PDA

View Full Version : Prima masina

jimmyy
16 01 2009, 12:29 AM
Salut,

Cum la masini sunt cam incepator, si vreau sa imi iau una, am nevoie de ceva sfaturi.

Cerinte: 5 usi, cat mai bun raport pret/performanta, in jur de 15.000 dar pot sa merg si mai sus cu toate ca as prefera sa platesc cat mai putin EUR

Am rasfoit un pic oferta si m-am oprit la:

1) Opel Astra
2) Peugeot 207
3) Peuget 308
4) Skoda Octavia
5) Mazda 3
6) Toyota Auris
7) Renault Clio
8) Renault Megane
9) Opel Corsa

Dintre toate imi place cel mai mult Astra, dar deocamdata le-am vazut pe toate doar din afara, o sa ma duc saptamana viitoare sa ma urc in cat mai multe.

Daca tot nu imi iau BMW sau Mercedes, atunci nu prea am preferinte, in sensul, ca vreau sa am o masina fiabila, sa nu ma lase in drum, si fara multe probleme dupa ce o cumpar.

Nu intentionez sa merg prea mult cu ea, poate asa vizite prin Europa si in week-enduri.

Nu am mai condus pana acum, decat Dacia veche a lu tata, asa ca daca as conduce chiar si un Logan sunt sigur ca m-as simti bine.

Ideea e sa imi iau acum o masina cat mai fiabila, si apoi peste 5-7 ani, daca o merge totul bine, imi iau masina visurilor si atunci merg direct si o cumpar :)

1) Opel Astra - Imi place masina, mi se pare spatioasa, cel putin pe dinafara, are un pret bun, are optiuni relativ ieftine

2) Peugeot 207 - Mi-e frica sa nu fie prea mic. Am mers cu un 206 si era ok pentru mine in spate, dar eu nu sunt foarte bine facut, daca iau pe vre-unu cu inceput de burta in masina mi-e sa nu stea cu burta-n gat

3) Peugeot 308 - Arata bine, pare mai maricel decat 207, dar nu stiu mai multe...

4) Skoda Octavia - Din cate stiu e o masina buna, poate chiar mai buna ca Opel Astra, si mai mare, mai incapatoare, din punct de vedere al spatiului util, si a portbagajului. Marca nu ma incanta prea mult, dar sper sa trec peste stereotip

5) Imi place cum arata, dar imi e ca nu e mai mult decat looks-ul la Mazda

6) Toyota Auris - imi place , e Toyota, 5 ani garantie, numai ca optiunile sunt cam scumpe comparativ cu Astra de exemplu.

7) Renault Clio, e dragut, dar oare nu e prea mic, la fel ca Peugeot-ul 207? Am vazut Grand Clio, care nu ma incanta asa de tare pe dinafara, dar pare mai mare. Ar fi si el de luat in calcul.

8) Renault Megane - Imi placea mai mult vechiul Megane decat noul Megane, in special din spate nu ma incanta noul Megane.

9) Opel Corsa - Imi place, dar iar nu stiu mare lucru despre cat de fiabila ar fi

iconicpaul
16 01 2009, 01:14 AM
Volkswagen nu vad acolo.

E vorba doar de masini absolut noi din magazin?

Eu cu toti cei cu care am vorbit, m-au sfatuit sa fug de masinile frantuzesti: renault, citroen si peugeot. Masinile japoneze sunt cele mai solid facute, durabile dar piesele sunt scumpe. Cele germane sunt compromisul ideal. Eu as merge pe o masina germana, Volkswagen pe cat posibil, desi si Skoda sunt foarte bune.

Deasemenea, si Ford e iarasi o masina fiabila si nu am auzit oameni sa se planga de el.

Ender
16 01 2009, 09:22 AM
uite-te si la un C4 in 5 usi...a primit si el un mic facelift si probabil are unul dintre cele mai bune rapoarte pret-performanta intre 10-15000 Euro.

Iar la banii astia, toate sunt o apa si-un pamant dpdv fiabilitate, daca ai grija de ea, poti sa scapi fara nici o problema. Eu am trecut cu un C4 doar la 2 revizii pana acum in service in 3 ani, in rest nici cea mai mica problema.
Fiecare forum al fiecarei marci e plin de probleme....eu am sustinut ca alegerea unei masini noi sub 15.000 se face mai mult cu inima decat cu capu, cu alte cuvinte, ia-o pe care-ti place mai mult la design atat interior cat si exterior si ignora povestile din popor.

sibi_ro
16 01 2009, 10:16 AM
Daca maresti un pic bugetul te poti apropia de un Golf VI diesel care e in jur de 15-16 mii.
Depinde de ce pretentii ai de la masina. Vrei portbagaj mare, ai copii care sa-ti ocupe spatiu, vrei benzina, diesel. La ce optiuni tii neaparat si care ar fi ca optionale.
Daca nu vrei golf, octavia ar fi un candidat ideal. Parerea mea....

Stalker
16 01 2009, 10:17 AM
Ia-ti frate Logan. Fii patriot, salveaza economia romaneasca de criza care-au adus-o capitalistii astia nesatui.

sibi_ro
16 01 2009, 10:55 AM
Daca ar avea optional ESP, scaune mai confortabile, frana disc spate, climatizare automata si alte motoarea poate s-ar merita. Daca nu ar avea astea poate ar avea romanii salarii mai mari. Cum nici una din optiuni nu sunt indeplinite le doresc faliment linistit si sa le fie tabla usoara.

gallardo
16 01 2009, 11:01 AM
1. Nu-ti lua diesel. Nu consuma chiar atat de putin (un 1.9 de pe Golf 5 ajunge sa consume si 15% in oras), motorina e mai scumpa si ajungi sa o amortizezi dupa sute de mii de Km. Ah, si daca iti pica un injector te costa de la cateva zeci la peste o suta de milioane sa le schimbi. La benzina nu depaseste 20.

2. Nu-ti lua frantuzoaice. Romanii au un fetis pentru masinile franceze... in primul rand fiindca sunt mai ieftine, dar uita-te cum sunt privite in restul lumii, in UE unde oamenii au avut bani sa-si schimbe masina mai des si sa vada diferite masini cum sunt. Mergi cu un Peugeot si apoi mergi cu un VW sau Toyota. Se simte diferenta de calitate intre o masina frantuzoaica si una japoneza sau nemtoaica.

3. Informeaza-te inainte, afla parerea posesorilor si abia apoi du-te sa vezi masina cum merge si cum se comporta si daca ti se potriveste.
http://www.topgear.com/content/carsurvey/2006/
http://www.carsurvey.org/

sibi_ro
16 01 2009, 11:19 AM
Era vorba de masina, nu de diesel vs benzina. Sunt destule topicuri pe alte forumuri despre asta.
Mie imi place dieselul si reprizele lui scurte( sau lungi dupa caz). Consuma 15 in bucuresti si la ore de varf probabil. Dar o benzina cat consuma, mai putin? Daca iti pica un injector.....dar daca pica un asteroid si distruge omenirea?
Chiar nu vreau sa stricam topicul omului cu divergente.

jimmyy
16 01 2009, 02:42 PM
Mersi de raspunsuri.

Volkswagen nu vad acolo.

E vorba doar de masini absolut noi din magazin?

Da, vreau sa cumpar o masina noua

uite-te si la un C4 in 5 usi...a primit si el un mic facelift si probabil are unul dintre cele mai bune rapoarte pret-performanta intre 10-15000 Euro.

Iar la banii astia, toate sunt o apa si-un pamant dpdv fiabilitate, daca ai grija de ea, poti sa scapi fara nici o problema. Eu am trecut cu un C4 doar la 2 revizii pana acum in service in 3 ani, in rest nici cea mai mica problema.

Am sunat la Citroen la un dealer, si m-a enervat ca nu putea sa deschida gura nenea de la telefon, sa ma duc acolo neaparat, am sa ma duc si la ei dar la urma.
Mi-a zis un prieten care are C4 ca suspensia ar fi cam nesanatoasa pentru drumurile romanesti.

Daca maresti un pic bugetul te poti apropia de un Golf VI diesel care e in jur de 15-16 mii.
Depinde de ce pretentii ai de la masina. Vrei portbagaj mare, ai copii care sa-ti ocupe spatiu, vrei benzina, diesel. La ce optiuni tii neaparat si care ar fi ca optionale.
Daca nu vrei golf, octavia ar fi un candidat ideal. Parerea mea....

Intentionez sa ma duc si pe la VW dar din ce am vazut la ei pe site, cam sare din bugetul meu un Golf, ajunge pe la 17 mii destul de usor.

Pretentii deocamdata nu am prea mari, copii sunt in plan dar deocamdata nu posed :), dar in principiu de aia vreau una cu 5 usi, cat de mica ar fi masina, macar sa nu te chinui sa bagi cosuletul cu bebe-ul pe usa din fata. Dar aici se opreste influenta viitorilor copii, pentru ca la nevoie, pot sa o schimb, nu e belea, buget am, cel putin deocamdata sa-mi iau si un monovolum.

Ca optiuni o sa le scriu la sfarsitul postului. E buna intrebarea, mi-am dat seama azi dimineata ca ar fi indicat sa scriu macar optiunile minime.

Ia-ti frate Logan. Fii patriot, salveaza economia romaneasca de criza care-au adus-o capitalistii astia nesatui.

Sotia are drept de veto, asa ca Logan-ul sare din schema, pe mine m-ar fi tentat, cu toate ca am impresia ca m-as fi bagat intr-o cutie a pandorei :) Deocamdata am suficient buget sa-mi iau ceva mai bun decat Logan. Am zis ca transofrm patriotismul romanesc in patriotism european macar, sa nu cumpar de la japonezi, cu toate ca sunt cele mai fiabile, grea dilema :)

1. Nu-ti lua diesel. Nu consuma chiar atat de putin (un 1.9 de pe Golf 5 ajunge sa consume si 15% in oras), motorina e mai scumpa si ajungi sa o amortizezi dupa sute de mii de Km. Ah, si daca iti pica un injector te costa de la cateva zeci la peste o suta de milioane sa le schimbi. La benzina nu depaseste 20.

2. Nu-ti lua frantuzoaice. Romanii au un fetis pentru masinile franceze... in primul rand fiindca sunt mai ieftine, dar uita-te cum sunt privite in restul lumii, in UE unde oamenii au avut bani sa-si schimbe masina mai des si sa vada diferite masini cum sunt. Mergi cu un Peugeot si apoi mergi cu un VW sau Toyota. Se simte diferenta de calitate intre o masina frantuzoaica si una japoneza sau nemtoaica.

3. Informeaza-te inainte, afla parerea posesorilor si abia apoi du-te sa vezi masina cum merge si cum se comporta si daca ti se potriveste.
http://www.topgear.com/content/carsurvey/2006/
http://www.carsurvey.org/

Mersi gallardo de site-urile cu survey-uri, m-am uitat pe ele aseara inainte sa postez, le-am gasit in niste posturi anterioare aici pe forum. Survey-ul mi se pare cam vechi din 2006. M-am bucurat cand am vzut ca Skoda Ocatvia era clasata acolo cu 13puncte din 20, chiar mai bine decat astra care la englezi din cate am inteles se numeste nu e Opel Astra ci Vauxhall Astra.

jimmyy
16 01 2009, 02:54 PM
Ca motor nu prea am pretentii, mai degraba pe benzina, ca la cat o sa merg eu nu cred ca o sa scot diferenta de pret din consumul carburantului.

Ca motorizare nu sunt prea pretentios, mai degraba mi-as lua una mai puturoasa, cu mai putini cai putere, ca o data pe an, cam apas pedala pana la fund, mai ales pe autostrada, si nu e bine, macar pana ajung sa mai imi amintesc cum e sa conduci.
Dar mi-a zis un prieten sa-mi iau cu 100 de cai putere, ca atunci consumul ar fi mai mic daca mergi cu 110Km/h de exemplu, altfel cu 70cai putere, ar fi consumul mai mare...

Daca puteti sa ma ajutati si cu optiunile ar fi super.
Ce as vrea eu ca optiuni:
1) Oglinda care sa se inchida electric cand scot cheia din contact, ca la Citroen C8 pe care l-am inchiriat o data. Mi se pare ca e destul de practica optiunea, sa nu stau eu sa-mi amintesc sa inchid oglinda, si sa mi-o buseasca apoi. Am vazut multe oglinzi care atarna pe langa masini.

2) Cruise control, la drum lung e bun, ca sa nu stau sa ma chiorasc tot timpul la vitezometrou sa vad daca iau amenda sau nu :)

3) Am vazut ca sunt cam nesimtiti dealerii, te pun sa platesti si roata de rezerva.

4) Scaune incalzite pe fata (asta doar daca o sa coste max 200 de EUR in plus)

5) Radio-CD player cu mp3 player.

6) ABS presupun ca au toate

In functie de pret, m-as mai baga si la
1) senzori fata-spate, pentru parcare, cand o parcheaza sotia sa stiu ca are un ajutor.

Nu stiu mai nimic, la modul cat de folositoare sunt urmatoarele optiuni:
1) Senzor de ploaie
2) Senzor de aprindere automata a farurilor
3) Alarma de perimetru
4) ESP
5) BA - Brake Assistant
6) Airbag-uri laterale, sau airbag de genunchi pentru sofer
7) Unele masini mai au o optiune de a avea un fel de suport intre scaune pe care poti sa-ti sprijini si mana

M-ar ajuta mult daca mi-ati da ceva sfaturi in privinta optiunilor care chiar te ajuta sa conduci, nu cele care vin din preferinte personale.

tomycs
16 01 2009, 03:07 PM
Prea multe optiuni in lista ta si prea variate modelele. Trebuie s ate htarasti c evrei, o masina mai mica o sa se descurce bine in oras, o sa iti consume mai putin si presupune costuri d eintretinere mai mici, in schimb de unde nu-i nici nu poti cere, trebuie sa te descurci cu volumul portbagajului, cu spatiul mai inghesuit in spate desi in general suficient pentru doua persoane chiar si cu burta si cu o pozitie mai putin comfortabila la drum lung (pt drumuri d ecateva sute de km). Altfel strict ca fabricant Skoda sunt ok, Toyota la fel, trebuie sa te gandesti si la dotari.

Chestia cu masinile frantuzesti e perpetuata mai mult de englezi snobi si nu prea vad ce treaba am avea noi cu ei, C4 am condus la drum lung si e o masina f confortabila, nu mi-a placut teribil in oras dar per total impresia a fost pozitiva, iar 308 nu are nici un motiv sa se rusineze in fata unui golf 5, dieselurile peugeot sunt mai bune decat cele de pe golf 5, directia e similara si e mai spatios. In golf 6 doar am stat sincer numa din stat nu prea iti faci cine stie ce parere, eu zic sa te inscrii la niste test-driveuri daca se poate direct pe motorizarea pe care o doresti.

Pe partea diesel vs benzina conteaza sa stii cam cati km o sa faci pe an, pana intr-o anumita valoare renteaza benzina apoi dieselul iar cateodata nici nu prea conteaza (aia la marcile unde dieselurile sunt mai gurmande).

sibi_ro
16 01 2009, 03:16 PM
Cam la ce ai enumerat acolo tu eu as recomanda:
- abs neaparat( in principiu au toate);
- airbag-uri cat mai multe;
- esp, e suficient sa te scoata din belea o singura data si si-a scos banii;
- oglinzi electrice si incalzite, foarte bune cand ploua si te chiorasti;
- oglinzi heliomate, foarte bune noaptea cand ai in spate vreun berbec cu farurile nereglate.
- parbriz incalzit e bun si ala iarna( fordurile am in standard de obicei);
- geamuri electrice( macar pe fata);
- climatizare automata. te scapa de multe chestii cum ar fi reglarea mereu a temperaturii, plus ca nu o sa o nimeresti niciodata. O pui pe 22-23 de grade(sau cat vrei tu si iti mentine temperatura constanta)

Astea sunt un un must have dupa parerea mea la o masina noua. Plus ca dai o mica avere pe ea, pentru unii.

