View Full Version : Camera de luat vederi pe scara blocului
Alexe Emil
09 12 2006, 03:39 PM
In ultima vreme, cel putin eu si cu locatarii scarii mele ne confruntam cu o problema nasoala. Chiar daca istoria si stiinta spun altfel, omu' de neanderthal nu a disparut, ci chiar o duce foarte bine. La fel zic si plantele pe care noi le punem pe scara blocului. Desi nu sunt mare amator de botanica, mi se pare foarte placut si estetic sa ai cate o planta, iarba, ficus, pomisor, cactus etc. din loc in loc. Problema e ca din cand in cand, le gasim distruse total. Si in majoritatea cazurilor nu a fost vorba de cine stie ce nenorocire de planta, 2 fire de iarba acolo, ci de plante destul de mari si "stufoase", care au necesitat mult timp si multa ingrijire ca sa ajunga asa. Sa nu mai zic ca n-ai curajul sa lasi nimic mai de valoare pe scara, nesupravegheat, ca dispare urgent. Interfon nu avem si nici nu vor oamenii sa puna. De ce, inca e un mister pt. mine. Dar maica-mea mi-a propus ceva. Ce ar fi dacaaaa... am pune o camera video sa inregistram momentele "atacurilor" :mrgreen:.
Ceea ce vroiam sa stiu e daca este LEGAL sa faci asa ceva. Stiu sigur ca un individ dintr-un bloc vecin are o camera pusa pe locul de parcare sa-si supravegheze masina si o are pusa acolo de mult timp ( cam 18 luni ).
Si alta intrebare, daca ar fi sa o montez, ar trebui sa trag cablurile pe o distanta destul de mare, cam dintr-un colt al apartamentului pana in celalalt colt. Una din camerele pe care le stiu are 2 mufe RCA, una audio, cealalta video. Ar merge tras cablu pana la PC pe o distanta asa mare, sau se strica semnalul? :confused:
aramdune
09 12 2006, 03:45 PM
Ceea ce vroiam sa stiu e daca este LEGAL sa faci asa ceva. Stiu sigur ca un individ dintr-un bloc vecin are o camera pusa pe locul de parcare sa-si supravegheze masina si o are pusa acolo de mult timp ( cam 18 luni ).
Eu am implementat asa ceva cu webcamuri si linux. Sistemul merge perfect de ~1 un. Nu stiu daca e legal sau nu, dar am o vaga idee ca da -- e legal, tot c e iti trebuie e o aprobare din partea consiliului de scara. Repet -- e doar o parere personala si nu stiu exact.
Implementarea a fost foarte ieftina si sistemul este configurat in asa fel incat sa fac o poza pe secunda doar daca detecteza miscare.Daca nu detecteaa miscare nu inregistreaza nimic. Am arhivele complete din ultimul an.
Alexe Emil
09 12 2006, 03:53 PM
am o vaga idee ca da -- e legal, tot c e iti trebuie e o aprobare din partea consiliului de scara.
Daca e adevarat, inseamna ca e intr-adevar ilegal, la ce specimene avem noi in consiliu :lol:
laurentiucozma
09 12 2006, 03:54 PM
Nu vad de ce nu ar fi legal, atat timp cat toti locatarii scarii sunt de acord. Poate nu ar fi rau sa faci o lista cu semnaturile celor de pe scara.
@aramdune ce fel de camere web (model)? o poza pe secunda nu e cam putin? Ai vreun program special folosit pentru inregistrare?
aramdune
09 12 2006, 03:59 PM
@aramdune ce fel de camere web (model)? o poza pe secunda nu e cam putin? Ai vreun program special folosit pentru inregistrare?
Am folosit camere web logitech, nu mai exact ce model -- am luat un model care se lauda ca functioneaza in lumina slaba, dar cred ca merge si cu camere de 500k. O poza pe secunda nu e deloc putin, dar se poate configura la orice interval -- se poate configura chiar sa filmeze daca e necesar. Folosesc un soft semi-profi open source specializat pentru asa ceva. Stie sa faca foarte multe chestii, in special folosind camere DVB. Pot oferi detalii de implementare daca doriti. Calculatorul este un P3 la 700Mhz cu 128MB Ram si ruleaza gentoo linux. E legat la retea si ma pot conecta de pe orice PC conectat la net sa vad real time ce filmeaza, respectiv sa vad inregistrarile ;).
