View Full Version : Cum se face un CV european, standard, etc, bleah! Please help!
Sunt in postura in care am niste cunostinte IT la un nivel pe care nu il pot aprecia. Ma gandesc sa-mi realizez un CV si sa particip la cateva interviuri pentru a vedea:
- cat valorez?
- pe ce segmente trebuie sa insist sau ce segmente noi trebuie sa invat?
- ce perspective de evolutie am in locurile unde pot ajunge?
Pana acum am folosit un portofoliu public (http://www.freegsm.ro/storage/public_portfolio.pdf). A fost OK, dar va rog sa nu intelegeti ca l-as fi trimis unor firme mari. Vreau ca din acest portofoliu sa fac un CV.
Ce format trebuie sa adopt pentru a fi un CV ok?
wirespot
30 03 2006, 06:16 PM
Dacă vrei să fii habotnic, există o reglementare despre un așa zis model european de CV (http://rowd.zuavra.net/stiri/199/).
Altfel, eu sînt de părere că nu se poate face un model de CV universal. Fă-ți-l singur. Dă o căutare pe Google după "software developer resume" și o să găsești exemple. Ia-te după care ți se pare cel mai clar și bine organizat.
Există niște idei de bază, caută că o să mai găsești pe Web. Pune-ți numele, vîrsta și poza feței la început, cu litere groase, ca să-i ajuți pe oamenii din HR care și le printează să se orienteze rapid. Împarte-l în secțiuni marcate clar și relevante: studii, locuri unde ai mai lucrat, ce știi să faci, și în fiecare bagă liste ordonate cronologic sau după importanță.
Cîteva șmecherii specifice IT, care probabil sînt evidente, dar poate nu: nu băga chestii penibile, gen "utilizare Word" sau "programare în Basic pe HC". Trebuie să ai o imagine de profesionist. Ești dezvoltator software sau secretară? Urmărește exemple de cv-uri pe net, o să vezi care-i treaba.
Altă chestie: nu strică o secțiune mică la sfîrșit cu detalii personale, dar restrînge-o la minimum. Ideea e să fie chestii care plac la HR... Bagă sporturi, dar ai grijă să fie și niște sporturi de echipă. ;) Cine bagă înot, ciclism, ski și jogging își cam face un deserviciu. Bagă cititul ca hobby ca să pari mai intelectual (dar nu le spune ce gen citești decît dacă ajută să pari inteligent, cum ar fi genul polițist). Zi că în timpul liber îți dezvolți mereu cunoștințele specifice sau că participi la proiecte open-source (dacă participi). Pe scurt, e vorba o oarecare cantitate de abur.
Încă o regulă de bază: ține-ți CV-ul la zi de acum încolo, forever, și mai perie-l cînd n-ai ce face. De fiecare dată cînd termini un proiect sau faci vreo chestie de care te simți mîndru, caută să bagi ceva în CV. Dacă vreodată ai nevoie de el trebuie să-l ai disponibil și actualizat cît mai repede, nu să stai să te gîndești ce-ai făcut acum 3 ani toamna.
puterfixer
30 03 2006, 06:23 PM
CV-ul european este un model al conținutului unui CV care să descrie succint cine ești și ce-ai realizat astfel încât să fie mai ușor unui angajator să te evalueze corect. Aici (http://europass.cedefop.eu.int/europass/home/hornav/Downloads/EuropassCV/CVTemplate/navigate.action) este un template al acestui CV. Ceea ce trebuie să ții minte este că CV-ul, european sau nu, NU ESTE UN FORMULAR!!!!! Am văzut sute de tâmpiți care au luat template-ul de pe net și au completat datele lor unde au avut ce, și l-au trimis jumătate gol fiindcă n-aveau ce scrie în alte părți. CV-ul trebuie personalizat pentru fiecare persoană, nici măcar aspectul nu trebuie să fie cel din template.
Avantajul structurii propuse în CV-ul european este că, pe lângă date personale, istoricul activității profesionale și cel al educației, detaliază și secțiunea de aptitudini și competențe personale care sunt de multe ori neglijate și care pot face diferența între doi oameni, ambii foarte buni profesioniști, dar unul foarte limitat din alte puncte de vedere iar altul dovedind creativitate și determinare prin alte activități. Un angajator nu vrea doar un bun profesionist, un roboțel care face bine ceea ce i s-a dat, ci un om valoros care să crească în firmă, să aducă valoare, să fie un cumul de aptitudini și valențe diverse.
De exemplu: ești programator serios dar ai interes pentru muzică și artă fotografică? Înseamnă că te-ai dezvoltat echilibrat, folosind ambele emisfere cerebrale, așa că și la locul de muncă foarte riguros și ordonat vei putea dovedi spirit creativ și empatie la munca în echipă, în loc să fii doar un inginer scorțos.