Cruise control e ok dar pe autostrada. Pe drumurile mai mici unde tre sa depasesti mereu nu prea ai mare nevoie. Plus ca un detector nu consta mai mult de 100$ si ai scapat de multe probleme.
Senzorului de ploaie daca e in standard e ok. Daca dai mai mult de 20 de euro pe el deja mi se pare scump.
Aprinderea automata a farurilor si asta la fel. Daca e in standard foarte bine, daca mai dai bani, nu se merita.

nicolin
16 01 2009, 06:11 PM
In cazul in care vorbim de un sofer incepator si prima masina, recomand o masina second hand la care piesele/manopera sunt ieftine.
Si zic asta pentru ca un sofer incepator poate avea mai multe incidente atat in trafic cat si de natura mecanica (folosirea exagerata a ambreiajului) in comparatie cu un sofer experimentat.

madman85
16 01 2009, 06:32 PM
<offtopic> Ca sunt ITisti pe aici, intreb sa vad daca se poate face ceva.
Sunt miop si mi am lentile heliomate (din alea care se innegresc la lumina puternica) - (nu-s cele mai tari) - asa a recomandat oftalmologul.

Dupa cum stiti, miopii vad mai mic. Ca sa va faceti idee, e ca si acum ai schimba rezolutia ecranului si ar trebui sa te chiorasti putin.

Odata cu lentile astea, am observat ca adaptarea la intuneric e mai proasta. De exemplu, vad mai prost cand intru intr-un tunel, chiar si luminat. La fel, cand ies din casa, am senzatia de ochi tulbure (nu totdeauna). Unele detalii imi scapa (de exemplu dau peste pietre mici sau calc prin gropi, pt ca nu le vad - inainte le vedeam :))

Nu ma deranjeaza in mare (oftalmologul mi-a spus ca alte lentile m-ar obosi si mai rau).

S-o mai putea face ceva? Vorbesc de faza cu condusul.</offtopic>

lapcat
16 01 2009, 06:51 PM
calc prin gropi
Dai în gropi? :angel:

Ai zis că-s noi, deci probabil durează un pic acomodarea. Dacă după vreo 2 săptămâni e tot așa fă-ți un control, probabil nu-s buni ochelarii.
Referitor la condus ai o singură opțiune: ia-ți șofer sau mergi pe jos, ești pericol public. :brush: Am un prieten care are probleme de vedere, evită să iasă din casă seara sau noaptea fiindcă nu vede nimic și ia în brațe stâlpii de pe trotuar. N-are permis și nici nu vrea să facă școala, îi este frică să nu dea peste alții.

Zyppy
16 01 2009, 07:13 PM
Daca ar fi sa-mi permit vreodata sa-mi iau o masina (prima masina) m-as arunca spre o japoneza, aici vorbesc de mazda 3, mazda 6. In special mazda 3, spre exemplu versiunea 1.6i CE/TE care se incadreaza in bugetul tau. Motorizarea e buna (105 cp), si fiind un hatchback e si sportiva.
In plus mai e si fiabilitatea ridicata specifica japoneza si costurile de intretinere relativ bune.

bambucea
16 01 2009, 10:47 PM
Cred ca si toyota corolla 1.6 benzina se incadreaza in 15-16 k. eu o consider cea mai buna alegere.

JurasikMan
16 01 2009, 10:50 PM
Skoda sau Toyota .
Skoda are o caroserie foarte robusta si motoare ajunse la maturitate . Problemele pe care le-au avut au fost remediate . Service usor - exclus reprezentanta ( aia iti strica masina pe banii tai ) .
Toyota este extraordinar de fiabila . In functie de locul in care salasluiesti , poti avea si un service decent , dar unele piese vin greu , indiferent daca masina e japoneza sau fabricata in europa .
Restul sunt slabe .
Opel sta prost la tabla si motoare , dar binisor la partea de design .
Peugeot si Renault au scazut mult calitativ . Nu mai sunt motoarele de alta data . Tabla mai buna la Peugeot , execrabila la Renault .
Daca este prima masina si nu ai experienta , ia-ti pentru un timp ceva mai ieftin , sa nu iti tai venele cand o sa ti-o trozneasca prin parcare .

si un edit : Nu-ti lua Mazda . Masinile sunt super , dar stai la reprezentanta pentru un sincron de cutie si 2 luni cu masina dezbumbata . Fereasca Dumnezeu de ceva mai grav . Poti sa stai fara masina si 4 luni . Vorbesc din experienta .

c6t9
16 01 2009, 11:04 PM
votul meu pleaca la skoda

mishu56
17 01 2009, 12:36 AM
Eu cred ca cel mai bine ar fi sa faci un drive test cu fiecare dintre masinile pe care le-ai ales. Poate chiar sa mai adaugi altele pe acea lista.

Cum zicea cineva mai sus ... alege cu inima. Acum cand nu esti obligat sa alegi neaparat 'a family car', alege ceva care sa iti placa cu adevarat, sa te faca sa te simti 'liber'. Mai tarziu poti sa o schimbi cu ceva mai 'family'

jimmyy
17 01 2009, 02:16 PM
Impresiile dupa ce am vizitat Skoda, Toyota si Renault:

Skoda Octavia, foarte spatioasa, cu suficiente optiuni, daca va intereseaza pot sa ma uit pe harite sa le enumar exact, pe undeva pe la 18.000 Skoda Octavia 3, si Skoda Octavia Tradition, pe la 16.000
Mi-a placut Skoda.

Toyota Auris, mi s-a parut cam micuta, in sensul ca eu cu 1.80m ca sofer o sa incomodez pe cel care o sa stea in spatele meu. Portbagajul era suficient de mare.
Toyota Yaris, am vazut doar o versiune de 3 usi, mica rau, portbagajul si el mititel, poti sa pui doar o geanta de voiaj si atat. Nu mi-a placut Yaris.
M-am urcat si in Avensis, si acolo imi venea sa raman.
Per total mi-a placut finisajul la toyota.
Ce nu mi-a placut ca au putine optiuni pe care poti sa le alegi separat, iti vand mai mult pachete, si la Auris de exemplu au din cate am inteles eu doar un pachet Edge, peste versiunile de baza. Trebuie sa ma mai documentez.
Partea buna e ca au 5 ani garantie, nu platesti nimic daca se strica o piesa care nu e considerata de uzura, si m-a mai vrajit vanazatorul ca ai si asistenta tehnica 24h 7/7 pentru 2 ani parca in 30 de tari europene printre care si Romania.

La Renault, cred ca dinainte sa intru aveam asa o parere mai proasta despre ei, dar nu m-au incantat deloc. Finisajul mi s-a parut mai ad-hoc, de exemplu m-am urcat intr-un megane noul model, am tras frana de mana care se misca un pic stanga dreapta, si cand am tras-o inapoi in jos, se cam balanganea si in sus si in jos un joc mic, si stanga si dreapta.

La Toyota de exemplu, in Avensis, am incercat aceeasi schema, si mi s-a parut mult mai solida frana de mana.

Clio2 mi-a placut ca spatiu un spate, nu ma asteptam la asa de mult spatiu pe bancheta din spate, si portbagajul e maricel.

Dupa ce le-am vazut pe toate trei, mi-am dat seama ca Avenss sau Skoda Octavia de exemplu e cam mare si e greu de parcat, mai ales petru ca nu am garaj acasa, si parca asta ar fi urmatorul nivel, a doua masina. Octavia inca mai ramane ca optiune, pentru ca nu o sa merg prea mult cu masina, dar asta macar pana o sa vad ce preturi are un Golf V sau VI si restul de masini.

Deocamdata as opta pentru o masina un pic mai mare ca Auris-ul, gen Golf, sau Focus, si binenteles ca am sa le incerc si pe celelalte din lista de mai sus.

Un Drive test credeti ca e relevant? ma gandesc ca o sa-ti aduca o masina super-echipata, si apoi cand o cumperi pe a ta cu mai putine optiuni o sa fii un pic dezamagit.

Ruddy
17 01 2009, 03:45 PM
Am avut aceeași problemă cam acum un an jumate, tot prima mașină, cu același preț maxim (15k), dar cu lista mai scurtă pentru că eram setat pe clasă medie în 5-uși, nu înțeleg mașinile cu portbagaj de cărat porcul. Am rezolvat dilema relativ repede, Golful și Focusul, cu aceleași extraopțiuni, ieșeau bine peste preț, C4 au fost boi ăia de la dealer, plus că eram deja preconceput în privința lui, Ceed-ul nu apăruse încă, așa că am mers pe Astra H, de care-s 95% mulțumit. Nu mai știu cum e situația acum, probabil că dacă ești dispus peste 15k e mai bine Skoda sau VW, ideea e că, dacă ai întrebări despre Astra...

lapcat
17 01 2009, 04:50 PM
Romanii e porci și trebuiesc cărați. :D

Ce-mi plac chestiile cu dacă: dacă îți pică un injector, dacă îți cade, dacă îți crapă.... N-am văzut pe nimeni să spună dacă nu. Dincolo de consum care variază foarte mult în funcție de șofer, trafic, starea mașinii, nu poți compara senzația unui diesel când îi dai blană cu un benzinar.
Gallardo, consum de 15% în localitate mi se pare logic să scoți în București vara sau pe DN1 în apropierea vacanței, deci nu văd ce ți se pare așa ieșit în comun.

ctc
18 01 2009, 02:14 PM
Du'te ba, eu la motor diesel 2.2L nu trec de 10 in oras, si crede'ma ca nu schimb sub 2500rpm.

Avensis nu e potrivita pentru prima masina, ia ceva mai mic, sa te descurci cu ea. Decat una mare si sub-motorizata mai bine ceva mai mic dar cu ~100 cai, mai bine sa fie decat sa ai nevoie de ei.

jimmyy
18 01 2009, 09:22 PM
Cum pot sa maresc bugetul, am mers sa vad un Golf VI, si desi e mai scump decat Astra, s-ar putea sa-l aleg pana la urma.

Ce spuneti de motor totusi?
Am de ales intre
1) un motor pe benzina de
1,4 L
59kW
80cai putere/5000 tr/min
cuplu maxim 132Nm la 3800 tr/min
consum mixt 6,4L benzina/100Km

2)un motor diesel Common Rail
2.0L
81kW
110 cai putere/4100
cuplu maxim 259Nm la 1750 tr/min
consum mixt 4,9L motorina/100Km

Diferenta de pret intre moatoare e cam de 1500 EUR, se merita? oare o sa am nevoie de caii putere ai diseului.

Am facut un calcul groso modo la 10.000 Km economia de carburant tinand cont de pretul motorinei si al benzinei, nu e mare, cam 700lei, si cum eu o sa fac 10.000 Km in 2-3 ani, atunci din punctul asta de vedere nu se merita.

Ma intereseaza daca o sa ma influenteze in mod real cand conduc diferenta de motorizare.

Mi-a mai ramas ochii la un Seat Altea, spatios, frumos, mi-a placut, dar nu stiu cat de fiabil e comparativ cu Golful. Stiu ca in principiu Seat e parte din grupul VW, dar ma gandesc ca ar fi un pic sub Golf, si cum sunt cam apropiate la pret, cu optiuni relativ similare nu stiu exacact daca se merita un Altea.
E bun Seat Altea?
Diferenta e mare intre Seat Altea si VW golf, sau intre Seat si VW?

O saptamana placuta va doresc.

amazz0n
18 01 2009, 09:41 PM
Cati dintre cei care au posstat aici au si masinile despre care au vorbit? Cati dintre cei care au vorbit cunosc real problemele masinilor despre care vorbesc? Una e sa vorbesti din PROPRIA experienta sau sa vorbesti despre problemele cu masina ale unui cunoscut foarte bun si alta e sa vorbesti din ce ti-a povestit un prieten la o bere, la a cinspea mana, care ti-a zis doar ce a vrut el sa afli.

Ce sa zicem de Mercedes ML caruia i-a picat cutia de viteze dupa 2.000 de Km?

Ce sa zicem de un Jeep Grand Cherokee caruia i s-a spart un furtun de evacuare a gazelor, acestea ramanand partial in motor? Proprietarul venea dinspre Grecia spre Romania, observand defectiunea doar la Brasov, timp in care masina putea lua foc oricand... Ce sa mai zici ca la acelasi Jeep amortizoarele s-au "dus" dupa 20.000 KM?

Ce sa zici ca la un Volkswagen Passat (proprietar un tip de la o agentie de publicitate din Bucuresti) i-au picat injectoarele rand pe rand, masina stand in service destul de multisor?

La un 407 pe care-l stiu bine i-au picat pivotii - stanga era inca in garantie, dreapta dupa 3 ani. Plus un defect minor de fabricatie la timonerie (schimbatorul de viteze) - pentru care magaria dealerului a fost fara margini: desi stia de problema nu a anuntat prorpietarul despre problema, a trebuit sa apara problema si la 407ele omului ca sa afle si el de la altii ca e defect de fabricatie pe toata seria din anul 2005. Nu ca as fi fan prea mare, insa Peugeot nu e asa prastie cum zic unii pe aici. Parerea mea de cunoscator;) .

Nu mai zic la cate Reno-uri stiu care au ramas fara turbina pe la 80.000 Km.

Daca mai stiti si voi din surse de incredere (nu la a cinccea povestire) postati-le aici. Daca vreti sa-l ajutati pe om spuneti-i ce pica la diverse masini. Ah, era sa uit, un lucru foarte important e si service-ul, dupa ce iti iau banii, sa vezi bataie de joc la service, in caz de probleme. Acum cu criza poate se mai schimba si ei, insa e cam jale pe partea de serviceuri.

De exemplu pe mine m-ar cum sunt serviceurile de la Audi :-o , cat astepti in caz de problema, cum fac reparatiile, de preturi nu comentam....:(

Si la final sa fac si o estimare: omul isi va lua Skoda:)), 99,5%.

c6t9
18 01 2009, 09:49 PM
pai cine stie daca-ti trebuie caii in plus sau nu, dar 1.4 si 1.6 aspirate benzina sunt 2 motoare SLABE pe golf.

c6t9
18 01 2009, 09:52 PM
....

din pacate prea multa lume are carnet, ce sa-i faci. :compdump:

amazz0n
18 01 2009, 09:54 PM
Cum pot sa maresc bugetul, am mers sa vad un Golf VI, si desi e mai scump decat Astra, s-ar putea sa-l aleg pana la urma.

Ce spuneti de motor totusi?
Am de ales intre
1) un motor pe benzina de
80cai putere/5000 tr/min

2)un motor diesel Common Rail
2.0L
81kW
110 cai putere/4100
....
E bun Seat Altea?
Diferenta e mare intre Seat Altea si VW golf, sau intre Seat si VW?

O saptamana placuta va doresc.

Pentru Golf 80 CP e putin - zic eu, am avut 80 CP pe un Clio Symbol, o masina cu o clasa mai jos decat Golful.
Din 2 litri (asa ai scris mai sus "2.0L") mi se pare fff putin sa scoti 110 CP (un Peugeot 308 cu 1.6 HDI scoate 110 cai pe un Peugeot 308, avantaj Pejo la taxa de inmatriculare, impozit, RCA si altele). Totusi 110 CP sunt suficienti pentru Golf.
110 CP nu sunt suficienti pentru Altea, am mers cu o Altea de 140 CP diesel, care era super OK. Dpdv fiabilitate momentan nu pot sa iti zic, trebuie sa-l intreb pe proprietar, sa vedem daca a avut ceva probleme cu ea.

