, un act este atacabil pentru nerespectarea condițiilor cerute pentru încheierea sa valabilă (de exemplu condițiile de formă). După cum am afirmat în mesajul anterior, pentru contractul de donație legea cere ca formă valabilă (adică ad-validitatem) forma autentică. Deci dacă actul de donație nu va fi autentificat, atunci el este nul absolut (e ca și cum n-ar fi existat, deci toate efectele juridice produse de acesta se desființează retroactiv, bunul revenind în patrimoniul donatorului).
Actul de donație poate fi amenințat de mai mulți factori, cum ar fi (pe lângă nerespectarea condițiilor prevăzute de lege pentru încheierea sa valabilă după cum am arătat mai sus), cazurile de revocare a donațiilor; reducțiunea donațiilor și raportul donațiilor.
Cazurile de revocare a donațiilor.
Există un principiu al irevocabilității donațiilor potrivit căruia actul de donație nu poate fi revocat unilateral (prin voința unei singure părți). Îți dai seama ce ar însemna dacă X îi donează lui Y un apartament și apoi îi ia acest apartament înapoi "când 'vrea' mușchii lui".
Ca orice principiu însă, și acesta are propriile sale excepții, când donația este totuși revocabilă:
a) donația este revocabilă între soți (deci prin voința unilaterală a unuia dintre ei). Tocmai de aceea vânzarea este interzisă între soți, pentru că, pentru a ocoli această excepție de la principiul irevocabilității donațiilor, mulți soți ar face donații între ei sub forma unor vânzări deghizate.
b) surveniența de copil. În cazul în care donatorul nu are copii la data donației, însă ulterior (chiar și după moartea acestuia) i se naște un copil de a cărui sarcină nu avea cunoștință la momentul efectuării donației, donația poate fi revocată unilateral (adică fără să fie nevoie de acordul donatarului). Dacă donatorul a murit între timp, donația poate fi revocată de moștenitori (cu condiția ca acel copil născut să fie al lui). Excepția se aplică și atunci când copilul este din afara căsătoriei, însă nu se aplică atunci când donatorul adoptă un copil (pentru că astfel donatorul ar obține ușor revocarea unilaterală a donației prin adopție).
c) refuzul de a acorda alimente. Dacă donatarul refuză să îi dea alimente donatorului la cererea acestuia, donatorul poate revoca donația unilateral. Donatorul nu poate solicita alimente decât în limita valorii bunului donat (nu intru în amănunte, cazurile sunt oricum rare).
d) revocarea pentru ingratitudine - în cazul în care donatarul se face culpabil de injurii grave, cruzimi, delicte față de donator, sau în cazul în care acesta a atentat la viața donatorului. Practic cazul anterior (refuzul de alimente) intră tot aici, la ingratitudine.
Amintesc faptul că donatorul este cel care dă, iar donatarul este cel care primește (nu mulți știu asta).
Alți factori care "amenință" actele de donație:
Reducțiunea. Ce este reducțiunea?
Reducțiunea este o sancțiune aplicată liberalităților excesive (donații sau legate (http://dexonline.ro/search.php?cuv=legat)(2) - în cazul testamentelor), care le lipsește pe acestea de eficacitate în scopul întregirii rezervei succesorale. Nu este chiar o definție "ca la carte"; în orice caz, ceea ce trebuie să înțelegem de aici este faptul că donațiile supuse reducțiunii nu se "desființează" neapărat (beneficiarul acestora, adică donatarul, poate rămâne cu o parte din bun(uri) sau cu nimic, după caz).
Cine poate solicita reducțiunea?
Reducțiunea o pot solicita următorii:
1. moștenitorii rezervatari, care sunt următorii:
soțul defunctului;
copiii defunctului și urmașii acestora (deci descendenții defunctului), indiferent de grad (teoretic se merge "la infinit", însă practic natura este cea care stabilește limita gradului).
De aceea se pune problema dacă o persoană, F, mai are frați/surori - pentru că în cazul în care tatăl lui F (numit D) îi donează lui F un bun, atunci frații și surorile lui F (care sunt copiii lui D și ca atare moștenitori rezervatari ai acestuia), pot solicita reducțiunea.
părinții defunctului (care vin la moștenire doar în cazul în care defunctul nu are urmași în viață);
Orice alte persoane nu sunt moștenitori rezervatari (deci NU sunt moștenitori rezervatari frații și surorile defunctului).
2. erezii (http://dexonline.ro/search.php?cuv=erede) moștenitorilor rezervatari;
3. avânzii-cauză ai moștenitorilor rezervatari (de exemplu creditorii lor).
Când se poate solicita reducțiunea?
Reducțiunea donațiilor se poate solicita atunci când acestea depășesc cotitatea disponibilă, aducând astfel atingere rezervei succesorale.
Bun, hai să înțelegem acum ce reprezintă cele două noțiuni de mai sus scrise cu litere cursive.
