Tocmai mi-am cumparat un stick USB de 8 GB si as dori sa stiu daca il pot folosi si pentru alte activitati decat banala operatie de stocare/transfer de fisiere de pe un PC pe altul. Eu stiu ca se poate face cu un stick USB urmatoarele chestii interesante:
1. Se poate realiza un stick USB bootabil cu Windows XP cu utilitare pentru salvarea/recuperarea datelor.
2. Aplicatii portabile: se poate pune pe stick diverse aplicatii care nu necesita o instalare prealabila pentru a fi rulate. Printre ele se numara: editoare foto si de text, browser-e web, programe de IM, playere media, solutii multimedia si chiar solutii antivirus.
3. Se poate realiza un stick USB bootabil cu o distributie de Linux, care sa contina sute de aplicatii din diverse domenii. Puteti sa-mi recomandati o distributie Linux buna pentru asa ceva?
Se poate realiza un stick USB multi-boot cu trei OS-uri diferite (Windows XP, Linux, FreeDos) si care la bootare sa-mi afiseze un meniu cu intrari selectabile (pentru cele 3 OS-uri si, eventual, pentru alte aplicatii de sistem/diagnosticare - gen MemTest, Aida etc)? Exista pe net un astfel de tutorial? De ce programe am nevoie pentru a face un asfel de stick? Puteti sa-mi spuneti pas cu pas cum se face asa ceva?
Va rog sa-mi spuneti ce alte chestii interesante (care are legatura cu utilizarea PC-ului) se mai pot face cu un simplu stick USB. Exista pe net o adresa web despre folosirea stick-ului si pentru alte activitati?
Va multumesc anticipat!
P.S. Catre redactorii Chip: poate ar fi o idee buna sa scoateti un Chip Special despre acest subiect.
eu am unul de 4gb, care s-a cam rupt (material prost) dar il tin conectat in spate la calc si il folosesc in windows vista ca "ready boost". Asta teoretic imbunatateste performanta sistemului. mai multe detalii gasesti la o cautare pe google.
3. Se poate realiza un stick USB bootabil cu o distributie de Linux, care sa contina sute de aplicatii din diverse domenii. Puteti sa-mi recomandati o distributie Linux buna pentru asa ceva?
gasesti acolo download special pentru stickuri usb cu utilitar inclus care sa il faca bootabil. doar desfaci fisierul tar pe stick si rulezi utilitarul. ocupa vreo 200MB. daca mai pui un open office si alte chestii pe el (ffox, etc) si tot ramai cu 7,5 GB liberi.
eu am instalat slax-ul varianta de usb pe eeepc de 4gb
K6/200 MHz, 48 Mb RAM, HDD 3.2 Gb, S3 Virge 2 Mb. Fara CD-ROM/CD-RW/DVD-RW etc. Sursa No-Name 200W. Iar dupa un upgrade masiv: Pentium II, 64 Mb RAM, HDD 1.2 Gb, S3 Virge, sursa 143W HP, Fara tastatura, mouse, cd-rom, monitor, imrpimanta, placa de sunet, placa de pick-up, si alte placi de azbociment.
PortableApps.com - aplicatii portablile gratis (Firefox, Pidgin, OpenOffice.org, VLC, etc). In afara de ceea ce gasesti acolo merge orice isi tine setarile local (nu in registry) si chiar si unele mai speciale (detalii la cerere).
Vrei discount de 1% ? Aplica Voucherul HWYYYZ3V la orice comanda pe www.pcgarage.ro
Se poate realiza un stick USB multi-boot cu trei OS-uri diferite (Windows XP, Linux, FreeDos) si care la bootare sa-mi afiseze un meniu cu intrari selectabile (pentru cele 3 OS-uri si, eventual, pentru alte aplicatii de sistem/diagnosticare - gen MemTest, Aida etc)? Exista pe net un astfel de tutorial? De ce programe am nevoie pentru a face un asfel de stick? Puteti sa-mi spuneti pas cu pas cum se face asa ceva?
Mi-as dori sa fac din stick-ul meu un soi de briceag elvetian (adica un stick bun la toate); ma pasioneaza in mod deosebit partea de depanare hard/soft (am cativa amici care ma solicita din cand in cand pentru diverse probleme hard/soft) iar un astfel de stick ar fi o unealta buna in trusa oricarui depanator/administrator de PC-uri. Stiu ca placa de baza trebuie sa suporte bootare de pe un device USB, asta nu reprezinta o problema.
E posibil sau nu?
Daca da, de unde pot sa fac rost de un tutorial?