Legat de diesel vs benzina, daca faci doar 10.000 km nu merita dieselul. Daca iti iei Altea, pe de alta parte, merita dieselul, pentru ca masina e grea si orice ar zice orice fan benzina, in oras un motor pe benzina consuma cu cel putin 30-40% mai mult decat un diesel echivalent. Aici poate vorbesc si din prisma faptului ca sunt un pic fan diesel. Insa dpdv financiar nu prea mai merita dieselul.

amazz0n
18 01 2009, 10:06 PM
din pacate prea multa lume are carnet, ce sa-i faci. :compdump:

Daca e luat si la ... (fiecare isi imagineaza ce vrea) :)) chiar imi pare rau pentru om, la ce sfaturi va primi:D

ctc
18 01 2009, 10:17 PM
amazz0n pr0n iar ne insulti inteligenta si crezi ca toti de pe aici sunt prosti,, doar tu fin cunoscator? In Romania de azi, doar cine nu are varsta sau nu vrea, nu are permis..

amazz0n
18 01 2009, 10:30 PM
amazz0n pr0n iar ne insulti inteligenta si crezi ca toti de pe aici sunt prosti,, doar tu fin cunoscator? In Romania de azi, doar cine nu are varsta sau nu vrea, nu are permis..

haha...

no comment, sorry,
nu vad unde e insulta...insa nu te obosi sa-mi explici....nu raspund la provocari, ci doar la topicul prezent...

lapcat
18 01 2009, 10:54 PM
Și o dacă o mașină a avut probleme atunci marca e proastă. Las că-mi iau eu Passat, tu rămâi la căruță. :rolleyes:

amazz0n
18 01 2009, 11:34 PM
I-am dat omului niste exemple de probleme la masini, n-am zis ca-s proaste. Oricum nici Passatul nu mai e ce era:p...(vorba AMS.de - decat un Passat facut de turci in Germania, mai bine o Skoda facuta de cehi - o fi, n-o fi asa nu stiu:p) , caruta e tot caruta oricand...

lapcat
18 01 2009, 11:39 PM
Poate zic și ăia cum zicem noi de logan...da ei încă n-au văzut loganul nostru. :D

Zyppy
19 01 2009, 10:10 AM
Sunteti off-topic :-P
:biglol:

jimmyy
19 01 2009, 09:51 PM
Sunteti off-topic :-P
:biglol:

Mersi de ajutor Zyppy.

Vorbeam azi cu un spaniol care imi spunea ca nu e mare diferenta intre VW, Seat si Audi, ca motoarele de exemplu sunt cam aceleasi, numai finisarile depind in functie de publicul tinta.

Seat e pentru publicul mai sportiv, VW e pt publicul care aprecieaza clasa, si Audi e ceva mai highend.

Mi s-a parut un pic cam simplista abordarea lui, dar posibil sa fie si asa, ca pana la urma sunt din acelasi grup.

amazon zici ca 80 de cai putere nu e suficient, si tind sa te cred. Daca merg la un test-drive crezi ca o sa ma elucidez? beleaua e ca nu prea am termen de comparatie, si binenteles ca o sa simt, macar un pic diferenta de putere, dar intrebarea e, care ar fi problemele cu 80 de cai?
Cum ma cunosc, as merge pe o masina un pic mai puturoasa, dar nici sa ma enerveze.

ctc
19 01 2009, 10:27 PM
Un motor mai mic va consuma mai mult, va avea uzura mai mare decat unul mai puternic, supus la aceleasi conditii de drum si stil de condus, datorita randamentului.

Daca nu faci peste 15k km/an, mergi pe benzina, e mai fasneata, mai silentioasa.

GRIP
19 01 2009, 11:02 PM
Ce spui tu ctc e perfect adevarat cand ai de ales intre 2 motorizari similare, sau cand bugetul e foarte restrans (dar vad ca nu e cazul, date fiind modelele vizate de jimmyy).

Eu zic asa:
jimmyy, daca te-ai hotarat sa iei Golf VI, foarte bine. E o masina buna, mai ieftin de intretinut decat generatia precedenta (implicit decat Altea sau cam orice Seat din clasa asta). Aparent calitatea de asamblare a fost imbunatatita, chiar daca prin unele locuri au bagat plastice infecte ( dar care nu se vad, din fericire, si nici nu se simt). Insonorizarea e mult mai buna (cauta primul episod Fifth Gear din sezonul curent si o sa vezi la ce ma refer).

Legat de motorizare:

Nu stiu exact ce masini ai mai condus tu pana acum si cu ce motorizari, dar hai sa dau un exemplu clasic: Logan cu motor de 1.4, sau Solenza cu acelasi motor sau SuperNova cu acelasi motor. Toate cele 3 masini au o greutate de putin sub 1000 de kg. Cele 3 masini in cauza au un motor pe benzina de 1.4 litri si 75 de cai. Deci, un raport de putere/masa de 75 de cai pe tona (ceva mai mult in cazul Solenza sau SNova, fiind mai usoare cu cateva zeci de kg) ,respectiv vreo 110-115 Nm cuplu maxim disponibil.
E, masinile astea sunt, sa zicem, acceptabile pentru un stil de condus mai "puturos", cum zici tu.
Hai sa luam Golful la puricat:
Cel cu motor de 1.4 si 80 de cai, din cauza unei mase de 1150 de kg, ai cam 70 de cai pe tona. Atata o fi suficient sa iti misti curu prin oras, dar fereste-te de drumuri in afara si de depasiri, ca o s-o colinzi pana la destinatie.
Dieselul de 2 litri e cel mai indicat din astea 2; fiind trecut pe sistem commonrail, nu mai baraie asa de rau ca cele de generatie veche si e cu mult mai puternic decat ala micu' de 1.4. Asta se traduce nu numai in depasiri rapide si demaraje sanatoase, ci si un consum mai mic in caz de viteza mare sau agresivitate.....are putere=>nu ai de ce sa il fortezi.

Totusi, eu nu le-as lua pe niciunele :D
Eu as lua ori cu motor de 1.6 si 102 cai (minimum necesar pentru confort, in opinia mea), ori 1.4TSI cu 122 de cai - motor bijuterie. Consuma putin daca il tii la ture joase (cam ca un 1.4 normal aspirat), dar ai rezerve mari de putere peste 3000-3500 daca ai nevoie vreodata. In plus acest motor vine din standard cu o cutie de viteze in 6 trepte, ideala pentru "croaziere" pe autostrada la un consum mic. Cred chiar ca 1.4TSI la drumurile noastre ar consuma mai putin decat cel aspirat....
Ca si pret motoarele indicate de mine sunt exact intre 1.4 80 cai si 2.0 diesel 110, urcand cam in trepte de 1000 de euro dinspre 1.4 spre 2.0.

myx
19 01 2009, 11:20 PM
Esti complet pe langa adevar cu motorul de 1.4TSI 122cp. Si scriu imediat si de ce, dar nu m-am putut abtine la ce balarii ai scris acolo.

Despre urmatoarele motoare vorbesc strict din experienta.

1.6 MPI de 102/105 cp (de la VW) este motorul vechi de pe golf 4, cu 8 valve, care este la fel de puturos ca ala de pe logan, numai ca ai inca 30 de cai in plus care sa-ti consume benzina. Daca nu ma crezi, pentru ca nu o sa stau sa iti detaliez mai mult, documenteaza pe forumuri - poti incepe cu vw romania.

1.4TSI 122cp - consuma mult in orice fel de conditii ai conduce in oras - poate doar daca mergi constant, fara frana, fara accelerare, la 60kmh in viteza 3. In afara intr-adevar consuma putin - daca mergi constant la 100kmh. Deja peste 120kmh consumul este pe undeva pe la 8-9l/100km. Daca mergi subturat cu acest motor , ca sa zici ca faci economie, strici turbina. Motoarele TSI (twin stratified injection - pentu cei care nu stiu de la ce vine) - sunt un fel de combinatie diesel-benzinar. Au turbina care intra de la turatie f mica 1750rpm si o tina asa pana la 5000rpm cand ai cuplu maxim. Daca mergi si schimbi viteza la 2000rpm cum ai fi tentat la un motor pe benzina nu o sa faci decat sa strici turbina, lucru care nu este acoperit de garantie pentru ca se poate vedea din ce motive a cedat turbina - la un service specializat.

Nu detaliez exact modul de functionare al turbinei, dar cuplul maxim intr-adevar il atinge dupa 4000rpm. dar turbina intra in functiune de la 1750rpm, asa ca doar daca reusesti sa mergi sub acea plaja de rotatii ca sa nu intre turbina in actiune.

Ontopic - eu am golfV cu 1.4tsi 122cp si sunt mai mult decat multumit de el, il recomand cu placere pe o masina cum e golf VI care nu depaseste 1300kg.

amazz0n
20 01 2009, 12:39 AM
Mersi de ajutor Zyppy.
amazon zici ca 80 de cai putere nu e suficient, si tind sa te cred. Daca merg la un test-drive crezi ca o sa ma elucidez? beleaua e ca nu prea am termen de comparatie, si binenteles ca o sa simt, macar un pic diferenta de putere, dar intrebarea e, care ar fi problemele cu 80 de cai?
Cum ma cunosc, as merge pe o masina un pic mai puturoasa, dar nici sa ma enerveze.

Aia 80 de cai sunt suficienti daca mergi in oras. Cand o sa mergi la drum lung si o vezi ca nu ai multe zone unde poti sa depasesti pe drumurile noastre de doi bani, o sa iti doresti sa fi avut mai multi cai sa poti sa faci o depasire rapida, dupa ce mergi kilometri buni in spatele unei " carute"...
Daca e prima ta masina, poti sa rezisti cu 80 de cai vreo 3 ani, dupa care o sa iti doresti mai mult, insa pana atunci mai strangi bani si iti iei ceva mai sportiv. Dupa care o sa iti doresti si cu ceva dotari de confort mai "altfel". Cel putin asa am facut eu si am observat si la diversi cunoscuti.
Depinde cati bani ai: daca ai banii pentru 110+ CP si nu faci eforturi supra, atunci merita. Eu asa as face acum, insa la prima masina am avut si eu 80 de CP.

Rosi
20 01 2009, 01:25 AM
(twin stratified injection - pentu cei care nu stiu de la ce vine)
De fapt era "twin-charged, (fuel) stratified injection". Era, că nu mai e...
VW-group a reușit să facă un mare ghiveci prin modul în care și-a brand-uit motoarele.
Inițial prin TSI înțelegeai motoare twin-charged (2 suflante, una "legată" pe distribuție, alta pe evacuare - popularul turbo; cele 2 se completau una pe cealaltă, prima intrând la turații mici atunci când "turbo" avea lag, a 2-a la turații mai mari, atunci când prima consuma deja prea mult). Ulterior au renunțat la supercharging (http://en.wikipedia.org/wiki/Supercharger#Supercharging_and_turbocharging) (consumul, prima cauză) optimizând turbosuflanta în schimb: dimensiuni mai mici (lag mai mic, pleacă la turații mai mici), răcirea aerului înainte de a-l pompa în camere (mai mult oxigen prezent în cilindru în momentul aprinderii). I-au spus TFSI o vreme, acum îi spun tot TSI, cică de la Turbo-charged (fuel) Stratified Injection. Dacă vrei să afli care mașină, ce motor are, nu mai e suficient să te uiți pe curu' ei...
În rest, ai dreptate. Dacă cineva se uită la consum ar fi bine să uite de benzinarele turbo.
Dacă vrea să "simtă", pe de altă parte... ;)

bausto
20 01 2009, 09:25 AM
Cine se uita la consum isi ia SDI. Ala e tata lor, dar e cam puturos si cam scump raportat la motorizarile pe benzina.

In rest, pentru o prima masina si pentru 10.000Km pe an nu cred ca trebuie nici 100+CP, nici masina de gabaritul Octaviei.

Zyppy
20 01 2009, 10:13 AM
Aia 80 de cai sunt suficienti daca mergi in oras. Cand o sa mergi la drum lung si o vezi ca nu ai multe zone unde poti sa depasesti pe drumurile noastre de doi bani, o sa iti doresti sa fi avut mai multi cai sa poti sa faci o depasire rapida, dupa ce mergi kilometri buni in spatele unei " carute"...
Daca e prima ta masina, poti sa rezisti cu 80 de cai vreo 3 ani, dupa care o sa iti doresti mai mult, insa pana atunci mai strangi bani si iti iei ceva mai sportiv. Dupa care o sa iti doresti si cu ceva dotari de confort mai "altfel". Cel putin asa am facut eu si am observat si la diversi cunoscuti.
Depinde cati bani ai: daca ai banii pentru 110+ CP si nu faci eforturi supra, atunci merita. Eu asa as face acum, insa la prima masina am avut si eu 80 de CP.

Dragul meu amazon, exista pe lumea asta oameni si oameni cu diferite gusturi, care din motive mai mult sau mai putin etice, nu sunt discutabile.
Asadar sunt oameni carora le place un fiat panda pentru versatilitatea sa in oras si fie nu le place sa mearga cu viteza, fie nu sunt stapani pentru asta. Pe cealalta parte sunt oameni cum esti tu, mai sportivi, mai aventurieri, carora le plac multi cai, viteza, depasiri, oameni care o sa se uite la o masina cu GT, GTI, MPS, sau alte initiale criptice in coada numelui.

Si asa ajungem la o concluzie: autorul threadului ne-a cerut ajutorul in legatura cu alegerea unei masini din punctul de vedere a fiabilitatii, a spatiului, a look-ului, s.a.m.d.
Totul este relativ, ca si perceptia fiecaruia asupra "performantei". Desigur ca ... 100 de caluti sunt deajuns pentru multi ... pentru un hatch cu 5 usi este suficient, depinde unde si cum va fi folosita masina. Ca o sa vina Ion de la stana si o sa zica de un logan ca e "castel" sau va veni DL. Stanescu si va spune ca este o caruta.

jimmyy
20 01 2009, 03:37 PM
Comparand VW Golf 6 motor 2.0 Diesel comon rail 110 cai putere cu
Ford Focus motor 1.6i benzina 100 de cai putere,
ce ati alege?

Ca nivel de echipare sunt relativ la fel, ca pret, focus-ul e mai ieftin cu 1.500 EUR

tomycs
20 01 2009, 03:45 PM
Golf 6 fara discutie. Sarind peste parerea mea subiectiva ca interiorul e mai bine prelucrat si mai solid la Golf, motorul diesel e mai economic si pentru 1500 de e ramai cu o valoare mai buna la masina in caz ca o sa vrei sa o schimbi vreodata si amortizezi relativ repede diferenta de pret in km parcursi. Spui tu acum ca nu o sa mergi des dar o sa vezi in timp ca si dupa paine o sa vrei sa mergi cu masina.

Recunosc ca pt mine focusul e o mare dezamagire, pe cat de bine arata in exterior pe atat mi se pare ca au facut treaba pe jumatate in interior.

jimmyy
20 01 2009, 04:40 PM
Spui tu acum ca nu o sa mergi des dar o sa vezi in timp ca si dupa paine o sa vrei sa mergi cu masina.

M-am gandit si eu la aspectul asta, ca poate o sa incep sa merg mai mult, dar vezi tu, traficul o sa ma impiedice sa folosesc masina prea des, nu prea imi place sa astept la semafor, mai bine merg pe jos sau cu bicicleta daca ajung de 3 ori mai repede, dar ramane de vazut, o masina cu siguranta o sa-mi schimbe comportamentul, dar nu prea cred ca o sa merg tot timpul cu masina.

amazz0n
20 01 2009, 05:32 PM
Dragul meu amazon, exista pe lumea asta oameni si oameni cu diferite gusturi, care din motive mai mult sau mai putin etice, nu sunt discutabile.
Asadar sunt oameni carora le place un fiat panda pentru versatilitatea sa in oras si fie nu le place sa mearga cu viteza, fie nu sunt stapani pentru asta. Pe cealalta parte sunt oameni cum esti tu, mai sportivi, mai aventurieri, carora le plac multi cai, viteza, depasiri, oameni care o sa se uite la o masina cu GT, GTI, MPS, sau alte initiale criptice in coada numelui.