Cotitatea disponibilă este a cea parte din averea defunctului, de care acesta poate dispune liber și neîngrădit, inclusiv prin liberalități (donație/testament).
Rezerva succesorală este acea parte din averea defunctului de care acesta poate dispune, însă nu liber și neîngrădit, pentru că aceasta este rezervată moștenitorilor protejați de lege (numiți mai devreme moștenitori rezervatari), deci dacă moștenitorii doresc, pot ataca liberalitățile defunctului (atenție, numai liberalitățile, deci donație/testament, nu și actele cu titlu oneros, cum ar fi un contract de vânzare-cumpărare), astfel încât aceste liberalități să se reducă până la întregirea rezervei succesorale.
În concluzie, averea defunctului = rezerva succesorală + cotitatea disponibilă.
Să luăm un caz concret. Defunctul D nu are decât doi copii ca moștenitori. În acest caz, potirivt art. 841 din Codul civil, cotitatea disponibilă este de 1/3 (deci el poate dispune de o treime din avere), astfel că rezerva succesorală (partea garantată celor doi copii) este de 2/3.
Dacă defunctul a avut 9 case din care a donat 3 prin act(e) de donație, atunci aceste donații nu pot fi atacate, deoarece rezerva succesorală a rămas exact de 2/3 din avere (adică 6 case). De asemenea, donațiile nu puteau fi atacate nici dacă defunctul ar fi donat doar una sau două case. Dar dacă defunctul ar fi donat 4 (sau mai multe) case, atunci s-ar fi reîntors în patrimoniul său atâtea case până la reîntregirea celor două treimi reprezentând rezerva succesorală, adică până la întregirea numărului de 6 case (2/3 din 9 case).
Sau alt caz: dacă defunctul respectiv a avut doar un apartament și l-a donat cuiva, atunci după moartea sa, donația va fi supusă reducțiunii și donatarul va rămâne cu 1/3 din apartament, iar cei doi copii cu 2/3 din apartament (adică 1/3 fiecare).
Acțiunea în reducțiune poate fi invocată în cadrul termenului general de prescripție de 3 ani, după care cei interesați pierd dreptul de a o mai invoca. Termenul de prescripție începe să curgă de la data deschiderii succesiunii (de notat că data deschiderii succesiunii nu este data la care moștenitorii se prezintă la notar sau - după caz - la tribunal în vederea dezbaterii succesiunii, ci data deschiderii succesiunii este data decesului autorului succesiunii sau, după caz, data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești declarative de moarte).
Raportul donațiilor.
Nu voi insista prea mult asupra acestuia deoarece, având în vedere că legea nu conferă un caracter imperativ raportului donațiilor, părțile pot deroga de la prevederile legii privind raportul donațiilor prin stipularea expresă în contract a faptului că donația se face cu scutire de raport la masa succesorală.
Prin raportul donațiilor înțelegem faptul că moștenitorii vor readuce în patrimoniul defunctului (în natură sau în bani) bunurile primite prin donație de la defunct, astfel încât patrimoniul defunctului (completat acum cu aceste bunuri) se va redistribui moștenitorilor conform cotelor legale (și luând în calcul eventualele testamente).
Dacă nu s-a stipulat în mod expres scutirea, raportul donațiilor este obligatoriu, cu excepția cazului în care moștenitorii defunctului sunt ascendenți (părinți, bunici) sau colaterali (frați, veri, unchi).
SoNic
03 02 2006, 03:27 AM
M-ai spart nicule... esti student la drept?
Ca avocat sa dea consultatii gratuite nu am intalnit inca :)
mihaela chiribau
03 02 2006, 03:57 AM
E notar.
darkfx
03 02 2006, 01:53 PM
sah-mat ! :D
Azi am fost sa imi fac mostenirea dupa tata. un apartament intr-un bloc vechi din ~60, pe Mihai Bravu, -evident din Bucuresti- 2 camere, 3/10, semidecomandat..
23 milioane ROL.. E drept ca a trecut>1 an de la deces ...
Ma apuc de furat..
Nicu12
03 02 2006, 08:05 PM
Dacă o dezbăteai anul trecut (sau în 2004), erai scutit de taxa de timbru și de timbrul judiciar chiar dacă a trecut mai mult de un an de la data decesului.
La noi baremele de taxare sunt mult mai mici ca în București. Azi am primit și baremele de taxare de la Brașov. Îmi e rușine să îi spun lui hwcore cât va avea de plătit pentru act. :shocked:
arb372003
24 02 2009, 05:49 PM
Tatal meu vrea sa-mi doneze o masina veche(Mercedes 190).Diesel.1998
Se platesc si pt asta taxe/Cam care ar fi?trebuie evaluare?
Daca mi-ar vinde-o pe o suma modica ar fi taxele mai mici?
Nu cunosc legea din Ro asa ca va rog sa nu ma luati la misto.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.