PDA

View Full Version : wireless - how to... ?

Nicu12
28 03 2006, 01:26 AM
Salut. Am început să fac o rețea wireless de 54 Mbps; momentan sunt conectate doar calculatoarele din casă, însă în curând vreau să extind rețeaua.

Am citit "întrebările frecvente" din thread-ul lui sergiu84 despre rețele wireless... stau însă cam prost în ceea ce privește cunoștințele din domeniu, așa că am niște întrebări suplimentare care nu ar strica să fie incluse acolo.

1). Nivelul de semnal emis de un access point este mai mare decât nivelul de semnal emis de o placă de rețea wireless obișnuită?

Dar o antenă? Emite un semnal de un nivel mai mare decât cel al plăcii de rețea/AP-ului? (aici nu cred că răspunsul e afirmativ, deoarece din câte știu, semnalul e emis de către placa de rețea, respectiv access point, iar antena doar îl transmite mai departe... dar nu strică să întreb).

2). Am înțeles că pot folosi un splitter (http://www.ral.ro/imgprod/S50-2500.jpg) pentru a monta două antene unui acces point. Ce pot face ca sa montez trei sau mai multe antene? Montez un splitter la splitter?

3). Ce soluții am pentru a folosi un cablu mai lung de 10 metri pentru conectarea antenei la access point? Nu de alta dar chiar îmi trebuie un astfel de cablu, deoarece vreau să urc antena pe bloc, și stau la etajul 2, deci mi-ar trebui cel puțin 20-30 de metri de cablu pentru un bloc cu 4 etaje.

4). Am de "legat" două "puncte" aflate la aproximativ 100 metri distanță, însă între ele se află un părculeț cu vreo 2-3 copaci (neînfrunziți încă :mrgreen: ). M-aș mulțumi și cu o conexiune de 11 Mbps între cele două puncte. Considerați că, folosind o antenă omnidirecțională obișnuită, vor fi probleme? Dar folosind una de lungă distanță (10 km)?

Dar dacă în "partea cealaltă" nu am posibilitatea să așez calculatorul (cu placă wireless) ca "receptor", și nici un access point, atunci pot să așez o altă antenă, pe care să o leg ulterior direct la placa wireless a calculatorului (sau la un access point)?

5). Conexiunile trebuie să fie toate la aceeași viteză, sau pot exista unele calculatoare conectate la 54 Mbps, altele la 18 Mbps, altele la 11 Mbps etc. ?

6). Unul dintre calculatoare se află cam la 1 km, dar nu am "line of sight" până la el. Dacă nu rezolv cu o antenă unidirecțională, atunci aș putea, în ultimă instanță, să folosesc mai multe access-point-uri la o distanță de, să zicem, 200 de metri între ele (eventual cu o conexiune de 11 Mbps), până la acest calculator? Știu că e o soluție mult prea costisitoare, dar nu asta ar fi problema... ci adevărata problemă în acest caz este următoarea: de unde alimentez eu AP-urile cu energie electrică? :roll: Nu de alta dar bănuiesc că AP-uri cu acumulatori și panouri solare nu s-au inventat încă! :mrgreen:

7). O antenă trebuie alimentată și la priză, sau e suficientă legătura cu AP-ul (sau placa wireless)?

Mulțumesc anticipat pentru bunăvoința de a-mi răspunde. Cam atât deocamdată. Voi posta întrebări suplimentare dacă mai am nelămuriri. Numai bine.

LE: tocmai am citit că aș putea folosi niște repeater-e în locul numeroaselor AP-uri de la punctul 6. Se găsesc la noi în comerț?

sergiu84
28 03 2006, 04:23 AM
Multumesc c-ai intrebat asa frumos, chiar m-as simti nasol daca n-as raspunde.. :D

O sa-ti raspund un pic amestecat, ca se leaga intre ele oricum. In primul rand, partea cea mai importanta de stiut la retelele 802.11b/g e faptul ca puterea semnalului e mica (spre foarte mica cateodata). De obicei, da, un AP e mai puternic ca o placa de retea. Cat despre antene, un AP fara antena e ca si cum ti-as coase eu gura (ma rog, aproximativ) - adica de-abia se-aude. In schimb, cu cat antena are castig mai mare, cu-atat e mai bine, evident.

2) ai putea folosi un splitter, dar orice conector are pierderi. Pe langa asta, orice lungime de cablu are iar pierderi, si in final se tot aduna.

3) din pacate la lungimea de cablu chiar nu prea ai solutii... daca ai avea bani de 5.8GHz de exemplu, cred c-ai putea folosi mai mult cablu, dar in 2.4GHz tare nu cred sa ai succes (si mai e si scump cablul pe deasupra). Pur si simplu atenuarile sunt prea mari. Singura solutie ar fi cu un booster, dar chiar nu stiu cat costa, si nici nu e legal.