Miliniuță
09 12 2006, 03:59 PM
Sa tragi niste fire la 220v pe sub frunzele plantei, e legal. ;)
puterfixer
09 12 2006, 04:07 PM
Pe spaţiul public poţi filma ce vrei. În scara blocului nu, fiindcă e spaţiu privat şi trebuie acordul locatarilor.
laurentiucozma
09 12 2006, 04:08 PM
... E legat la retea si ma pot conecta de pe orice PC conectat la net sa vad real time ce filmeaza, respectiv sa vad inregistrarile ;).
Nu ne dai si noua adresa sa vedem ce filmeaza? :D
aramdune
09 12 2006, 04:12 PM
Evident trebuie sa te conectezi cu user + pass ;).
laurentiucozma
09 12 2006, 04:19 PM
Poate ne dai si aceste detalii...:p
Alexe Emil
09 12 2006, 04:46 PM
Eu pe Windows am Active WebCam, un soft destul de dragutz, are Motion Detection, poti chiar selecta zonele din imagine unde vrei sa urmareasca miscarea. Poti seta ca un nr. de X secunde de la detectia de miscare sa se inregistreze un clip, concomitent chiar si cu un nr. de snapshoturi la un anumit interval de timp, de asemeni setabil.
Cum ramane cu lungimea firelor totusi... e ok sa trag firele (ori USB, ori semnal A/V ) pe asa o distanta, daca va fi cazul? :rolleyes:
hallelujah
09 12 2006, 05:54 PM
Am folosit camere web logitech, nu mai exact ce model -- am luat un model care se lauda ca functioneaza in lumina slaba, dar cred ca merge si cu camere de 500k. O poza pe secunda nu e deloc putin, dar se poate configura la orice interval -- se poate configura chiar sa filmeze daca e necesar. Folosesc un soft semi-profi open source specializat pentru asa ceva. Stie sa faca foarte multe chestii, in special folosind camere DVB. Pot oferi detalii de implementare daca doriti. Calculatorul este un P3 la 700Mhz cu 128MB Ram si ruleaza gentoo linux. E legat la retea si ma pot conecta de pe orice PC conectat la net sa vad real time ce filmeaza, respectiv sa vad inregistrarile ;).
m-ar interesa implementarea ca ceva asemanator as avea si eu de gand pe scara mea; eu ma gandeam sa le bag ca sa filmeze intrarile din bloc pentru a depista drogatii; vroiam sa le configurez exact asa cum ai descris tu; insa nu stiam de softul de linux si mai am o problema grava care oarecum impiedica implementarea: inaltimea tavanului de pe intrarea in bloc care este ca la o camera normala - deci oricine care am peste 1,8 m poate intinde mana si fura camera
Pui camera intr-un colt la parter, astfel incat sa vada si liftul, si inceputul scarii. Si ce te impiedica sa-i faci o cutie de tabla, prinsa in dibluri serioase de tavan? Se va chinui ceva ca s-o scoata, si pana reuseste tot trece cineva.
Stalker
09 12 2006, 06:00 PM
Ia o camera neufusion de la ral ... se leaga direct la retea, are ip, te poti uita la ea direct din browser prin activex sau javra ...
wirespot
09 12 2006, 06:06 PM
Şi totuşi, n-ar fi mai simplu să vă puneţi interfon?
Alexe Emil
09 12 2006, 06:23 PM
Și totuși, n-ar fi mai simplu să vă puneți interfon?
Ba da, daca restul de 99,9% de locatari n-ar fi idioti :lol:
Nu ai scris la ce etaj stai. Adica, virgula, cat de lung va fi cablul de conexiune. Cum o sa-l pozezi ca sa nu se "sperie", etc..
Teorie
Daca ai lungimi comparabile cu sau mai mari de 100 m, vei avea atenuari ale frecventelor inalte. Altfel zis, vei pierde din detalii.
"Buba" se repara cu un compensator de cablu. Care face la fel ca un corector RIIA de la dozele electromagnetice. Asta ar trebuie sa iti fie familiara, dat fiind ce scri sub poza. Eventual mai cauti cartea de televiziune a prof. dr. ing. Serbu, Dzeu sa-l odihneasca, si te luminezi cu teoria..
Practic. Nu am studiat ofertele. Dar asa ma indoiesc ca o camera de supraveghere de 2 mil ROL ofera un semnal semnal de nivel profesional, adica minim 6MHz. Si atunci, daca oricum pleci cu maxim 2MHz, poti pune apropape orice cablu mai de Doamne ajuta.
parca in raposata revista CC erau niste oferte de camere..