Si asa ajungem la o concluzie: autorul threadului ne-a cerut ajutorul in legatura cu alegerea unei masini din punctul de vedere a fiabilitatii, a spatiului, a look-ului, s.a.m.d.
Totul este relativ, ca si perceptia fiecaruia asupra "performantei". Desigur ca ... 100 de caluti sunt deajuns pentru multi ... pentru un hatch cu 5 usi este suficient, depinde unde si cum va fi folosita masina. Ca o sa vina Ion de la stana si o sa zica de un logan ca e "castel" sau va veni DL. Stanescu si va spune ca este o caruta.

Ma intrebase autorul topicului de de, din punctul meu de vedere, nu sunt suficienti 80 de cai....
E absolut clar ca pot fi unii multumiti cu 50 de cai, altii nu sunt multumiti nici cu 200 de cai...tine de fiecare, de felul omului, de varsta samd....chestii personale. Eu doar gandesc acum prin prisma celui care a avut 80 de cai si care s-a intalnit cu problema drumului lung, cand nu poti sa depasesti nici cu slujbe in anumite portiuni (gen Brasov - Comarnic, Brasov - orice directie, de fapt si de drept, ca e aglomerat peste tot, si tot o sa fie si mai aglomerat, inca vreo cativa anisori, cand vor fi gata autostrazile care nu vor fi gata niciodata)!

Diever
21 01 2009, 07:35 PM
Daca se doreste neaparat masina noua e de luat in considerare si Kia ce'ed. Am avut ocazia sa incerc vreo doua acum o saptamana, diesel si benzina, combi si hatchback. Surprinzator de bine inchegate si asamblate, motoare bune (benzinarul de 1.4 mi s-a parut mult mai zglobiu decat cel de pe Golful meu IV, dar are CVVT, deci nu-i antichitate) si finisaje foarte bune calitativ. Nu mai zic de garantie.
Personal consider ca o masina noua de vreo 15000 Euro nu se justifica. Drumurile si combustibilii de la noi ii vor scadea foarte rapid valoarea. Sa te bagi in rate pentru ceva care se devalorizeaza mai repede decat o achiti? Nu, multumesc.

ctc
21 01 2009, 07:45 PM
Pai si kia ceed cu dotari, cam pe la 15.000 ajunge. Eu as lua ceva in 2 usi si ~100 cai.

jimmyy
21 01 2009, 08:55 PM
Daca se doreste neaparat masina noua e de luat in considerare si Kia ce'ed. Am avut ocazia sa incerc vreo doua acum o saptamana, diesel si benzina, combi si hatchback. Surprinzator de bine inchegate si asamblate, motoare bune (benzinarul de 1.4 mi s-a parut mult mai zglobiu decat cel de pe Golful meu IV, dar are CVVT, deci nu-i antichitate) si finisaje foarte bune calitativ. Nu mai zic de garantie.
Personal consider ca o masina noua de vreo 15000 Euro nu se justifica. Drumurile si combustibilii de la noi ii vor scadea foarte rapid valoarea. Sa te bagi in rate pentru ceva care se devalorizeaza mai repede decat o achiti? Nu, multumesc.

Am mai auzit pareri in favoarea Kia Ceed, dar tot asa la fel de timide, nu prea exista o parere formata, sau cineva sa zica, da, asta e masina buna. Nu stiu de cand e masina pe piata, poate nu e de suficient de mult timp incat sa devina mai cunoscuta.

Asa ca brand Kia nu imi inspira mare incredere, in principiu, nu e problema de bani, daca era, nici nu ma gandeam la VW Golf 6, dar intr-adevar cum am spus de la inceputul thread-ului caut un bun raport pret/performanta, si daca pretul la Kia e mult mai bun decat al unui Golf, iar daca spatiul din interior, calitatea masinii, dotarile sunt similare atunci de ce nu.
Nu tin neaparat sa-mi iau Golf, numai ca intru un pic in faza de oboseala dupa atatea cautari, in care imi vine sa zic gata mi-o iau pe asta si nu mai imi pierd timpul cu cautarile.

Mai am inca vre-o saptamana doua pana sa ma hotarasc.

Deci daca mai aveti vre-o parere despre Kia Ceed, comparativ cu VW Golf, ca raport pret/performanta, atunci as fi mai mult decat bucuros sa o ascult.

In principiu am sa ma duc macar sa vad o Kia Ceed, pentru ca e deja a doua oara cand aud o parere buna, si atunci se merita macar sa o vad si sa vad ce preturi are.

Va multumesc de ajutor!

amazz0n
21 01 2009, 10:47 PM
.....Kia Ceed, ..... VW Golf 6....

Ar mai fi de zis ca o masina nu o tii o viata, asa ca eu m-as gandi si la momentul revanzarii, si Romania e tara masinilor germane. Mie personal nu-mi place Golf 6, insa e parerea mea, nu inseamna ca e si cea mai buna.

Inca un lucru important: e momentul in care producatorii ofera reduceri destul de maricele, de ex Audi ofera 10% discount la prima strigare, deci nu ezita sa faci o intrebare in aceasta directie...

Diever
22 01 2009, 07:39 PM
Diferenta intre Kia ce'ed si Golf VI e destul de frapanta. Golf VI este o evolutie - unii s-au intrebat de ce nu-i zice Golf V.I, sau 5.1 pentru cine n-a prins cifrele romane. E pentru prima data cand VW a lansat modelul nou de Golf fara ca Opel sa fie alaturi cu noul model de clasa mijlocie (Kadett sau Astra) - VW a grabit lucrurile pentru ca, din ce am aflat, avea nevoie sa inlocuiasca Golful V cu un model cu industrializare mai eficienta. Nu e rau deloc, are motoare puternice si curate, cutii de viteza foarte bune - dar vizual diferentele fata de vechea generatie sunt minimale. Nici spatiul interior nu s-a modificat, si nici volumul portbagajului.
Kia ce'ed, pe de alta parte, e o revolutie. Vechile modele Kia erau nici mai mult nici mai putin decat modele coreene care incercau marea cu degetul prin Europa. Ce'ed este o abordare noua si abordeaza piata europeana de compacte cu temele bine facute: conceptie europeana si fabricatie europeana condusa cu metode si eficienta asiatica. Si-au facut fabrici noi-noute in Europa, pline de roboti noi, si au bagat in noul model tot ce au rivalele de pe piata, inclusiv marketing agresiv. E cea mai cumparata masina noua de import printre colegii mei. Ma gandeam serios sa cumpar si eu una - dar limita de cost nu mi-a permis o compacta noua.

DeusX
23 01 2009, 09:01 AM
Vad ce l-ati tot impins pe autorul topicului peste bariera celor 15k euro. Eu zic sa nu-l ambalati prea mult, nu cred ca stie omul care sunt costurile secundare ale unei astfel de achizitii.

Sper ca prietenul nostru e constient ca va plati in jurul a 1000 euro pe an asigurarea CASCO (chiar si mai mult in conditiile actuale) plus un pret al reviziilor anuale proportinal cu valoarea masinii. Daca vrea sa o ia pe credit, recomand sa nu se arunce la vreun model pe care nu-l poate plati in 4-5 ani, maxim. La acordarea imprumutului sa ai in jurul a 2000 lei disponibili (prima rata casco + comision de acordare credit, care nu intra in credit, ii platesti cash) plus bani de primul RCA, plus bani pentru taxa auto (apropo, mai exista?). Apoi urmeaza taxele pentru inmatriculare, dar alea nu difera raportat la valoarea masinii, deci nu le luam in calcul.

Oricum, listele de optionale ce le-am vazut pe aici nu se incadreaza in 15k in nici un fel. Am trecut prin aceeasi selectie in primavara 2008 si m-am lamurit. Dar anul asta poate sunt preturile de achizitie un pic mai bune, avand in vedere scaderile vanzarilor, dar costurile celelalte au crescut.

Mare atentie la bani!

GRIP
23 01 2009, 02:17 PM
Sper ca prietenul nostru e constient ca va plati in jurul a 1000 euro pe an asigurarea CASCO (chiar si mai mult in conditiile actuale) plus un pret al reviziilor anuale proportinal cu valoarea masinii. Daca vrea sa o ia pe credit, recomand sa nu se arunce la vreun model pe care nu-l poate plati in 4-5 ani, maxim.

Unde ma 1000 pe an? :lol: Ai 'nebunit? Casco pe an ajunge cam la 4% din valoarea masinii. La revizii, daca nu isi ia SAAB Volvo sau inca niste marci mai speciale, costurile nu ar trebui sa depaseasca 150-200 de euro la o revizie normala (aia anuala) sau dublu la alea scumpe si rare.

iconicpaul
23 01 2009, 02:28 PM
Eu asa stiu ca sunt mai multe categorii de casco, probabil deusx se refera la varianta full casco.

GRIP
23 01 2009, 02:34 PM
Si eu am full casco la o masina ce a fost noua 11k. In primul an am dat cam 400 si acu ceva mai putin. La opel stiu ca la un astra de 16k cineva da 650 pe an pentru full (la Astra Asigurari, la fel ca si mine)

ctc
23 01 2009, 02:47 PM
Nu are cum sa fie doar 4%. La o astra cu valoare de ~13k euro noua platesc undeva la 800 euro/an iar la Accord e peste 1500/an.

Casco se calculeaza dupa o multime de factori, nu are o valaore fixa.

GRIP
23 01 2009, 02:54 PM
Depinde mult si de ce intelegeri au dealerii cu asiguratorii. La mine cam asa s-a pus problema. Altfel era destul de mult.
But then again, multi dealeri au tot felul de aranjamente; trebuie doar sa stii unde sa cauti.

ctc
23 01 2009, 07:02 PM
Da'mi un exemplu, nu inteleg la ce te referi.

GRIP
23 01 2009, 07:36 PM
Spre exemplu Eurial - Peugeot (ala din Militari cel putin) are o reducere de la Astra pentru toti clientii lor. Pe treaba asta Astra se fac cu clienti multi. Cam toti dealerii au cate o firma de asigurari "afiliata" sa zicem, carora le furnizeaza clienti - care trebuie atrasi prin preturi mici, si anume reduceri.

amazz0n
23 01 2009, 08:46 PM
Casco la Allianz Tiriac (care si plateau OK, fara betze in roate foarte mari la constatare si care sunt agreati de fff multe serviceuri) costa intre 5%-5.5%-6%, pt masini "normale" (aka pana in 20k. Legat de ASTRA - nu stiu cum stau cu lichiditatile si sa ai vreo problema si sa nu iti plateasca....nu-i a buna.

Revizia la Pejo 308 e 700 RON cu schimbat toate filtrele, inclusiv ala de motorina, care e vreo 2 mil. Dupa ce iese masina din garantie aceeasi revizie poti sa o faci cu 4 mil la un service in care ai incredere. Filtrele de la revizie au preturi un pic mai mari la reprezenta, insa manopera e aia care te omoara.

DeusX
24 01 2009, 02:05 PM
GRIP, get a grip! Nu mai fa lumea nebuna aiurea, ok? :) Revino-ti.

Firmele care chiar platesc despagubirile cer un pic mai multi bani. Vedeti acum ASIROM-ul ce-au innebunit cu primele de asigurare si cu fransiza in orice contract.

Eu stiu asa: m-am dus la CEC Bank (:lol:) pentru un Ford de 15k, mi-au impus asiguratorul si rata batea inspre 1000. La BRD, conditiile Omniasig (partenerul cu care BRD iti impune sa colaborezi) are prime diferite pentru masinile de import si cele autohtone. Examplu: 400 euro pentru un Logan de 10K.

La Asirom, parintii mei platesc 300 euro pentru un Logan din 2005 evaluat la acum la vreo 4000 euro. Si nu e full casco (adica nu include vandalismul si nici furtul in strainatate).

Aia 4% din valoarea asigurata, de care stie toata lumea, e o valoare orientativa. Ca sa nu vorbim ca e o valoare veche, a fost pefect OK in 2005 cand au luat ai mei masina si prima de asigurare anuala chiar era 4% din valoarea asigurata. Acum sunt mai multi factori, plus ca asigurarile s-au mai scumpit un pic.

PS: Un amic cu o masina in al 2-lea an de CASCO plateste 251 euro pe luna ( cam 3000 pe an) la o valoare asigurata de 47000 euro.

jimmyy
25 01 2009, 06:36 PM
Vad ce l-ati tot impins pe autorul topicului peste bariera celor 15k euro. Eu zic sa nu-l ambalati prea mult, nu cred ca stie omul care sunt costurile secundare ale unei astfel de achizitii.

Sper ca prietenul nostru e constient ca va plati in jurul a 1000 euro pe an asigurarea CASCO (chiar si mai mult in conditiile actuale) plus un pret al reviziilor anuale proportinal cu valoarea masinii. Daca vrea sa o ia pe credit, recomand sa nu se arunce la vreun model pe care nu-l poate plati in 4-5 ani, maxim. La acordarea imprumutului sa ai in jurul a 2000 lei disponibili (prima rata casco + comision de acordare credit, care nu intra in credit, ii platesti cash) plus bani de primul RCA, plus banii pentru taxa auto (apropo, mai exista?). Apoi urmeaza taxele pentru inmatriculare, dar alea nu difera raportat la valoarea masinii, deci nu le luam in calcul.

Oricum, listele de optionale ce le-am vazut pe aici nu se incadreaza in 15k in nici un fel. Am trecut prin aceeasi selectie in primavara 2008 si m-am lamurit. Dar anul asta poate sunt preturile de achizitie un pic mai bune, avand in vedere scaderile vanzarilor, dar costurile celelalte au crescut.

Mare atentie la bani!

:) Deusx, in principiu ma consider suficient de stabil incat sa ascult parerile celorlalti si sa-mi iau deciziile singur.
Consider ca forumistii au fost dragutzi, solidari, si mi-au dat sfaturi bune, sfaturi(pentru care le multumesc) pe care le-am auzit si de la alti prieteni, si chiar terti, asa ca am concluzionat ca se merita sa platesc mai mult, si sa maresc bugetul, mai ales ca la inceput nu eram in cunostinta de cauza, deci setasem un buget provizoriu, si bani pe care o sa-i dau in plus, fata de bugetul initial, consider ca o sa imi aduca un plus important de calitate si lipsa de griji apoi.

Nu stiu cum erau preturile anul asta, dar nu prea m-au incantat ofertele lor, si nu am avut asa un sentiment ca sunt la ananghie si ca vor sa vinda neaparat. Poate sa fie o parere subiectiva totusi.

Offtopic, nu am sa iau masina pe credit, urasc creditele, platesti o gramada la comisioane si dobanzi dar ai un avataj psihologic ca platesti putin lunar. Asta e o alta discutie.

Revenind on-topic, eu mi-am facut socoteala pentru worst case scenario la asigurare pe la 10%, deci nu e o problema nici asigurarea.

Intr-adevar discutia e relevanta cand vine vorba de revizii, ca aici iar stiu foarte putin. Primu lucru pe care l-am invatat, ca toate "consumabilele" se platesc, adica nu intra in garantie, dar mana de lucru nu se plateste la revizii.

Ce m-ar interesa, cat de des se fac reviziile? de exemplu VW da doi ani garantie(chiar ma intrebam de ce nu dau si ei mai mult 3-4 ani, are cineva vre-o idee?) ? eu ma astept sa fie anuale. Si apoi reparatiile, daca se strica ambreiajul din cauza mea, sa zicem, atunci sa ma astept la preturi astronomic de la 300 de EUR in sus? de exemplu 400 de EUR mi s-ar pare mult sa-mi ceara sa-mi schimbe un ambreiaj...