Formatul de CV european permite (și încurajează) includerea la educație și formare a tuturor programelor de învățare formală, informală și neformală. Nu înveți doar în școală; înveți și din cursuri de specializare cu sau fără diplomă la sfârșit, training făcut de vreo firmă. La fel, experiența profesională nu e neapărat cea în care ai lucrat cu carte de muncă, ci și proiecte în care ai fost voluntar, simulări, internship, experiență la locul de muncă.
Repet: CV-ul este ceva ce reprezintă fiecare individ. Folosește acest template pentru a-ți structura conținutul CV-ului tău, dar adaptează-l la nevoile tale. Dacă ai multe realizări într-un domeniu, nu te sfii să scrii un minim de informații suplimentare dar edificatoare. Dacă ceva lipsește, scoți secțiunea respectivă, nu o treci acolo fiindcă așa-i formatul și tragi o liniuță în dreptul ei. La ceea ce ai lucrat e mai important să treci responsabilități și realizări decât titulatura sub care ai fost angajat. Foarte valoroase sunt interesele din timpul liber, lucruri care te motivează și te atrag, care te definesc ca om în plus față de activitatea profesională. Și să nu-ți dai cu stângu-n dreptul scriind: „Hobby-uri: cititul, călătoriile, să ascult muzică, să mă plimb” fiindcă aproape orice om de pe planetă are asemenea pasiuni. Arată ce te diferențiază, ce e important la tine, ce e unic. La mine în CV am pus o secțiune cu lucrări publicate și printre aptitudini am menționat și spiritul critic și focalizarea pe rezultate, fiindcă astea (și altele) sunt ași în mânecă ce mi-au prins bine și în trecut. Au atras atenția intervievatorilor și am putut detalia. Bulină roz pentru mine față de cineva care poate are aptitudini similare dar nu s-a gândit că ar fi relevante sau că ar putea fi menționate.
Cel mai important la scrierea CV-ului e să fii sincer, să te privești în oglindă fără menajamente și să descrii detaliile care te deosebesc de alții. CV-ul nu este universal valabil, ci trebuie să-l modifici pentru fiecare post la care aplici, doar cu informațiile relevante. Pentru un post de programator Java nu vei scrie toate premiile câștigate la pescuit sportiv și că ai avut grijă de pisica vecinei în vacanța mare de după clasa a patra, dar vei scrie că în liceu ai contribuit la scrierea unui help pentru o aplicație dezvoltată la orele de info. În plus, CV-ul e întotdeauna însoțit de o scrisoare de intenție adresată persoanei care se ocupă de recrutări în firma la care aplici, pentru postul (sau genul de muncă) dorit, subliniind câteva elemente din CV care te fac potrivit pentru acel post.
În cazul tău, ca să nu iasă CV-ul prea mare, menționează doar câteva proiecte foarte importante pentru tine și atașează portofoliul complet cu lucrările tale, eventual ordonându-le ca importanță din punctul de vedere al postului pentru care aplici. Caută ceva centre de asistență și instruire profesională și vezi dacă poți participa la ceva simulări de interviuri, doar ca să vezi cum te descurci. CV-ul este important ca să atragă atenția asupra ta, însă rolul lui e doar de a-ți face o programare pentru interviu. Interviul e cel ce-ți poate aduce job-ul sau nu.
da, wirespot a dat un link foarte bun, din astea primim si noi, dar daca cineva il face altfel, se accepta, numai sa se respecte punctele unui CV, sa fie redactat la pc si nu scris de mana, hartie alba, scris negru, sa fie curat, eventual in chilotel. cu modele din astea ca pe site (identic cu ala (!!!) vin mai ales fatuci la care ma cam sperie superioritatea lor. depinde de angajator daca un CV conteaza ca asezare in pagina sau ca informatie.
Liviu M
30 03 2006, 06:35 PM
Dupa cum bine puncta puterfixer, CV-ul e de fiecare data altul, in functie de jobul pentru care aplici. Mai mult, habar nu am cum arata ala european, da' am descoperit ca intre stilul francez si cel german, de exemplu, sunt diferente neneglijabile. Asa ca intaresc si eu parerile anterioare: nu exista un formular standard la care bifezi casute.
Si ca sa fac si eu o recomandare, cauta pe net, pe site-urile firmelor mari din domeniile care te intereseaza, modalitati de aplicare on-line. Nu e nevoie sa aplici, da' din parcurgerea paginilor/pasilor de aplicare poti sa-ti faci idee cam ce-i intereseaza pe respectivii de la oameni.
|||||
31 03 2006, 01:15 PM
[...]
Pune-ți numele, vîrsta și poza feței la început, cu litere groase, ca să-i ajuți pe oamenii din HR care și le printează să se orienteze rapid.[...]
poza nu se pune pe CV decat daca angajatorul cere acest lucru.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.