4) 100m cu doua antene omnidirectionale de 12dB ar trebui sa mearga fara probleme (in functie de interferente etc). In schimb, iar problema cu cablurile lungi. Pana la urma, cea mai simpla solutie ar fi cu niste wireless bridge-uri care le pui intr-o cutie metalica pe bloc, alimentate de la tine din casa, si duci cablu UTP la ele. Probleme cu solutia asta: cablurile trebuiesc trase prin copex sau alta metoda de izolare, si tre' sa tii UTP-ul impamantat - placi de retea arse altfel, etc. Si nu subestima frunzele, vorbesc serios :(

5) din cate stiu, se pot conecta la viteze diferite, in functie de semnal

6) romanul e inventiv, dar chiar nu stiu ce sa-ti zic... In schimb, ca idee: daca ai doua antene cu castig de 24dB aliniate corect, poti ajunge si la 10km chiar - dar cu cabluri nu prea lungi, si in linie dreapta sa fie (fara copaci etc).

7) antena in sine nu are nevoie decat de semnal RF, atat.

Pentru echipamente, uita-te pe la www.ral.ro (http://www.ral.ro), stiu ca de obicei au cam tot ce trebuie (si mai e si reclama, de la moderator, valeu..).

adelintru
28 03 2006, 04:38 PM
OK sunt de acord cu voi, dar as avea si eu o intrebare, si anume, cum se face acel UTP impamantat?

sergiu84
28 03 2006, 07:27 PM
Cel mai usor, se foloseste de fapt cablu STP (shielded twisted pair), si camasa metalica a acestuia se impamanteaza (preferabil nu pe calorifer, mai degraba la carcasa calculatorului, cu conditia ca acesta sa fie impamantat, desi ideal cumva separat de alte utilaje etc). De obicei se impamanteaza la un singur capat, e mai sigur.

puterfixer
28 03 2006, 07:49 PM
OT: Grrr, am muncit la un răspuns o oră și un sfert, și... am închis accidental tab-ul. :thud: Nu mă mai ține să-l rescriu, sorry.

adelintru
28 03 2006, 08:39 PM
Ok imi este de mare ajutor merci de raspuns :)

Nicu12
28 03 2006, 09:53 PM
Sergiu84, înțeleg că orice conector are pierderi, însă nu înțeleg de ce splitter-ul nu este proiectat astfel încât să atenueze astfel de pierderi, cum este cazul unor splitter-e CATV "meseriașe".

Dacă aș ști că o rețea prin 5.8Ghz oferă un "potențial" mai mare, atunci aș investi, nu ar fi o problemă. Dar pentru o astfel de frecvență nu îți trebuie licență?
Iar dacă o antenă unidirecțională are puterea de a "bate" la 10 km, chiar nu poate trece prin niște amărâte de frunze să bată la 100 metri? Că doar vorbim despre unde radio, nu despre IR!

O să analizez mai bine soluția ta cu AP-ul (cu antenă) pe bloc; de împământare n-ar fi problemă - o leg la un UPS care la rândul său este conectat la o priză cu împământare, problema e că trebuie să protejez AP-ul de intemperii și de oameni (că poate mi-l fură vreun "binevoitor" - deh, noi suntem în RO, nu în UK :p), și nu prea am idee cum.
Faptul că o antenă poate "bate" la o distanță mare în linie dreaptă, fără obstacole, știam și eu; pe mine mă interesează cum fac să leg două puncte "cu obstacole". Nu există cumva vreun dispozitiv care să "capteze" semnalul dintr-o direcție, și să-l transmită într-o altă direcție? Că în felul ăsta l-aș putea "ruta" printre blocuri. Dacă nu există așa ceva, mă gândeam să "confecționez" eu unul, dintr-un AP cu două antene (folosind un splitter). Dar încă rămâne problema de unde alimentez AP-urile pe traseu.
Am înțeles că există un standard - 802.16 - care permite o rețea wireless și "prin obstacole", nefiind necesară existența unei "line of sight". Există și la noi astfel de echipamente? Că la ral n-am văzut.

PS: nu-ți face probleme cu privire la reclamă că oricum de acolo cumpăram (link-ul către imaginea splitter-ului de acolo provine).

sergiu84
29 03 2006, 01:50 AM
Nu e neaparat vorba de proiectare, e vorba de puterea mult mai mica fata de rf-ul pentru o retea de catv, si frecventele folosite (2.4GHz fata de pana in 1GHz, din cate tin minte).

De licenta ai nevoie pentru 3.2GHz in Romania, 5GHz e banda nelicentiata din cate stiu eu - motivul pentru care nu e aglomerata in schimb e simplu, echipamentele sunt cam scumpe. Chiar nu stiu cine sunt reselleri Alvarion etc in Romania, dar probabil c-ai putea afla de la producatori.