Mai sunt si alte consumabile pe care trebuie sa dai bani, in afara de benzina, si revizii?

jimmyy
25 01 2009, 06:43 PM
Revenind la optiuni
1)vreau sa vad cat imi cer pentru un kit bluetooth pentru GSM?
In principiu mi-ar place, sa vorbesc cat mai usor la telefon din masina, dar il pusesem pe lista de sacrificii daca cumva pretul sarea peste bugetul meu maxim.
Daca nu imi iau kit-ul bleutooth acum, pot sa-l iau si apoi? E asa de important?
Beleaua e ca am fost la un dealer si nu a stiut sa gasesca bluetooth-ul pentru Golf, ori era berbec el, ori depinde de alte optiuni/caracteristici ale masinii, deci nu stiu cat costa.

2) Vorbeam cu un prieten despre senzorii de parcare fata spate, pe care vroiam sa-i iau din start, dar el mi-a spus ca poti sa-i iei si apoi, si ca te costa mai putin sa ti-i instaleze apoi decat din fabrica.
Personal, daca diferenta nu ar fi de minim 200 de EUR intre pretul din fabrica cu snezori si instalarea ulterioara, parca nu m-as risca.

3) De faruri de ceata ce spunetim sunt absolut necesare?

4) Cu oglinzile rabatabile m-am lasat pagubas, ca daca ma pune sa apas pe buton sa le rabatez, mai bine o imping eu cu mana, si economisesc banii, eu ma gandeam sa fie automate cand incui masina.

5) Alarma pentru asigurare si pentru linistea mea sufleteasca presupun ca e indispensabila, dar nu cred ca am nevoie de alarma de perimetru, sa urle decate ori vine vre-un vecin cu catelu sa-si faca nevoile pe masina... :)

6) Radio casetofon sa-l iau de la ei, de la VW? sigur nu vreau cu cinspe Cd-uri, un cd imi ajunge. Trebuie sa mai verific o data, dar parca imi afisa pe display si ceva legat de senzorii fata spate, presupun ca nu numai beepaie, dar iti si arata ceva cu liniute, dar trebuie sa ma mai uit inca o data, sa fiu sigur. Vreau neaparat cu mp3. Boxele nu prea ma intereseaza, ca nu intentionez sa imi fac studio de inregistrari din masina, sa se auda, si presupun ca , calitatea lor default o sa fie suficienta pentru urechea mea.

7) Ce ar fi interesant, acum m-am gandit prima data, ar fi conectorul USB, pentru ca pot sa-mi incar telefonul direct, am un HTC Touch HD

8) Sa-mi fac grija pentru antena de radio? antena de gps integrata? sau visez filme sf? stiu ca am auzit sigur la alta masina, parca la Seat...

grabi
25 01 2009, 08:31 PM
Revenind la optiuni

2) Vorbeam cu un prieten despre senzorii de parcare fata spate, pe care vroiam sa-i iau din start, dar el mi-a spus ca poti sa-i iei si apoi, si ca te costa mai putin sa ti-i instaleze apoi decat din fabrica.
Personal, daca diferenta nu ar fi de minim 200 de EUR intre pretul din fabrica cu snezori si instalarea ulterioara, parca nu m-as risca.
banuiesc ca va trebui nsa iti iei si senzorii de parcare de la ei, altfel "te vor ameninta ca iti anuleaza garantia". mi-e asa mi-au zis pentru alarma: ori o monteaza ei ori pierd gar...

3) De faruri de ceata ce spunetim sunt absolut necesare?
utile so/so.

5) Alarma pentru asigurare si pentru linistea mea sufleteasca presupun ca e indispensabila, dar nu cred ca am nevoie de alarma de perimetru, sa urle decate ori vine vre-un vecin cu catelu sa-si faca nevoile pe masina... :)
am un Viper cu senzor de perimetru si senzor de soc. poti sa reglezi intensitatea senzorului dupa nevoie. parerea mea e ca senzorul de perimetru e util, in combinatie cu un pager e super-util.

6) Radio casetofon sa-l iau de la ei, de la VW? sigur nu vreau cu cinspe Cd-uri, un cd imi ajunge. Trebuie sa mai verific o data, dar parca imi afisa pe display si ceva legat de senzorii fata spate, presupun ca nu numai beepaie, dar iti si arata ceva cu liniute, dar trebuie sa ma mai uit inca o data, sa fiu sigur. Vreau neaparat cu mp3. Boxele nu prea ma intereseaza, ca nu intentionez sa imi fac studio de inregistrari din masina, sa se auda, si presupun ca , calitatea lor default o sa fie suficienta pentru urechea mea.

ia-l din fabrica, altfel in stii sloganul la service-uri: "las-o mah, ca merge asa". oricum iar problem cu garantia si banuiesc ca are standard inclus cd player or not?

8) Sa-mi fac grija pentru antena de radio? antena de gps integrata? sau visez filme sf? stiu ca am auzit sigur la alta masina, parca la Seat...

htc diamond merge beton, cu igo, deci HTC HD ar trebui sa mearga la fel, fara antene gps externe sau chestii de genul.

succes.

ctc
25 01 2009, 11:51 PM
Car kit-ul bluetooth e degeaba si scump in cazul in care poti sa ii pui mp3 player after-market, in sensul ca ai unde sa il pui. La accord nu aveam cum sa imi pun mp3 after-market si atunci am luat car-kit-ul bluetooth in optiuni si a fost destul de scump. La astra am mp3 player cu bluetooth si ma folosesc de el. Totusi, e incomod de folosit daca nu esti singur in masina. E bun la drum lung daca nu ai chef sa tii casca sau handsfree-ul in ureche, altfel nu prea.

Farurile si stopurile de ceata, da, sunt foarte bune, merita banii, dar nu le folosi decat atunci cand e cazul, altfel o sa ai frigiderul plin de carne.

Oglinzile pliabile, cred ca le'am folosit de cateva ori ( sunt din buton, nu automat la inchiderea usilor), nu prea merita.

Daca aveai de gand sa'ti iei torpedou refrigerat, renunta, eu nu l'am folosit niciodata.

DeusX
26 01 2009, 12:40 AM
:
Ce m-ar interesa, cat de des se fac reviziile? de exemplu VW da doi ani garantie(chiar ma intrebam de ce nu dau si ei mai mult 3-4 ani, are cineva vre-o idee?) ? eu ma astept sa fie anuale. Si apoi reparatiile, daca se strica ambreiajul din cauza mea, sa zicem, atunci sa ma astept la preturi astronomic de la 300 de EUR in sus? de exemplu 400 de EUR mi s-ar pare mult sa-mi ceara sa-mi schimbe un ambreiaj...

Mai sunt si alte consumabile pe care trebuie sa dai bani, in afara de benzina, si revizii?

Oh, deci ai bani. in cazul asta, limita e cerul! :p Un prieten si-a luat direct BMW seria 5, 54k euro, fara nici un compromis (15k au fost doar optionalele la ea).

Cat despre defectiuni cauzate de tine: hai mai bine sa nu ne gandim, ca nu-ti stricam ziua. Preturile sunt colosale, fabuloase, impresionante (insereaza ce adjectiv vrei tu aici). Daca iti alego o marca si un model, intra pe forumul posesorilor din Romania (trebuie sa fie unul) si vezi ce preturi spun ei. Tine minte doar ca o masina din piese e de cateva ori (multe) mai scumpa decat una intreaga (intelegi ce vreau sa zic).

jimmyy
26 01 2009, 11:16 PM
Car kit-ul bluetooth e degeaba si scump in cazul in care poti sa ii pui mp3 player after-market, in sensul ca ai unde sa il pui. La accord nu aveam cum sa imi pun mp3 after-market si atunci am luat car-kit-ul bluetooth in optiuni si a fost destul de scump. La astra am mp3 player cu bluetooth si ma folosesc de el. Totusi, e incomod de folosit daca nu esti singur in masina. E bun la drum lung daca nu ai chef sa tii casca sau handsfree-ul in ureche, altfel nu prea.

Ce e mp3 player after-math? Sau mai bine zis ce inseamna "after-math"

Daca aveai de gand sa'ti iei torpedou refrigerat, renunta, eu nu l'am folosit niciodata.
[/QUOTE]
Oi avea o bruma de bani economisita, dar bani pe frigider in masina nu as da :)

Oh, deci ai bani. in cazul asta, limita e cerul! Un prieten si-a luat direct BMW seria 5, 54k euro, fara nici un compromis (15k au fost doar optionalele la ea).

54k ... o gramada de banet, limita la mine e nevasta si alte nevoi, plus faptul ca nu e masina visurilor mele ;) , care intamplator e un BMW, inca nu m-am hotarat care :)

Rosi
26 01 2009, 11:49 PM
After-market a zis omu', nu after-math.
aftermarket = upgrade-ul unui autovehicul cu piese, accesorii etc., altele decât cele oferite de producător standard, în general fabricate de alți producători decât cei ai pieselor, accesoriilor standard.

myx
27 01 2009, 08:27 AM
La VW, atat timp cat esti in garantie, orice modificare adusa masinii (pe partea electrica - gen mp3-playere, sensori de nu stiu care, boxe, subwoofere, statii, antene gps - sau orice alte modificari - spoilere, eleroane, beculete, trenulete) duc la pierderea garantiei. Singurele modificari ulterioare cumpararii masinii care pot fi facute fara pierderea garantiei, sunt cele facute in service VW, cu piese VW. Dar si aici e o mica problema, ca multe nu se pot/ nu merita montate dupa datorita pretului mare al modificarilor ce trebuie aduse. Ex: vrei sa-ti pui xenon pe masina, cumparat de la vw (kitul OEM) - nu ti-l poate monta dupa ce cumperi masina, trebuie luat din start.

Pe alta parte, sunt multi - din cati cunosc eu - care renunta la garantie deoarece nu exploateaza masina atat de mult cat sa aiba nevoie de garantie in cei doi ani oferiti de VW. Daca stii ca faci 20-30k km in 2 ani, pentru doua revizii la care te vei duce, ramane sa pui tu in balanta ce e mai convenabil pentru tine: daca vrei sa renunti la garantie in favoarea modificarilor ulterioare, sau te abtii 2 ani de la orice modificare - stai cu masina stock - si beneficieze de avantajele garantiei.

Cand spun modificari ulterioare ma refer la ce ai zis mai devreme, ca vrei sa iei nu stiu ce senzori cu 300 euro mai ieftin, nu stiu ce magazie de cd-uri cu nu stiu cate sute mai ieftin, nu stiu ce alte alea cu nu stiu cati euro mai ieftin. (xenon oem ~900euro daca nu ma insel, xenon aftermarket ~ 300 euro)

jimmyy
27 01 2009, 01:02 PM
After-market a zis omu', nu after-math.
aftermarket = upgrade-ul unui autovehicul cu piese, accesorii etc., altele decât cele oferite de producător standard, în general fabricate de alți producători decât cei ai pieselor, accesoriilor standard.

Da, am citit cam repede.
Dar tot nu inteleg ce are a face mp3 player-ul care vine cu radio-cd-playerul cu un kit gsm ?
Singura optiune pe care o vad, e ca radio-cd-player-ul cu mp3 pe care l-ai cumpara separat, sa aiba si bluetooth, si atunci in principiu poti sa conectezi telefonul la radio-casetofon-mp3 player.

Trebuie sa intreb daca nu imi afecteaza garantia, dar in principiu as vrea sa o iau din fabrica, pentru ca vine intr-un pachet cu climatizarea, si pretul e interesant.

jimmyy
27 01 2009, 07:18 PM
Climatizare automata se merita sa-mi iau?
In principiu nu ma deranjeaza sa dau de buton in sus si in jos sa mai reglez caldura. Climatizarea automata vine si cu reglaj separat stanga-dreapta...

Altfel climatizarea de paza, vine cu butoane de reglaj, mai cald, mai rece, pentru ambii pasageri din fata, si nu ii poti seta o temperatura anume, poti doar sa dai mai cald sau mai rece.

tomycs
27 01 2009, 07:34 PM
Asta e genul de chestie pe care numai tu o poti stii, e chestie de gust/confort. Merita sa-ti iei cauciucuri de iarna de exemplu, merita sa iti iei la nivel de pachete tot ce tine de siguranta Tot ce e confort e o chestie in plus ce se poate strica. Nu vreau sa te descurajez, e f. probabil sa fie o chestie fiabila dar eu mi-as face o lista de prioritati cu ce vreau de la masina iar confortul l-as lasa la urma, daca mai intra in buget bine daca nu iar bine.

sibi_ro
27 01 2009, 08:14 PM
Depinde de la masina la masina. De exemplu Golful are parca pe doua zone. Poate fi climatizare automata clasica sau pe doua zone (stanga-dreapta), Are optiunea auto unde tu ii dai doar temperatura si ea se ocupa de restu, cand porneste, cat de tare etc si poate fi si manual facuta treaba asta, sa pui AC, recircularea, ventilatorul etc.
Parerea mea e ca se merita... selectezi temperatura dorita si te preocupi mai mult la condus. De obicei la climatizarea clasica e destul de greu sa nimeresti mereu temperatura propice si va mai trebui sa o mai ajustezi din cand in cand. Dar depinde de gust/confort, cum s-a spus si mai sus.

amazz0n
27 01 2009, 10:29 PM
Clima e cu 2 clase peste aerul conditionat. merita daca ai banii aferenti. merita sa faci un efort suplimentar pt clima, fata de aer conditionat.

ctc
27 01 2009, 10:35 PM
Clima clar, ma deranjeaza cand trec de pe honda(clima) la astra(aer conditionat sau cum se numeste, reglezi temperatura in functie de nivel si intensitate, dar nu stii ce temperatura ai).

E de preferat sa o iei cu clima, la o eventuala revanzare peste cativa ani va fi ca si cum ai avea de ales acum intre o masina cu aer conditioant si alta cu aer conditionat de geamul intre-deschis :)

GRIP
27 01 2009, 10:54 PM
Mai, cumplit nu e sa ai aer conditionat in loc de clima. Mie imi convine mai mult sa reglez intensitatea "vantului" decat temperatura. E mai practic si mai placut...uneori.
Cimatizarea automata e un moft (placut, nu zic nu) dar care nu merita multi bani. Daca e ieftin, atunci baga mare. Altfel, mai bine da tu din deshte.

lapcat
27 01 2009, 11:07 PM
Nu toți au plete care să fluture-n vântul condiționat. :D

JurasikMan
28 01 2009, 12:14 PM
Gandeste si ca un bishnitzar . Poate ai sa vrei sa o vinzi intr-un viitor indepartat . Poate ai sa fii nevoit sa o vinzi . La masinile SH , o dotare ca si clima poate urca pretul cu 1000 Euro . Este mai performanta ca si aerul conditionat , face ambientul mult mai placut si are si niste setari pentru economie de combustibil . Lucreaza aproximativ ca un termostat de ambient la o centrala termica . Odata facut microclimatul , mai porneste doar pentru a-l intretine , nu functioneaza permanent ca AC-ul .
Legat de scule muzicale . Cauta varianta fara ...doar cu boxele . ia-ti tu o scula de firma si monteaz-o intr-un service serios . Multi vanzatori iti pun la dispozitie si montaj gratuit .