Tot practic. Ca om la 43@Scorpion, asa am o presimitire, ca cine se va opune este chiar persoana care...iar dupa ce l-ai "tras" in poza in timp ce..ca sa-i faci ceva LEGAL..
Oricum succes.
Alexe Emil
09 12 2006, 07:53 PM
In nici un caz nu depasesc 50 de metri... cred ca undeva injur de 40, asta ca sa dau firele frumos pe dupa tocurile de usi si plinte de parchet :D Deci un maxim de 50. Si in cazul webcamurilor, cum sta treaba cu ecranarea? :confused: Din ce am vazut la webcamu meu, cablul nu are nici un fel de ecran... merge si fara ecran pt. webcam sau nu? :mrgreen:
Stalker
09 12 2006, 07:54 PM
Vezi ca sunt si camere wireless ;)
Alexe Emil
09 12 2006, 07:56 PM
Vezi ca sunt si camere wireless ;)
la 80 de roni ??? :mrgreen:
aramdune
09 12 2006, 07:59 PM
In nici un caz nu vei putea folosi un cablu usb de 50 de metri. Lungimea maxima teoretica este de 4 metri. Cu 5 huburi usb legate in serie cu cabluri de 5m poti atinge 30m. Cam asta ar fi lungimea maxima: 25 - 30m.
Nu am deschis nici o camera web. Nici macar o documentatie. Si nici nu m-am ocupat de transmisii de date. Inca..
Dar nu stiu de ce, asa am o senzatie ca se folosesc semnale digitale. Si atunci nu stiu de ce ar mai trebui sa fie folosite cabluri ecranate, evident mai scumpe..Pt ca protocolul de transmisie/receptie sigur are implementat si un detector si corector de erori..
Presupun ca_camerele fara fir sunt mai scumpe. Atentie sa nu iti emita chiar in banda de CATV. Si sa bata distanta necesara.
Idee, poate proasta. Exista niste camere false. La ~ 30RON. Niste cutii vopsite la fel, ca cele reale.
Chestia asta se bazeaza pe efectul de descurajare. Ce faci cand vezi asa ceva pus la vedere. Scoti surubelnita, sa vedem daca e True or False? Nu trece nimeni in timp ce.. Si daca nu e "falsa"
aramdune
09 12 2006, 08:07 PM
nu stiu de ce ar mai trebui sa fie folosite cabluri ecranate
Tu nu stii, eu stiu :P. La peste 4 metri interferentele electromagnetice devin mult prea mari pentru a mai functiona detectorul si corectorul ala de erori.
Tu nu stii, eu stiu :P. La peste 4 metri interferentele electromagnetice devin mult prea mari pentru a mai functiona detectorul si corectorul ala de erori.
OK, am spus ca nu am lucrat in domeniu. Si nici nu m-am documentat..
Dar imi imaginam ca pe scara blocului, cablul nu prea ar avea de unde s-o fure. Ci mai degraba sa fie el furat.
Adica, virgula, cat de lung va fi cablul de conexiune.
Presupun ca_camerele fara fir sunt mai scumpe.
Faptul că arăţi asta nu te scuză. E tot cacofonie, e tot greşit. Evită construcţiile de genul ăsta folosind alte cuvinte echivalente. Ştim ocupaţia dumneata, dar totuşi...
Alexe Emil
09 12 2006, 09:09 PM
...
Off topic cumva, care este? :mrgreen:
Maltratarea limbii române nu e niciodată off-topic? :mrgreen:
puterfixer
09 12 2006, 11:22 PM
Băi, ce tehnologici suntem, cu webcam pe scara blocului... Cred că ieşi mai ieftin dacă oferi o motivaţie financiară babei de la 3 care oricum stă cu ochiul pe vizor mai abitir ca pe telenovele. N-o fi bună de imagine doveditoare la Poliţie, da' de alarmă e suficient. Şi odată hoţul prins, poate fi şi bumbăcit mai atent decât domnii cu bulan, că doară-i în spaţiu privat şi prins în flagrant cu delictul în mână.