Uite un exemplu: in Bacau o institutie de stat avea o antena Cali Amp de 24dB, si se conecta la o antena omnidirectionala (12dB in cazul asta) la nu mai mult de 200m in linie dreapta. La inceput, in primii 2 ani n-a aparut nici o problema. In primavara urmatoare, un copac din curtea institutiei a crescut inca un pic, a inverzit, si legatura a devenit un fel de yoyo. Stiu ca pare ridicol, dar se intampla. La polul opus era o intreprindere care avea un link facut intre doua antene uni de 24dB, la vreo 7km cred, si care mergea fara probleme - avand in vedere cat de "poluate" sunt benzile de 2.4GHz in Bacau, era bine totusi. La Onesti, din cate stiu eu un ISP se foloseste tot de doua antene de 24dB pentru link intre Onesti si Tg Ocna (10km+ in linie dreapta). Deci poate sa mearga si foarte bine.

Ca solutie de relay, ar mai fi o solutie mai home-made: doua antene legate fund in fund (cu-n cablu nu prea lung, cat de bun posibil, lipituri bune etc), fara nici un echipament activ intre ele. N-am vazut-o nicaieri aplicata, doar in Noua Zeelanda la "nebunii" cu WokFi, si ei zic ca merge. Daca nu si nu, atunci iti ramane solutia cu un AP cu doi conectori pentru antene, cred c-ar trebui sa mearga - nu neaparat cu splitter, exista AP-uri cu doua iesiri pentru antene.

802.16 ar fi o solutie, daca-ti permiti. Pana la urma marele dezavantaj al 802.11b/g e nevoia de linie dreapta. In 3.5GHz/5GHz/etc exista echipamente care folosesc OFDM (orthogonal frequency division multiplexing) si care se folosesc de semnalele reflectate, si chiar nu ai nevoie de linie dreapta - dar si cu preturi pe masura de obicei.

Further reading: http://www.wi-fiplanet.com/tutorials/article.php/2236611 , http://www.alvarion.com/ . In rest ce sa zic, e greu, dar si interesant daca reusesti pana la urma :)

Nicu12
29 03 2006, 02:03 AM
Soluția de relay pe care mi-ai dat-o (cu antenele legate fără echipament activ), dacă ar funcționa, ar fi excelentă.

Echipamentele 802.16 nu se găsesc în România, din păcate.
Să înțeleg că dacă aș folosi banda de 5 Ghz, aș elimina problema "line-of-sight"?

sergiu84
29 03 2006, 02:15 AM
Cu echipamente care folosesc OFDM, da - totusi trebuie sa aiba in ce sa se reflecte (o latura de bloc, etc), dar da, ar trebui sa mearga.

Nicu12
29 03 2006, 02:18 AM
Fii fără grijă, ar exista "o grămadă" de laturi de bloc în care să se reflecte :mrgreen:. Problema e unde găsesc eu astfel de echipamente... :mad:

SoNic
29 03 2006, 02:48 AM
1. Solutia cu 2 antene legate spate in spate cu cablu se folosea la semnalele TV cu succes. Exista insa o atenuare importanta a semnalului. Sunt necesare antene de catig mare si directionale - cel putin pentru partea de "receptie" (eu am folosit asa ceva pentru a retransmite semnalul TV peste un bloc turn din fata blocului meu de 4 etaje. De asemenea trebuie adaptata impedanta lor cu a cablului pentru a nu avea unde reflectate.
2. Splitterele datorita faptului ca "impart" semnalul in mod pasiv, suma puterilor disponibila pe iesiri evident ca va fi mai mica decat cea de intrare. Adica daca imparti la 2 antene, fiecare va primi putin sub jumatate din puterea de intrare. Pierderile in splitter sunt vinovate de "putin sub", in cazul ideal vei avea injumatatirea puterii. Adica 3dB. CUm splitere ideale nu am vazut, pierderile de insertie sunt intre 3.2 si 4dB pentru 2-way si cresc proportional cu numarul iesirilor.
3. AP-uri si bridgeuri pe traseu sunt idei bune, dar uiti ca romanul este strangator - in cat timp crezi tu ca or sa dispara?
4. Din cate stiu puterea de emisie este aceeasi si la AP si la placi WiFi din motive de restrictii legale.
5. Cablul de 2.4GHz este extrem de scump si are atenuari cat casa de mari, pentru lungimi lungi ar fi necesar un ghid de unda :) Mai ieftin este sa te duci cu UTP si power la AP pe bloc daca rezolvi chestia cu securizarea fizica.

Nicu12
29 03 2006, 09:48 AM
Mda. Se așterne un viitor sumbru pentru rețeaua mea. :-|

Amplificatoare de semnal nu există?

sebyp
29 03 2006, 10:34 AM
Mai oameni, sorry ca intreb, dar frecventa de 5 ghz nu este publica in Europa, din cate stiu eu.. E posibil sa gresesc...