GRIP
28 01 2009, 12:34 PM
Scula audio "de la mama ei" are uneori avantajul de a fi corelata cu butoanele de pe volan/maneta de sub volan (personal sunt cam dependent de treaba aia, mai ales in trafic cand nu prea am chef sa imi iau mainile de pe volan sa butonez CDplayeru). Chestie pe care o pierzi montandu-ti tu un player after-market.
Sau cel putin asa se intampla la Peugeot si Renault daca ii pui tu player.

jimmyy
28 01 2009, 10:28 PM
Maine , poimaine vreau sa ma duc sa fac comanda

Mai am doar doua nelamuriri.
1) Cum functioneaza ESP-ul? din cate am vazut ar fi un buton pe care il apesi sa il activezi si dezactivezi, ceea ce mi se pare destul de ciudat.
Eu ma asteptam sa fie activat tot timpul by default, dar la modul pasiv, si atunci cand masina incepe sa derapeze intra in functiune, la fel ca si cu ABS-ul nu? ABS-ul nu poti sa-l dezactivezi.
Mi se pare ciudat, pentru ca de obicei, presupun ca mai toata lumea il tine pe dezactivat(daca au butonul asta inseamna ca o fi vre-un dezavantaj sa-l tii tot timpul activat), si apoi de unde stiu eu cand o sa vina curba aia care o sa ma pacaleasca si o sa am nevoie de ESP?

2) E kit-ul bluetooth.
Costa in jur de 500 de EUR, kit-ul bluetooth, integrat cu calculatorul de bord, si cu radioul. Mi se pare foarte mult 500 de EUR, si in principiu nu am nevoie sa-mi apara pe calculatorul de bord cine ma suna, vreau doar sa vb fara sa-mi folosesc mainile sa raspund/inchid.

Pe de alta parte, ar mai fi doua optiuni ar fi Parot, si nu prea ma incanta, ca daca-l uit in masina, imi sparge vre-un handicapat geamu doar sa-l fure. Si costa si asta vre-o doua sute si ceva. Iar a doua optiun e un cd-player after-market cu bluetooth, dar la asta nu o sa mai pot sa folosesc butoanele de volum de pe volan, pe care le cam vreau neaparat, mai mult cred ca trebuie sa-mi iau si un microfon separat, sau poate are microfon integrat in casetofon, cu toate ca mi se pare cam departe de vorbitor...

GRIP
28 01 2009, 10:32 PM
Maine , poimaine vreau sa ma duc sa fac comanda

Mai am doar doua nelamuriri.
1) Cum functioneaza ESP-ul? din cate am vazut ar fi un buton pe care il apesi sa il activezi si dezactivezi, ceea ce mi se pare destul de ciudat.
Eu ma asteptam sa fie activat tot timpul by default, dar la modul pasiv, si atunci cand masina incepe sa derapeze intra in functiune, la fel ca si cu ABS-ul nu? ABS-ul nu poti sa-l dezactivezi.
Mi se pare ciudat, pentru ca de obicei, presupun ca mai toata lumea il tine pe dezactivat(daca au butonul asta inseamna ca o fi vre-un dezavantaj sa-l tii tot timpul activat), si apoi de unde stiu eu cand o sa vina curba aia care o sa ma pacaleasca si o sa am nevoie de ESP?

Lumea intreaga la cap il tine pe On (default e pornit). Cei care il scot sunt "meseriasii"/profesionistii care vor sa aibe control complet asupra masinii - chestie care se face, de regula, pe un drum fara trafic sau pe un circuit. Bine, mai sunt si boii care il scot pentru ca asa fac meseriasii de la emisiunile auto.

ctc
28 01 2009, 11:03 PM
De ce nu iti cumperi un hansdree pe bluetooth si sa il tii in ureche? Pentru mine e incomod, dar unora am vazut ca le place. E bun si unul pe bord, il bagi in torpedou sau in cotiera sau in cutiuta "secreta" de sub volan/bord, nu e nevoie sa il iei mereu cu tine.

Nu renunta la comenzile de pe volan, sunt foarte folositoare.

De 500 euro bagi benzina 3-4 luni sau faci 2-3 drumuri mai lungi, oricum trebuie sa rodezi masina. Nu'ti lua optiunea, la mine venea inclusa in pachet si am folosit'o de maxim 10 ori in 18 luni.

amazz0n
28 01 2009, 11:45 PM
Lumea intreaga la cap il tine pe On (default e pornit). Cei care il scot sunt "meseriasii"/profesionistii care vor sa aibe control complet asupra masinii - chestie care se face, de regula, pe un drum fara trafic sau pe un circuit. Bine, mai sunt si boii care il scot pentru ca asa fac meseriasii de la emisiunile auto.

Din cunostintele mele ESPul se reactiveaza singur la o viteza mai mare de 50 Km/h. Se poate activa/dezactiva de la buton, pentru a pleca de pe loc in conditii speciale de drum, gen gheatza, zapada, aderenta scazuta, dupa care se activeaza automat. Cel putin asa e la mine si asa stiu ca functioneaza.
@Jimmy:
Asta e rostul ESPului - sa te ajute in conditii extreme, derapaj, curbe taiate prea tare samd, corecteaza tendinta rotilor de a se deplasa lateral.
Din punctul meu de vedere ESPul e super util, mai ales atunci cand nu te astepti si iti apare o zona cu aderenta scazuta si mai ai si neinspirata idee sa pui frana ESPul te ajuta destul de mult. In combinatie cu ABS e si mai OK.

ABS-ul nu se dezactiveaza sub nicio forma. Eventual doar daca e defect.

JurasikMan
29 01 2009, 11:01 AM
Este o problema care se localizeaza intre scaunul soferului si volan . In functie de Raikkonen-ul asezat pe locatia respectiva , butoanele si sistemele de siguranta pot ajuta sau nu . Daca mergi la limita si nu esti vreun pilot , sunt necesare dar nu suficiente . ABS-ul se poate dezactiva , scotand siguranta aferenta din tabloul de sigurante . ESP -ul este dezactivat atunci cand apesi butonasul aferent si iti apare "galamoaza galbena" undeva pe bord .
S-a demonstrat ca multi soferi au tendinta de a vira si frana in acelasi timp in situatie de criza . In aceasta situatie ABS-ul valoreaza cat apa sfintita ( nu face nici rau , nici bine ) . Deasemenea , este stiut ca in anumite conditii ( praf , macadam , etc ) fara ABS se franeaza cu cativa metri mai scurt decat cu ABS , din cauza materiei adunate in fata rotii la blocarea acesteia , astfel reprezentand o piedica serioasa in calea masinii . Actionarea ABS-ului inseamna ca deja rotile s-au blocat ( chiar si pentru o scurta perioada de timp ) . Un sofer adevarat , care isi cunoaste masina , poate frana progresiv fara a bloca rotile . In aceasta situatie , franarea este mai scurta . ABS-ul a fost inventat pentru acele persoana care nu "simt " drumul ( ex: tipi fara veleitati tehnice , tantici care nu fac deosebire intre masina de spalat , cea de calcat si cea de condus ). Este o gaselnita excelenta pentru cei care nu inteleg mecanismele in general , dar este inutila pentru cei care stiu sa piloteze sau macar sa conduca . ESP-ul taie gazul la fenomenul de "derapaj " . Pentru un idiot care nu intelege ce s-a intamplat , este OK. Pentru un sofer care stie cum sa repuna masina pe drum din ambreiaj , volan si acceleratie este un handicap .
Morala : sistemele de siguranta sunt bune sau rele in functie de tipul de pilot care esti . In nici un caz , nu te baza pe ele . Condu preventiv , dupa limitele tale si ale masinii . Pastreaza distanta fata de ceilalti participanti la trafic fara a te baza pe ABS . Nu lua curbele cu viteza excesiva . Poti tu sa ai ESP , dar "taiatul " gazului mai reduce "dezastru " produs de tine , nu iti repune masina pe traiectorie .
Daca esti la inceput , toate acestea ti se par chineza veche . Dupa putina experienta , daca mintea te ajuta si esti un tip rational , ai sa intelegi in felul tau personal toate interventiile sistemelor de siguranta si ai sa poti judeca singur daca sunt utile sau nu .

jimmyy
29 01 2009, 12:39 PM
De utilitatea ABS-ului sunt convins 100%, iar a ESP-ului 90%, deci le iau cu siguranta, doar ca ma intrebam cum intra in actiune ESP-ul daca l-ai dezactivat, si de ce ar face un buton de dezactivare. Am primit raspunsurile, si oricum o sa-l mai chinui pe dealer, sa vad daca stie, ca nu toti stiu asa de bine.

Cu volanul multifunctional am sa insist, si asa era planul, sa il iau neaparat, ca sa nu imi pierd atentia de la drum doar ca sa dau mai incet radioul, numai ca kit-ul GSM pentru mine e la fel de important, pentru ca iti poate distrage atentia foarte usor telefonul mobil, si eu tind sa fiu foarte reactiv la evenimente noi. Doar pretul pachetului ma dezamageste.
Bluetooth-ul in ureche e exclus, pentru ca deja sunt un pic surd, daca mai stau si cu dongle-ul in ureche cu orele cand merg la drum lung, doar ca poate m-o suna cineva, nu imi surade ideea.
Ce mai imi e frica, sa nu se strice calculatorul de bord mai repede daca ii iau kit-ul gsm, pe displayul calculatorului de bord o sa-mi arata cine suna, si cred ca pot sa fac ceva manipulari cu el.

Ok, deci ESP imi iau sigur, acum ramane doar o solutie pentru telefon..., si tare imi e ca daca nu gasesc alta solutie, o sa plang, o sa platesc 500 de EUR pe pachetul minune, si asta e, mergem inainte.

Ca si culoare, gri-ul nu prea imi place, si ma gandeam sa-mi iau ceva mai diferit de culoarea cetii si a noptii, sa fie masina mai vizibila la vizibilitate redusa, o sa o las pe doamna sa aleaga culoarea, eu am sa ii spun doar ca nu vreau gri, negru sau alb.

myx
29 01 2009, 12:45 PM
Despre ce masina este vorba aici? Ca am impresia ca am ratat postul in care se s-a spus la ce masina te-ai hotarat. Vad ca deja discutati de optionale.

jimmyy
29 01 2009, 12:47 PM
Si poate o intrebare stupida, kit-ul de depanaj e necesar in zilele noastre? de ex daca raman in mijlocul autostrazii cu roata desumflata, ce fac sun sa vina sa ma remorcheze?
Aici ma refer doar la probleme minore, cum ar fi sa ai o pana, si fara cric, e mai greu, am sa-l intreb pe dealer daca imi dau si cric. Pentru probleme mai dificile, nu porneste masina, face zgomot, o duc in service, nu stau sa imi prind eu nasu

jimmyy
29 01 2009, 12:48 PM
Despre ce masina este vorba aici? Ca am impresia ca am ratat postul in care se s-a spus la ce masina te-ai hotarat. Vad ca deja discutati de optionale.

Volgswagen Golf 6, Motor 2.0L 110 cai putere comon rail, 5 usi.

sibi_ro
29 01 2009, 12:51 PM
@JurasikMan

http://www.youtube.com/watch?v=8jWz3KcTnhs&feature=related aici explica dupa 2:50
http://www.youtube.com/watch?v=m5Ug-udF4V0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=j-hHWSQhKuc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=kte7zSK-fg4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ncE-Vk7egRo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=yr0_UDCRk00&feature=related - fara ESP la ce se poate ajunge in cazul unei masini cu centrul de greutate situat destul de sus
http://www.youtube.com/watch?v=rZOP4Raindw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=zlQXqvoFInA&feature=related

ESP-ul intervine in primul rand la sistemul de franare. Acesta franeaza individual rotile pentru a mentine controlul. In cazul in care tu ai pedala de acceleratie la fund la fund( in putine cazuri de urgenta cand tu calci frana in cel mai rau caz) acesta nu poate frana o anumita roata si atunci taie din puterea motorului.
Spune-mi tu cum poate cineva frana individual rotile cat trebuie, atunci cat trebuie si cu intensitatea care trebuie pentru a repune masina pe track cat mai repede posibil. Nici mama pilotului nu poate face asta si daca este o situatie de urgenta ca in clipurile de mai sus, nu ai ce face, nu poti mentine traiectoria indiferent cat de sofer sau de pilot esti.

Referitor la ABS ai dreptate ca uneori abs-ul iti lungeste spatiul de franare( pe drum ud sau cu zgura fina) dar sa fim seriosi ca in situatii de criza, in momente de neatentie( vorbesti la telefon, ai geamurile aburite, esti nervos si te gandesti la alte chestii) mai stai tu in milisecundele alea sa calculezi forta de franare, sa analizezi suprafata( uda, uscata, cu pietris, daca sunt pete de ulei etc) si sa franezi atunci cat trebuie si cu intensitatea care trebuie pentru a mentine controlul masini, sa nu blochezi rotile si sa poti evita un obstacol. Sansele sunt de la mici la foarte mici.
Dar hai sa luam cazul( mi s-a intamplat mie) in care mergi noapte pe un drum neiluminat pe care nu l-ai parcurs in viata ta si vine o curba violenta nesemnalizata si tu mergi cu 60-70 km/h ca e liber. Mai adaugam ca e si ud pe jos, mai e si valurita strada. Atunci cum faci pe pilotu...te cataputelzi sau cum?

PS: Mi-a placut mult cu repunerea masinii pe traiectorie din abreiaj....:thud:
Cum repui tu masina pe curba la 90 km/h( sau mai mult) cand prinzi o fasie de gheata( iti fuge spatele, tu ai tractiune fata sa zicem) si totul se petrece in mai putin de 2 secunde......din ambraiaj? Doar sa fii David Copperfield sa faci asta in sub doua secunde fara experienta unui pilot de F1.

@jimmyy

Butonuz de dezactivare ESP este :
1) Vrei sa faci pe eroul si sa te dai in drifturi, sa faci intoarceri cu frana de mana si alte nebunii.

2) Ceea mai plauzibila si corecta. ESP-ul ingreuneaza situatia atunci cand este mult mal, noroi care se pune pe roti si ai sanse sa mergi "stramb" dar sa avansezi usor usor. la viteze mici. Mai ingreuneaza situatia atunci cand sunt fasii ridicate de gheata pe care trebuie sa le "escaladezi" pentru a putea avansa. Atunci ESP-ul simte ca masina o ia usor dreapta sau stanga si franeaza rotile sau iti taie din acceleratie facand imposibila inaintarea. Nu prea am explicat eu prea bine fenomenul dar am sa incerc sa gasesc un clip din care sa te elucideze.

Sfatul meu calduros e sa-ti iei ESP, am mai spus si mai spus. E suficient sa te scoata din rahat si sa-ti salveze viata ta si a celor apropiati o singura data pentru a-si scoate banii cu varf si indesat.

LE: Tocmai am vazut ca te-ai hotarat la Golf si te-ai decis si cu ESP-ul. Ma bucur :ovations:
Uneori unii dealeri sunt mai prosti si mai neinformati decat pisica mea...Dar poate nimeresti unul mai rasarit.
Toate au rezerva, cric si cheie de roti in principiu. Daca nu ai asta au spray care il bagi in cauciuc si te mai tine un anumit numar de km pentru a ajunge la prima vulcanizare. De exemplu Clio RS( si cred ca mai sunt multe) nu are nici roata de rezerva( trebuie comandata separat) si nici scule de desfacut rotile. Are doar un spray care il bagi in roata care in contact cu aerul se incheaga si cauta sa iasa gasind "gaura" si astupand-o, tu putand ajunge la prima vulcanizare.