laurentiucozma
09 12 2006, 11:26 PM
Suntem in era tehnologiei! Daca infractorul nu este recunoscut, urmeaza montarea unei maini robotizate la intrarea in scara, care tine un bulan si in momentul cand delicventul isi face aparitia, o ia pe cocoasa. :D
Alexe Emil
10 12 2006, 06:04 AM
Suntem in era tehnologiei! Daca infractorul nu este recunoscut, urmeaza montarea unei maini robotizate la intrarea in scara, care tine un bulan si in momentul cand delicventul isi face aparitia, o ia pe cocoasa. :D
Ineficient :mrgreen:
sdaniel74
10 12 2006, 02:04 PM
Camera e ineficienta. Cu un fular pe fata problema e rezolvata. Din propria experienta cea mai buna solutie e interfonul. Noi il avem instalat de vre-o 2 ani si multe din problemele care existau in bloc au fost rezolvate(si nu locuiesc intr-o zona rau famata).
LE primul lucru care va fi furat-vandalizat o sa fie chiar camera ta
Alexe Emil
10 12 2006, 02:06 PM
Da, dar pt. asta e nevoie sa vrea si ceilalti, nu numai 2-3. Aici... e problema :mrgreen:
sdaniel74
10 12 2006, 02:10 PM
Nu stiu cum sta treaba prin Bucuresti dar aici cam 70-80% din blocuri au deja interfoane, mai devreme sau mai tarziu se vor pune peste tot. Avantajele sunt evidente.
Alexe Emil
10 12 2006, 02:13 PM
P-aci e invers, 80-90% din bloace NU au interfon si nici nu se intentioneaza asa ceva, in ciuda problemelor care este :lol:
Parca am fi in Romania sa mor io :lol:
puterfixer
10 12 2006, 03:02 PM
Nope, suntem în Miticia. Altă ţară, alte probleme.
akenathon
10 12 2006, 03:26 PM
Camera e ineficienta. Cu un fular pe fata problema e rezolvata. Din propria experienta cea mai buna solutie e interfonul. Noi il avem instalat de vre-o 2 ani si multe din problemele care existau in bloc au fost rezolvate(si nu locuiesc intr-o zona rau famata)...
la mine nu e nici o sfaraiala cu interfonul (locuiesc in bucuresti) aceleasi cutii postale pline cu reclame, aceeasi aurolaci care dorm pe scari... acum depinde, probabil, si de gradul de civilizatie al fiecarui oras... ;)
wirespot
10 12 2006, 05:31 PM
Oricine înregistrează sau difuzează imagini, sunete sau convorbiri de pe o proprietate privată poate sta şapte ani după gratii. Ziariştii nu mai au voie nici să filmeze în apropierea Parchetului sau a instanţei. Noul proiect de Cod Penal pe care ministerul de Justiţie a dorit să-l ţină sub cheie şi-a atras deja critici.
http://www.antena3.ro/Jurnalismul-te-baga-la-inchisoare_st3_24257_ext.html
Diever
10 12 2006, 05:48 PM
Mai e o chestie pe care n-o opreste nici interfonul. N-ai precizat de ce fel de bloc e vorba, dar sunt si unele in care vecinii nu se cunosc chiar perfect; si in unele din ele o astfel de problema poate fi cauzata chiar de un vecin, mai ales cand bautura ii ia mintile. In situatia asta sa ceri aprobarea consiliului sau locatarilor e ca si cum te-ai duce la lup dupa autorizatie de pasunat.
Daca m-as apuca de inregistrari video cum zici as schimba datele problemei. In loc sa intind cabluri de sa arate ca Electrica as pune un webcam, eventual stripped pentru scadere de volum, undeva cat mai camuflat in zona usii mele de intrare; apoi as pune planta in campul de vedere al camerei.
Pentru limitarea implicatiilor juridice - legea din Romania pare (si deseori este) facuta de sforari, prin sforari, pentru sforari - m-as feri sa ma duc la politie cu inregistrarea. Odata identificat dincolo de orice dubiu mistretul se poate trece la actiuni compensatorii, de genul celor din blogul tupului care avea un vecin manelist si caruia i-au zidit usa. Procedeul si evitarea consecintelor sunt dupa imaginatia fiecaruia.
akenathon
10 12 2006, 06:31 PM
http://www.antena3.ro/Jurnalismul-te-baga-la-inchisoare_st3_24257_ext.html
nu stiu daca se poate incadra aici; tipul care face inregistrarea pe scara blocului detine si el o parte (n%) din aceasta proprietate comuna...
puterfixer
10 12 2006, 08:26 PM
Legea respectivă este pentru a proteja intimitatea proprietarilor de către persoane din exterior. Ca proprietar, nu te opreşte nimeni să-ţi filmezi spaţiul după cum vrei. Pentru proprietatea comună, trebuie şi acordul celorlalţi.