JurasikMan
29 01 2009, 06:14 PM
sibi , fratele meu !
Nu stiu cati ani ai si nici cati km "la bord " . Eu am milioane ...:-) de km , evident . Sigur ca producatorul isi prezinta sistemele de siguranta cat mai seducator. Deasemenea , in cadrul emisiunilor de specialitate ( care sunt sponsorizate tot de marii producatori ) , cate un nene priceput aduce argumente ( cateodata de bun simt , cateodata prost gust ) . Eu vorbesc de experienta omului , la volanul a zeci sau sute de masini . Eu am condus sute . Am avut zeci . Am mers si pe autostrazi fara limita de viteza si m-am inscris si la raliu cu masina tatalui meu ( care a avut nevoie de io reparatie capitala dupa cei 15 km de proba speciala pe care i-am parcurs fara copilot - nimeni nu era asa inconstient sa urce de-a dreapta mea ) . Un pilot adevarat tine masina pe aproape orice drum , cu aproape orice cauciucuri si cu orice tip de tractiune ( fata , spate , integrala ...sau de rahat cum au acum SUV-urile coreene moderne ) . Nu vorbesc despre soferii de duminica care nu-si pot lua mana de pe volan cand dau muzica mai tare . Tu unde te incadrezi , fratzicule ?
A dreaq lume anul asta ! Vine sfarsitul lumii !

sibi_ro
29 01 2009, 06:58 PM
@jimmyy
Sa ne spui si noua unde ai facut scoala de piloti fratele meu. Sa ne ducem si noi sa invatam din tainele pilotajului. Vezi ca acele de par( nu alea din cap) se le iei ca baietii cu frana de mana ca la scoala de pilotaj. Ce esp. abs, pps, mms, zzs. Senzatii frate....simti masina. Ce atatea senzori, ce atatea airbag-uri...centuri de siguranta....prostii. Dar cand te urci la volan sa nu uiti sa te duci pe autostrazile alea care le vedem noi la discovery si pe youtube unde pilotii ii dau in gura si unde stalpii si parapetii sunt din cauciuc din ala care te repune pe track atunci cand pilotezi prea agresiv fara copilot, alea care nu au limita de viteza. Sa-i dai fratzica in gura pana iti bagi masina in boale. Tedei-urile sunt de cursa lunga sa o tii numai la rosu.

Revenind,
Strazile sunt pline de piloti fratele( eu nu am facut armata, tu unde ai facut-o?) meu JurasikMan. Probabil de asta stirile sunt pline de piloti care considera contrasensul ca o a doua banda a pistei.
26 de anisori neimpliniti am. Abecedarul l-am completat anul trecut adaugandu-mi C+E nu pentru ca as avea nevoie dar viata nu stii ce-ti rezerva niciodata. Am km probabil cat ai pe o singura roata de la un cap de tir + vreo doua remorci dar ma consider un sofer ok, la locul lui. Am bagat maxi taxi grupa mare vreo 2 ani, cam 600 de km pe zi+ mers de agrement asa cu masina mica. Fa tu calculele ca eu nu am rabdare si vezi la cate roti ma potrivesc.
Nu pot sa-ti urez decat pilotaj placut pe mioriticile noastre autostrazi de mare viteza.

A se lua ca un pamflet, orice asemanare cu persoane de fata este pura coincidenta fara intentia de a satiriza pe cineva.

c6t9
29 01 2009, 07:20 PM
daca suportati o mica corectura, e frateMLeu

gata, continuati cu certurile, ma distrez de minune.
se poate si asa ceva http://www.youtube.com/watch?v=V9kufJ6TbuY, fara sisteme electronice. dar sa va spun ceva, pe strada nu s-ar risca.

sibi_ro
29 01 2009, 07:44 PM
Aia sunt soferi de duminica...
Uite aici pilotzeala adevarata http://www.youtube.com/watch?v=MSrDD3tcibU evident cu traseul visat si noaptea.
Dar se poate pilota oricand si aici http://www.youtube.com/watch?v=G8faW6AUvS8&feature=related. De unde si atatia piloti.

lapcat
29 01 2009, 07:54 PM
Un pilot adevarat tine masina pe aproape orice drum , cu aproape orice cauciucuri si cu orice tip de tractiune ( fata , spate , integrala ...sau de rahat cum au acum SUV-urile coreene moderne ) .
Hai că asta mi-a plăcut. :rofl:

Nu vorbesc despre soferii de duminica care nu-si pot lua mana de pe volan cand dau muzica mai tare !
Depinde și câți ani are mașina, că de la 30+ ar trebui să fii inconștient să iei mâna de pe volan ca să schimbi o melodie. :D

sibi_ro
29 01 2009, 08:00 PM
La o masina de +30 de ani depinde....poate ai emp3 cu comenzi pe volan de pilot si sub-ul Panascanic sau Soony din portabagaj iti da portanta in curbe.

ctc
29 01 2009, 10:09 PM
Daca imi este permisa opinia, un golf 6 mi se pare cam mult pentru prima masina, dar daca peste cativa ani vei avea bani sa'ti iei ceva din clasa 25-35k euro, atunci e ok.

jimmyy
29 01 2009, 11:38 PM
@jimmy
Dupa ce dai comanda scrie daca ai timp/chef un mic review(cu poze daca se paote) cat a ajuns si optionalele care le-ai ales.

Cu placere, numai ca masina cred ca o sa vina prin aprilie, ca nu au nici una cu ESP pe stoc, si nici restul de optiuni nu cred ca se potrivesc foarte bine o sa fac o comanda.

Ma bucur ca ati revenit la sentimente mai pacifiste, mai ales, ca ma simt cu musca pe caciula ca un sofer de duminica :), dar cum s-a zis si mai sus, o sa ma apuc de fizica cuantica ca sa stiu si eu ceva mai special.

mishu56
30 01 2009, 06:37 PM
Un filmulet despre condus cu ESP si fara ....

http://www.youtube.com/watch?v=SK5cse6-pdA

iconicpaul
02 02 2009, 09:46 PM
In ultima vreme am vazut prin oras, neobisnuit de multe masini cu numar de Anglia, cu volan pe dreapta. Numai la mine in cartier am numarat vreo 10 masini in diferite locuri, iar in oras am vazut si altele.
E limpede ca unii stiu ceva ce eu nu stiu, dar ce? sunt mai ieftine acolo, sau se vand mai bine aici ? cele cu numar din anglia au ceva reduceri sau statut diferit fata ce celelalte?

c6t9
02 02 2009, 10:07 PM
aici nu le cumpara nimeni, dar vin romani cu ele de acolo, unde sunt f ieftine.

Rosi
02 02 2009, 11:04 PM
Puștani care au descoperit că având volanul pe partea cu trotuarul au mult mai mare succes la... făcut cu ochiul. :)

Diever
03 02 2009, 08:39 AM
Vin cu ele de dincolo. In special din Irlanda. Nu vreau sa ma gandesc la cat costa, dar nici ei nu-si bat capul cu contabilitatea. Au si niste vecini castelani de-ai mei un Mercedes E-class cu volan pe dreapta si numere galbene - nu stiu cat ii mai rezista balamaua de la capota, ca mai tot timpul e ridicata capota si se uita vecinii dedesubt (precum curca la lemne - stiti cum se uita curca la lemne? iei curca, o duci la lemne si-o uiti acolo). Nu are cum sa fie un fenomen repetabil, pentru ca distractia in trafic (mai ales la depasirile pe binecunoscutele noastre sosele cu o banda pe sens) promite sa devina memorabila. Scrisa pe marginea drumului, pe tabla, de memorabila.

iconicpaul
03 02 2009, 07:29 PM
La inceput si eu am crezut ca sunt diferiti oameni stabiliti acolo si care vin in vizita de sarbatori, dar....cu ipoteza asta sunt multe semne de intrebare. Daca vii in vizita pentru cateva zile din Anglia pana aici, merita sa vii cu masina, decat cu avionul ? Multe masini ce le vad eu, sunt aici de 4 - 6 luni de zile. Mi-e clar ca nu e vorba de muncitori veniti in concediu la rude ci de comert cu masini sh. Majoritatea sunt masini foarte bune, aproape noi in plaja de 15.000 - 25.000 euro, plus ca pe unele e hartie pe geamurile laterale cu "de vanzare". Intrebarea mea e daca nu cumva masinile cu volan pe dreapta sunt mai ieftine la dealer sau la prima mana in piata ,acelasi model si dotari decat omoloagele lor cu volan pe stanga ? altfel cum ar fi rentabil sa te duci pana in anglia sa cumperi masini si sa le aduci aici sa le vinzi ? pana in anglia, numai cu avionul poti merge decent, ca terestru e mult prea greu, iar benzina consumata cu masina pana aici + restul cheltuielilor ? nu pot sa-mi dau seama.

amazz0n
03 02 2009, 09:37 PM
Aveti careva idee care e treaba cu masinile noi din Germania, care la anumiti dealeri sunt cu 20% mai ieftine ca la noi?
De ex un Audi A4 Avant 2.0 diesel, 140 CP e in Germania de la 25.600 EUR (TVA inclus), pe cand in Romania preturile incept de la 32.300 EUR (cu TVA inclus)!

Aici e pretul din Germania http://www.autoscout24.de/NewMarketList.aspx?vis=1&make=9&model=1626&version=avant&fuel=D&pricefrom=1000&cy=D&page=1&maxresults=500&results=20&ustate=N&ustate=U&nm=True&sort=price&zipc=D

Aici e pretul de pe audi.ro http://cc.porscheinformatik.at/nwapp/nws_ro;jsessionid=083C36B6174B36B9878CE926673822B5 ?SVC=CC_MODELLTRICHTER&ENV=AUDI!ro!!!A!!!&cc.MID=1233689060275&LE=CC&MODELL=8K50QC09

Sa fie la nemti tzeapa? E o diferenta de 6000 de Euro, totusi, nu de 1000. Unde mai pui ca din Germania o iei si fara tva, insemnand o economie de inca 3800 EUR, deci in total aproape 10.000 de euro, asa in mare, ceea ce e imens.
Trebuie sa fie ceva ciudat la mijloc? Sau e pur si simplu eficienta nemteasca? Sau pretul din Germania e pretul corect?

Am inteles ca le "exporta" din Germania in Finlanda la un pret foarte bun, apoi le aduc inapoi in Germania si le vand iar la "export", aka in RO sau alte tari, fapt pentru care si termenul de livrare ar fi de 3 luni!
O fi asa, n-o fi asa, oare?

iconicpaul
03 02 2009, 09:56 PM
Eu am vazut recent un reportaj la TV, cu camera ascunsa, parca la Realitatea era, reportaj facut la diferiti dealeri si a reiesit din discutii de comisioanele mari pe care acestia le practica, comisioane de 3000 - 9000 euro la masinile intre 15000 - 40000 euro.

JurasikMan
05 02 2009, 04:04 PM
Paul , e pacaleala . Pot sa iti spun din experienta , nu din povesti . Comisioanele si adaosurile comerciale la masini noi si SH sunt destul de mici . Dealerii de masini noi isi scot "parleala" la servisare , unde practica adaos comercial de pana la 300 % iar ora de manopera este intre 70 si 120 Euro fara TVA ( ma refer la reprezentante ). La SH adaosurile sunt foarte mici . Rar depasesc 1000 euro si numai in conditii speciale ( mai multe masini luate de la un angrosist din UE duc la o reducere serioasa , sau mici defectiuni reparabile in Romania pe bani mai putini ) . La ora aceasta , din masini se pierd bani multi . Cele noi nu se mai vand nici cu reduceri, iar cele SH deja stau de mult timp pe piata si intre timp au necesitat servisare , reconditionare , etc , motiv pentru care pretul a depasit oricum valoarea de piata reala .

c6t9
05 02 2009, 04:10 PM
hm, poate nu au facut aia bine calculele si poate nu ia dealerul banii, dar reducerile de 30% la o masina nu cred ca ii trece in pierdere, deci unde e pretul real?
la sh, de obicei se baga un 10% din valoare.

amazz0n
06 02 2009, 08:11 PM
...iar ora de manopera este intre 70 si 120 Euro fara TVA ( ma refer la reprezentante )...

Ora de manopera este 30 eur+ TVA (de la 80 RON la Pejo, la 100-120 RON la Audi), deci nu e chiar 120 euro/ora.
insa te pacalesc la orele de manopera, de ex la o revizie iti factureaza aprox 3 ore (0.2 ore verificat joc roti, 0,3 ore schimb ulei,....blablabla), desi pleci cu masina din revizie in maximum 60-80 minute.

Rosi
06 02 2009, 10:58 PM
Este o confuzie veche asta, ora aia de manoperă nu se referă la ceea ce îi sugerează numele, decât parțial. Probabil că ceva de genul "puncte manoperă" ar fi fost mai aproape de realitate.
Pentru a evalua o intervenție de genul ăsta trebuie luate în considerare o serie de elemente: cantitatea de muncă brută (ăstea-s orele alea cu care se face confuzia, ore manoperă, sau man-hours cum le zice japonezu'), nivelul de calificare al celor implicați, o componentă direct legată de amortizarea utilajelor și echipamentelor folosite, una direct legată de costurile de întreținere ale lor etc., etc.

De ce le-au zis totuși ore de manoperă, nu știu. Bănuiesc, numai, că este moștenire de la vreun contabil speriat, care scos din chinul lui cotidian, acela de a mânări cifrele ca să-i dea la ban activul cu pasivul, și pus să fie creativ, și-a adus aminte că a-nvățat el pe la școală ceva cu ore de manoperă.

JurasikMan
07 02 2009, 12:21 AM
hm, poate nu au facut aia bine calculele si poate nu ia dealerul banii, dar reducerile de 30% la o masina nu cred ca ii trece in pierdere, deci unde e pretul real?
la sh, de obicei se baga un 10% din valoare.

Dealerul nu face decat sa ofere la vanzare ce face producatorul . Intre dealer si producator este o mare diferenta . Daca piata merge , dealerul prefera niste preturi mari ( cat timp se si vind masinile ) pentru ca acelasi adaos la un pret mai mare reprezinta un venit mai mare pentru el . Scaderile drastice nu le face dealerul pentru ca el nu cumpara masini de la producator ( mai ales in cazul in care dealerul nu este decat o firma separata care are contract cu un producator pe o piata straina ) . Scaderile le face producatorul , care astfel isi limiteaza castigurile sau, mai bine zis, isi limiteaza pierderile . Vanzari din stoc la preturi fixe se fac doar in cazul unor masini care se vand foarte bine , cu un minim de dotari ( gen flote auto ale marilor firme de distributie ) , in rest , dealerul comanda masina la producator la cererea clientului iar aceasta vine cu pachetele cerute dupa o anumita perioada . Producatorii au o marja foarte larga in care preturile pot varia , fara ca asta sa insemne pierdere pentru ei . Doar in perioade de criza preturile scat foarte mult , si asta pentru a putea supravietui . Cand criza trece , isi scot ei paguba cu varf si indesat .
Trebuie sa va ganditi ca multi producatori au o gama larga din care unele modele ( in care s-a investit foarte mult ) nu sunt profitabile pentru respectivul producator . Asta nu inseamna ca per ansamblu firma , la 1.000.000 de Passat-uri vandute nu incap si cate 100 de Phaeton-uri . In alea 100 de Phaetonuri s-a investit enorm in linii tehnologice , teste , omologari , publicitate, proiectare , design , etc., bani ce nu se vor scoate din cele cateva zeci de mii de unitati vandute . Pierderea de la ultimele este acoperita de departe de profiul de la primele .
In bugetele marilor producatori exista intotdeauna si sume prevazute pentru perioade de scaderi ale vanzarilor . Unii ajung atat de mari , incat guvernele le sponsorizeaza si atunci cand este evident ca merg spre faliment , deoarece in industriile complementare celei constructoare de masini lucreaza zeci de milioane de oameni . Somajul lor ar fi un dezastru .
Marile fuziuni ce au avut loc ( gen Nissan- Renault , Peugeot- Mitsubishi , etc ) au avut loc pentru ca economistii lor au prevazut criza ce avea sa urmeze . Inca preturile sunt mari . Vor scadea si mai mult . O sa vedeti ca se va umbla si la calitate si dotari pentru a putea scadea pretul . In 2-3 ani , treaba se va pune iar in miscare si atunci o sa uitam de marea criza .

Legat de ora de manopera , depinde de dealer si de service-ul aferent . Casa Auto Brasov percepe niste preturi de te ia cu ameteala . Mazda , in schimb , lucreaza cu preturi mici ...gen 70-80 Ron , fara TVA . Initial erau aceeasi firma . Acum s-au despartit ( cel putin in Brasov ) si preturile sunt la jumatate decat erau pe vremea cand erau impreuna .
Si , da ! ...la Dacia o fi 20 Euro ora . Sau la Daewoo si Kia . Dar la Range Rover nu te du cu banii astia in buzunar , ca iti lasi masina acolo .

iconicpaul
16 03 2009, 10:49 AM
Cam acum o luna scriam de masinile cu volan pe dreapta pe care le vad prin oras, in TM.
Aseara la televizor am vazut un scurt reportaj tocmai despre aceste masini:
http://stirileprotv.ro/stiri/social/ai-avea-curaj-sa-conduci-o-masina-cu-volan-pe-dreapta.html

Deci nu am avut doar eu o impresie, nu mi s-a parut, ci chiar sunt multe aici si am aflat si motivul: sunt cu aprox. 50% mai ieftine decat omoloagele lor, la aceleasi date tehnice, vechime...etc. Sincer imi vine greu sa cred ca sunt chiar la jumatrate de pret pentru ca nu se explica logic.
Eu fiind stangaci, mi-ar fi mai comod sa am schimbatorul pe stanga. Singura problema e intr-adevar la depasiri.

lapcat
16 03 2009, 01:12 PM
Eu sunt stângaci și n-am probleme cu schimbătorul pe dreapta. Cred că m-aș descurca și cu volanul pe dreapta, mi-ar trebui oleacă până să mă obișnuiesc să nu caut schimbătorul în portieră dar nu ar fi o problemă. :)

GRIP
16 03 2009, 01:37 PM
Au inceput si in Bucale sa apara. A dat dracu-n ei. Prefer sa am o masina mai proasta la X bani, decat o masina pe care o implant intr-un tir la prima depasire.
Ce nu face romanu pentru un mertzan sau ce dracu isi mai cumpara de acolo.....

iconicpaul
16 03 2009, 02:09 PM
Pana acum nu am prea cautat pe net sau intrebat pentru ca oricum nu am bani de o masina, chiar sh daca e sa fie.
La aceste tipuri de masini, problema esentiala e pretul comparativ cu aceaasi masina dar cu volan pe stanga, spre exemplu un BMW sau Volkswagen din acelasi an de fabricatie, acelasi motor, aceeasi cilindree, aceleasi optiuni si kilometraj la bord.....etc, cu cat e mai ieftina masina cu volan pe dreapta ? chiar 50% sa fie, doar pentru pozitia volanului? pai daca scad profitul bisnitarului sau comerciantului, cu cat cumpara el masina aia din UK? la o treime din pret?
Eu am un vecin pe aici prin zona care cu asa ceva se ocupa, aduce masini din astea. Nu il cunosc dar cu prima ocazie, o sa intru in vorba cu el si o sa il intreb.

JurasikMan
16 03 2009, 07:52 PM
Paul , sa stii ca trebuie sa te incadrezi la categoria " pasionati " pentru a schimba volanul de pe stanga pe dreapta . Unii , care au locuit si muncit in UK , si-au adus masinile in Romania pentru ca acolo luau putin pe ele . Aici cauta un fraier care sa le cumpere . De obicei nu prea gasesc . Schimbarea volanului este o poveste nasoala . Mecanicii stiu de ce . TRebuie dezbumbat tot bordul , sudate noi prinderi pentru pedaliere , date gauri in caroserie pentru cablaciuni , bordul nou , etc . De obicei , sa schimbi asta intr-un service , tripleaza valoarea masinii. Unii le mai iau pentru "la tara " si le scot din circulatie , folosindu-le pe drumuri neamenajate .

Diever
16 03 2009, 08:16 PM
E mai mult decat atat. Din ce stiu schema de schimbare a vitezelor este aceeasi: prima treapta inainte si spre sofer, treapta a cincea inainte si spre exterior. Exact aceeasi structura, dar in oglinda, menita sa fie manuita cu cealalta mana. O, nu ma indoiesc ca poti sa te obisnuiesti; dar fereasca sfantul sa te apuci sa muti tot restul din stanga-n dreapta in afara de cutia de viteze si pe urma intr-o faza critica in trafic nu mai apuci sa gandesti si reflexele iti fac figura.

sibi_ro
16 03 2009, 08:48 PM
Am condus mai demult un golf 3 cu volan pe dreapta. Inimaginabil de aiurea. Nu va zic de cate ori cautam schimbatorul in portiera, vorba lui lapcat. Am mers si putin, aprox 20 de km si nu apucasem sa ma obisnuiesc, Daca insisti probabil te dai dupa noile repere si nu va fi o problema foarte mare. Dar mai bine iti iei masina de cati bani ai dar cu volanul pe stanga.

iconicpaul
24 03 2009, 04:07 PM
Tata Nano, masina de 1500 Euro a fost lansata in India. Daca va aparea si in Europa, cred ca va avea un succes mai mare decat Logan-ul.

RGB
24 03 2009, 05:41 PM
au lansat-o de mult astia...
1500 de euro pentru india.
daca ar avea norme de poluare euro 4 ar costa probabil cu inca 3-4000 de euro in plus, nemaivorbind de siguranta zero la impact de orice fel

nicolin
24 03 2009, 06:17 PM
De parca modelele Smart au 5 stele la testele de siguranta. ;)

sibi_ro
24 03 2009, 06:46 PM
Nu au 5 stele dar au 4 adica mai mult decat un logan si la fel de multe ca un Jeep Grand Grand Cherokee :)

ctc
24 03 2009, 07:10 PM
De 1500 euro mai bine iti iei bicicleta. Masina aia nu o sa ajunga prea curand in Europa pentru ca nu respecta standardele de siguranta.

tomycs
24 03 2009, 07:20 PM
Mda la astea mici de oras testele de siguranta chiar is fix pix. Imi amintesc testul de la un gear (nu mai stiu daca 5th sau top dar parca 5th ca ei mai aveau crash teste) in care simulau un accident pe autostrada intre un punto/polo actual si un mertan balenos de 12 ani. Accident de genul unul trage o frana brusca si atinge pe cineva iar apoi din spate se busesc toti. Evident manechinul din punto/polo era de nerecunoscut iar cel din balena o ducea bine mersi.

Cat despre Tata Nano din 2011 cica vine si in Europa desi daca e sa ma uit la succesul nebun pe care l-a avut Lastunul nu m-as astepta la miracole de la Nano. Dar poate ca sunt doar eu carcotas, pana la urma motorul a fost dezvoltat in germania, idea masinii e italiana, Continental si Bosch au participat si ei cu ceva la dezvoltare. Dar pana nu o conduce cineva e greu de spus ce poate insa la 33 de cai putere si 5l la suta eu ii vad numa pe amatorii de scutere interesati eventual pentru acoperisul pe timp de ploaie. In EU cica va avea 70 de cp desi daca asta de 33cp consuma 5l nu vreau sa stiu ce o sa poata ala de 70.

Si pana una alta sa vedem, ca de cand cu criza textele de piata libera ale americanilor cam zboara pe fereastra si as fi mirat sa ajunga sub 4mii in EU.

iconicpaul
24 03 2009, 07:46 PM
Protectionismul e un principiu care poate fi privit din mai multe unghiuri si care de multe ori e "pentru unii muma, pentru altii ciuma", spre exemplu:
-eu nu sunt de acord cu taxele impuse la produsele provenite din import dar altcineva poate sustine taxe sau restrictii impuse muncitorilor care ar dori sa vina sa munceasca in UE. Depinde de care parte a baricadei stai.
Cred totusi ca Nano e cu cateva trepte evolutive peste Lastun.
In cazul in care li se vor impune indienilor taxe mari in UE, din punctul meu de vedere, pot veni sa construiasca aici o fabrica.

nicolin
25 03 2009, 07:04 AM
Cat despre Tata Nano din 2011 cica vine si in Europa desi daca e sa ma uit la succesul nebun pe care l-a avut Lastunul nu m-as astepta la miracole de la Nano. Dar poate ca sunt doar eu carcotas, pana la urma motorul a fost dezvoltat in germania, idea masinii e italiana, Continental si Bosch au participat si ei cu ceva la dezvoltare. Dar pana nu o conduce cineva e greu de spus ce poate insa la 33 de cai putere si 5l la suta eu ii vad numa pe amatorii de scutere interesati eventual pentru acoperisul pe timp de ploaie. In EU cica va avea 70 de cp desi daca asta de 33cp consuma 5l nu vreau sa stiu ce o sa poata ala de 70.
Poate nu stiai, dar a existat un Fiat 650 si unul chiar 850.
Lumea vrea un acoperis deasupra capului si o mica posibilitate de libertate.
Nano nu cred ca se vrea un automobil fully equipped, ci, doar ceea ce este: adica un mijloc de transport, personal, ieftin (ca unii au alte pretentii apropos de un automobil, asta e cu totul si cu totul alta chestiune).
Toate aceste cerinte sunt indeplinite de Nano.
Daca tinem cont si de criza, atunci posibil ca Nano sa ajunga sa fie o mica revelatie.

tomycs
25 03 2009, 09:14 AM
Mda, e plina piata de mici revelatii din astea, scuterele Geely de exemplu. Si nu inteleg comparatia ta, nu am spus ca masinile mici nu se pot vinde, de fapt in gamele mica si compacte ai cele mai multe vanzari, am spus ca masinile mici si proaste nu se vand. O sa vedem cum e primita de public eu imi exprimam scepticismul despre o masina ne testatat inca de revistele auto europene si care din cifre nu pare o "revelatie".

Si nu inteleg de unde atat ignoranta fata de "pretentiile unora".Pretentiile unora adica ale europenilor conteaza cel mai mult in discutia asta si daca masina satisface asteptarile lor, eu unul nu cred. De fapt si Tata spunea ca e o masina pt tari in dezvoltare desi ma rog si Dacia spunea la fel de Logan. Sa nu comparam mere cu pere, in India une parcul moto e dominat de motociclete Nano are o sansa mult mai mare de reusita decat in Europa unde concurenta in domeniul e mult mai acerba.

Diever
25 03 2009, 09:34 AM
Mda la astea mici de oras testele de siguranta chiar is fix pix. Imi amintesc testul de la un gear (nu mai stiu daca 5th sau top dar parca 5th ca ei mai aveau crash teste) in care simulau un accident pe autostrada intre un punto/polo actual si un mertan balenos de 12 ani. Accident de genul unul trage o frana brusca si atinge pe cineva iar apoi din spate se busesc toti. Evident manechinul din punto/polo era de nerecunoscut iar cel din balena o ducea bine mersi.

Si pana una alta sa vedem, ca de cand cu criza textele de piata libera ale americanilor cam zboara pe fereastra si as fi mirat sa ajunga sub 4mii in EU.Mda... in principiu testele de crash arata cat de bine rezista o masina cand da in perete cu energia cinetica proprie, nu cat de bine rezista cand e zdrobita intre mastodonti. Daca aia de la 5G repetau testul cu mertanul balenos intre doua TIR-uri dinosauriene pun pariu ca se lasa cu inmormantare dubla. E important sa intelgem ce sens au testele astea, nu sa imaginam moduri de a face masina praf.
In China se fabrica in draci replici dupa Smart, in cel mai pur stil chinezesc de copiere ieftina (se zice ca cea mai noua inventie orifinala chinezeasca ar fi praful de pusca :) ). Daca ar avea simtul umorului le-ar comercializa sub marca "Stupid". E drept ca Smartul nemtilor nu si-a prea atins tinta, nu au fost (si n-or sa fie) multi care sa opteze pentru o masina 90% de oras si scumpa cat una mult mai incapatoare numai ca sa arate cat de mult ii pasa de trafic. Dar in niciun caz n-as transa problema costului alegand varianta de Smart chinezesc, ca-i ieftin. Idem cu Nano - o fi el desenat mai italieneste si motorizat mai nemteste decat Lastunul, dar reteta asta era buna pe vremea lui BMW Isetta - cand te bucurai ca mai vezi si alta masina in trafic, iar viteza era pentru curse.

nicolin
25 03 2009, 05:06 PM
Oare putem duce discutia in directia analogiei unui netbook cu un notebook? ;)
Eu zic ca da.
Este exact acelasi fenomen: pot acum sa am parte de ceva micut, ''portabil'', care isi face strict treaba pentru care a fost proiectat.
Si asta la un pret cu MULT mai mic decat ceva mai cu renume, gen (asa cum bine a punctat Diever) Smart.

PS: gotta LOVE Isetta!
Sau, de ce nu, un Messerschmitt Kabinenroller KR175 (http://www.columbia.edu/~fdc/frankfurt/messerschmitt.html). ;)

jimmyy
20 04 2009, 08:14 PM
Revenind la tema initiala a topicului, ma mai despart cateva zile/saptamani de masinuta comandata Golf 6.
Acum sunt la stadiul cercetari cu asigurarea.
Aveti ceva sfaturi in ceea ce priveste asigurarea?

Vorbeam cu un prieten din strainatate si mi-a spus ca unii asiguratori iti vor returna suma integrala de pe factura masinii, in caz de furt sa zicem, iar altii calculeaza un fel de depreciere, si daca iti fura masina dupa 5 ani, primesti cu x% mai putin decat ce ai tu pe factura.

lapcat
20 04 2009, 10:54 PM
Păi mașina ta după 5 ani va valora cât scrie azi pe factură? Nu cred că îți dă nimeni toții banii după o perioadă ca asta. De obicei am văzut că valoarea returnată se actualizează anual (adică după fiecare an ce trece vei primi mai puțin în caz de eveniment neplăcut)

c6t9
20 04 2009, 11:23 PM
nici dracu nu-ti da banii de pe factura decat in primul an (daca e noua). apoi se recalculeaza valoarea dupa un catalog. problema e ca acum acest catalog e depasit rau, masinile s-au devalorizat puternic.

teoretic e si o parte buna, scade suma pe care o platesti.

Diever
21 04 2009, 09:26 AM
Oare putem duce discutia in directia analogiei unui netbook cu un notebook? ;)
Eu zic ca da.
Este exact acelasi fenomen: pot acum sa am parte de ceva micut, ''portabil'', care isi face strict treaba pentru care a fost proiectat.
Si asta la un pret cu MULT mai mic decat ceva mai cu renume, gen (asa cum bine a punctat Diever) Smart.

PS: gotta LOVE Isetta!
Sau, de ce nu, un Messerschmitt Kabinenroller KR175 (http://www.columbia.edu/~fdc/frankfurt/messerschmitt.html). ;)Am citit recent ca Gordon Murray, inginerul iconoclast care si-a adus un aport important atat la succesul echipei McLaren F1 cat si la renumite modele de strada, gen McLaren F1 si SLR, lucreaza la un proiect nou si neconventional de automobil de oras. Ideea i-a venit pe cand statea odata in trafic in Londra, inconjurat de limuzine "balenoase" in care nu puteai numara mai mult de o persoana, soferul. Sunt curios ce-o sa faca, zice ca masina va fi lata de 1.3 m, incat sa incapa doua pe-o banda de drum, si lunga cat Smartul, de s-o poti parca perpendicular pe trotuar. Va mai avea un motor mic, maxim 3 cilindri de fabricatie japoneza, si loc pentru 4 adulti - poate totusi nu adulti texani, ca nimeni n-o sa duca jucaria in Texas. Sa vedem ce-o sa iasa, ca ce-a iesit pana acum a rupt gura targului. Pana la McLaren F1 toata lumea stia ca o masina supersport are 2 locuri, nu?