Pe de altă parte, ar trebui să se facă referire şi la alte prevederi legale ce permit, de exemplu, să mă duc în parc şi să pozez oamenii de acolo fără acceptul lor. Nu am voie, în schimb, să difuzez, distribui, să public în vreun fel imaginile către terţi. Dar şi în această privinţă legea e neclară şi lăsată la interpretarea legiuitorului. Paparazzi fac asta sub umbrela „dreptului la informarea publică”.
Prin urmare, este discutabilă obligaţia de a avea acceptul locatarilor pentru supravegherea electronică a unui bun comun, în funcţie de scopul pentru care vrei să faci acest lucru: pentru a-l proteja de hoţi, pentru a folosi imaginile împotriva unui vecin într-un fel de Big Brother de cartier, sau pentru spionaj sau mai ştiu eu ce.
Dar, aşa cum s-a mai spus, supravegherea video e problematică, sunt atâtea moduri în care imaginile pot să nu-ţi fie de folos sau să ţi se fure camera, totul pentru nişte... plante? Mai bine vă gândiţi şi la securitatea apartamentelor şi a altor bunuri comune (s-a mai auzit să se fure caloriferul de pe hol, de exemplu) şi să vă puneţi interfon, sau măcar o yală de intrare şi mecanism cu arc pentru uşă.
sdaniel74
10 12 2006, 09:10 PM
la mine nu e nici o sfaraiala cu interfonul (locuiesc in bucuresti) aceleasi cutii postale pline cu reclame, aceeasi aurolaci care dorm pe scari... acum depinde, probabil, si de gradul de civilizatie al fiecarui oras... ;)
Cum dracu' frate? Reclame in cutiile postale - no problemo. Da nu mai intra toti nespalatii, zugraveala se pastreaza, poti lasa o bicicleta pe casa scarilor. Is curios cum intra aia? Aveti vecini asa milosi? Vorbiti cu ei eventual....
viking
10 12 2006, 10:48 PM
Pai cum, nu mai inchid usa (o blocheaza intredeschisa), ca e greu sa o deschizi de fiecare data...
Norocul meu ca la mine la bloc astia inchid usile cit de cit, dar tot nu imi explic reclamele in cutiile postale (se pun noaptea, seara sau dimineata? Habar nu am).
pai suna aia aiurea si cineva tot le deschide. ia suna tu la o usa sa vezi ca ala deschide. ceva de speriat. eu nu deschid niciodata.
akenathon
11 12 2006, 09:10 AM
Cum dracu' frate? Reclame in cutiile postale - no problemo. Da nu mai intra toti nespalatii, zugraveala se pastreaza, poti lasa o bicicleta pe casa scarilor. Is curios cum intra aia? Aveti vecini asa milosi? Vorbiti cu ei eventual....
raspunsul, probabil, e aici:
pai suna aia aiurea si cineva tot le deschide. ia suna tu la o usa sa vezi ca ala deschide. ceva de speriat. eu nu deschid niciodata.
sau poate intra o data cu postasul, cu femeia de serviciu, cu un vizitator... nu stiu, dar se-ntampla.
Pt Flor
Uite cu ce iti pierzi timpul. Hai termina proiectul ala mai repede.
...
Pare aiurea, dar să ştii că te respect şi chiar mi-am schimbat părerea despre tine (e puţin mai bună :mrgreen: ), iar asta nu de ieri-azi. Nimeni nu e perfect, iar dacă tu mai ai post-uri de alea lungi şi plictisitoare şi foarte off-topic... nu-i nimic, mai greşeşte omu'. Nu o lua ca pe un atac ci ca pe o lecţie de limba română. Un bun exemplu legat de ce spuneam dădea autoarea cărţii Codul bunelor maniere astăzi. (http://www.librariilehumanitas.ro/product.php/Codul_bunelor_maniere_astazi/375/) Faptul că citeşti cartea şi ştii cum ar trebui să te comporţi nu te face automat mai politicos, mai stilat. Trebuie să o şi faci. Ba din contră, dacă ştii şi nu o faci... eşti chiar mai rău decât prostu' care doar greşeşte, din greşeală. Aşa că, don't worry, be happy şi... cumpără-i goangei cartea de mai sus, că tot am adus vorba. E minunată. :p
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.